۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۹۱۷۰۴ ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۱:۱۴ دسته: انرژی، مسیر انرژی ایران
۰

بررسی‌ها نشان می‌دهد هر یک درصد افزایش در ضریب بازیافت میادین نفتی، معادل دو سال صادرات نفت، به ذخایر کشور اضافه می‌کند. از این رو تامین گاز میادین تحت تزریق، یک اقدام ضروری برای افزایش میزان تولید نفت کشور محسوب می شود و لازم است وزارت نفت با اهتمام به تعیین تکلیف سرمایه‌گذاری در پروژه‌های تزریق گاز و مدیریت صحیح مصرف گاز در کشور، گاز مورد نیاز برای تزریق به این میادین نفتی را به صورت برنامه‌ریزی شده تامین نماید.

به گزارش مسیر اقتصاد کتابچه «مسیر انرژی ایران» در پنجمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی رونمایی شد. در این کتابچه که با سبک و سیاقی هوشمندانه توسط شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی طراحی شده است، برای اولین بار یک رویکرد منسجم و مشخص در حوزه انرژی کشور پیشنهاد شده و بر اساس آن، ضمن ارائه ۳۳ اقدام راهبردی، سیاست های کلی انرژی جهت جایگزینی با سیاست های فعلی در این زمینه به مجمع تشخیص مصلحت نظام پیشنهاد شده است. (اینجا)

در فصل اول این کتابچه، کشورهای جهان با توجه به موقعیت جغرافیایی و همچنین تولیدکننده یا مصرف کننده بودن در بخش انرژی، رویکرد خود در استفاده از این کالای راهبردی را مشخص نموده اند و بر مبنای این رویکرد، برای بخش انرژی برنامه ریزی می‌کنند. انرژی به عنوان نهاده (سوخت) فعالیت های اقتصادی، انرژی به عنوان ماده خام و خوراک زنجیره ارزش، انرژی به عنوان کشنده صنعت، انرژی به عنوان تامین کننده درآمدهای ارزی و انرژی به عنوان ابزار دیپلماسی و امنیت بین المللی، ۵ رویکردی است که در بخش انرژی، در کشورهای جهان غالب است و به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار می گیرد.

با این وجود در ایران، تاکنون رویکرد مشخصی به عنوان مبنای سیاستگذاری ها و اقدامات بخش انرژی تعیین نشده است؛ لذا برنامه های این بخش، سمت و سوی واحدی نداشته و «پراکندگی و هدفگذاری نامشخص» یا «تجمیعی از همه اهداف خوب که تحقق آن همزمان با هم ممکن نیست»، در آن مشهود است. بنابراین ضروری است جمهوری اسلامی ایران نیز رویکردی مشخص، منسجم و یکپارچه در بخش انرژی داشته باشد تا از این ظرفیت بزرگ، به بهترین شکل استفاده شود.

طبق آنچه در بخش دوم از فصل اول این کتابچه آمده است، بر اساس شرایط جغرافیایی و مزایای جمهوری اسلامی ایران در در دسترسی به منابع نفت و گاز، هوشمندانه ترین رویکرد برای کشور در بخش انرژی عبارت است از «استفاده از نفت به عنوان ماده خام و خوراک زنجیره ارزش»، «استفاده از گاز به عنوان نهاده (سوخت) فعالیت های اقتصادی» و «استفاده از موقعیت جغرافیایی کشور به منظور توسعه تجارت منطقه ای انرژی». ضروریست این موارد در کنار اصول اقتصاد مقاومتی یعنی «درونزایی»، «برونگرایی» و «مردم محوری»، به عنوان نقشه راه و مبنای برنامه های کشور در بخش انرژی قرار گیرد.

دسته بندی مسائل بخش انرژی در ۶ بخش و پیشنهاد ۳۳ اقدام

مطابق با فصل دوم کتابچه مسیر انرژی ایران، انرژی سه کارکرد اساسی در اقتصاد دارد؛ این سه کارکرد در واقع خروجی‌های بخش انرژی است که معادل ورودی های آن به سایر بخش های اقتصاد محسوب می شود و عبارتند از:

  • «مصرف انرژی» به عنوان نهاده تولید
  • تامین ماده اولیه برای «زنجیره ارزش»
  • استفاده در تعامل با سایر کشور‌ها به‌منظور کسب درآمد یا افزایش وابستگی‌های متقابل اقتصادی و سیاسی یا «تجارت انرژی»

سه کارکرد فوق در صورتی محقق می‌شود که انرژی در فرآیند استخراج، تبدیل و انتقال وارد شود. بنابراین مسائل مرتبط با «تامین انرژی»، دسته‌ای دیگر از مسائل بخش انرژی است. در مقابل، آنچه بخش انرژی از اقتصاد دریافت می‌کند، عبارت است از مجموعه‌ کالاها، خدمات و منابع مالی و انسانی؛ که می‌توان آنها را ذیل عنوان «تامین مالی و زنجیره تامین» تجمیع کرد. در کنار این موارد، از مهمترین مسائلی که بین تمامی بخش‌های اقتصاد مشترک بوده و در بخش انرژی نیز مصادیق متعددی دارد، «ساختار اداره بخش انرژی» است. شیوه های حکمرانی، روال های جاری و روابط بین ذینفعان مختلف به ویژه تصمیم‌گیران حاکمیتی در بخش انرژی، ذیل این دسته قرار می گیرد.

بنابراین مسائل بخش انرژی کشور را می توان در ۶ دسته افراز نمود که عبارتند از ساختار اداره بخش انرژی، تامین انرژی، تجارت انرژی، زنجیره ارزش، مصرف انرژی، تامین مالی و زنجیره تامین. بر اساس این افراز، می توان برای بخش انرژی کشور برنامه ریزی کرد و اقدامات مرتبط با هر دسته را پیشنهاد نمود.

در ادامه این فصل بر اساس اصول اقتصاد مقاومتی و رویکرد حاکم بر بخش انرژی، ۳۳ اقدام راهبردی در این ۶ دسته پیشنهاد شده که اجرای آنها، به عنوان مسیر انرژی ایران ضروری است. در هر اقدام، نقش نهادی که باید به عنوان مجری فعالیت کند نیز مشخص شده است.

تامین گاز میادین تحت تزریق پیش‌نیاز افزایش ضریب بازیافت

در بخش سوم از فصل دوم این کتابچه، ۸ اقدام مرتبط با «تامین انرژی» ارائه شده است. سومین اقدام در این زمینه، «افزایش ضریب بازیافت میادین نفتی از طریق اولویت دادن به تامین گاز میادین تحت تزریق» است.

به منظور افزایش ضریب بازیافت در میادینی که در حال تولید هستند و وارد نیمه دوم عمر خود شده‌اند، روش‌های متنوعی برای ازدیاد برداشت وجود دارد؛ یکی از مشهورترین این روش‌ها، تزریق گاز طبیعی است. در این روش، گاز طبیعی به شیوه‌های متعدد به داخل مخزن تزریق می‌شود؛ در نتیجه، فشار مخزن تثبیت شده یا افزایش می‌یابد و در برخی موارد، سیّالیت نفت خام داخل مخزن افزایش پیدا می‌کند. به این ترتیب، مجموع تولید نفت از مخزن در طول زمان افزایش می‌یابد.

از سال های قبل از انقلاب، تزریق گاز در تعدادی از مخازن در حال تولید در مناطق نفت خیز جنوب شروع شده و تا کنون ادامه یافته است و در حال حاضر، حدود ۱۱ مخزن تحت تزریق گاز طبیعی هستند. با این وجود، تزریق گاز به این میادین به دلیل اینکه گاز تولیدی به بخش های دیگر اختصاص می یابد، در زمان های مختلف دچار نوسان شده است.

کاهش میزان تزریق و نوسان در مخزن، باعث حبس نفت در آن می‌شود و ضریب بازیافت نفت از این مخازن را کاهش می‌دهد. با توجه به این که تولید نفت زیادی از این میادین صورت گرفته و عمر زیادی از آن ها گذشته است، باید تزریق گاز در این میادین به صورت مستمر و منظم ادامه یابد.

بررسی ها نشان می دهد هر یک درصد افزایش در ضریب بازیافت میادین نفتی، معادل دو سال صادرات نفت، به ذخایر کشور اضافه می‌کند. در این راستا، ضروری است وزارت نفت سرمایه گذاری در پروژه های تزریق گاز را تعیین تکلیف نموده و از طرف دیگر با مدیریت صحیح مصرف گاز در کشور، گاز مورد نیاز برای تزریق به این میادین نفتی را به صورت برنامه ریزی شده تامین کند.

انتهای پیام/ نفت و انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.