۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۶۲۰۱۹ ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۰ دسته: تجارت و دیپلماسی
۰

زارع رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس گفت: استفاده از معاملات دلاری و سیستم های پرداخت تحت نظارت آمریکا، قدرت این کشور در اعمال تحریم و ایجاد محدودیت بر سر راه معاملات مالی افراد و شرکت ها را افزایش داده است؛ بنابراین ضروری است مسیر پیام رسانی مالی کشور خارج از سوئیفت و در پیام رسان های مالی موازی دنبال شود تا امکان رصد مبادلات مالی ایران برای دیگر کشورها از جمله آمریکا فراهم نشود.

به گزارش مسیر اقتصاد رحیم زارع، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در حاشیه جلسه امروز کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس که با عنوان «بررسی وضعیت پیشبرد پیمان های پولی و مقابله با تهدیدات سوئیفت» برگزار شد، بر ضرورت اتخاذ راهکارهایی جهت مقابله با تحریم های آمریکا تاکید کرد.

بررسی وضعیت پیمان‌های پولی و مقابله با تهدیدات سوئیفت در مجلس

وی گفت: در شرایطی که اقتصاد کشور جهت رشد و توسعه هر ساله، نیازمند بهبود مبادلات و تجارت خارجی است، اعمال تحریم های گوناگون بین المللی از سوی برخی قدرت های جهانی با هدف افزایش فشار به جمهوری اسلامی ایران موجب ایجاد محدودیت های جدی در روابط بازرگانی خارجی کشور شده است.

زارع افزود: در حال حاضر انجام تجارت و برقراری روابط مالی بین المللی برای ایران به دلیل تحریم های سختگیرانه آمریکا از کانال رسمی بانکی خارج شده است و از طریق کانال های غیر رسمی مانند صرافی ها و یا کانال های ارزی کشورهای همسایه صورت می پذیرد که این غیر رسمی شدن تجارت هزینه و ریسک معاملات را به شدت افزایش داده است.

لزوم اتخاذ راهکارهای بلندمدت جهت بی اثر نمودن تحریم ها

این نماینده مجلس ادامه داد: هرچند استفاده از این کانال های نقل و انتقال ارز برای دور زدن تحریم ها در کوتاه مدت می‌تواند راهگشا باشد اما اتخاذ تدابیر بلندمدت به منظور ایجاد مکانیسم های جدید در نظام مبادلات خارجی که با شرایط موجود تطابق داشته باشد و کاهش استفاده از ارزهای جهانروایی از قبیل دلار و یورو را بدنبال داشته باشد، اجتناب‌ناپذیر است.

زارع با بیان اینکه در اصل استفاده از معاملات دلاری و سیستم های پرداخت تحت نظارت آمریکا است که قدرت این کشور در اعمال تحریم ها و ایجاد محدودیت بر سر راه معاملات مالی افراد و شرکت ها را افزایش داده است، گفت: لذا به دلیل تمرکز سیستم های پرداخت تحت اختیار آمریکا و شفافیت بالای اطلاعات، تحریم ها مؤثر واقع می گردند.

رصد معاملات ایران توسط آمریکا بوسیله سیستم های پرداخت

وی ادامه داد: این ساختار نشان می دهد که نظام مالی بین المللی، چگونه به سیستم های پرداخت آمریکایی که توسط دلار تسویه و نهایی سازی می شود، وابسته است و آمریکا به راحتی می تواند معاملات میان کشورها را رصد کند و در صورت نیاز نیز از آن جلوگیری کند و حتی دسترسی یک کشور به این سیستم را به طور کامل از بین ببرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بنابراین با توضیحاتی که داده شد به کار بردن راهکارهایی بلندمدت برای جلویگیری از نظارت و دسترسی های آمریکا و بی اثر نمودن نه دور زدن تحریم ها ضروریست، چراکه در آن صورت انجام تجارت بین المللی از طریق کانال های رسمی، کم هزینه و بدون ریسک بانکی انجام می شود.

۲ راهکار بی اثر کردن تحریم در بعد مالی

زارع پیمان های پولی دو یا چندجانبه یکی از ابزارهای عملیاتی در زمینه مقابله با تحریم ها و کاهش وابستگی به دلار قلمداد کرد و گفت: این پیمان ها امروزه بصورت فزاینده توسط کشورهای جهان و با اهداف متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد، اما با این حال اجرای پیمان های پولی در ایران آنچنان مورد استقبال واقع نشده است.

وی افزود: در صورتی که بانک مرکزی ایران با کشورهایی که از سطح روابط تجاری بالایی با ایران برخوردار هستند، زمینه های انعقاد پیمان پولی را فراهم کند این امکان وجود دارد که مشکلات ناشی از تحریم های بانکی کاهش یابد و هزینه های انتقال و تبدیل ارز را فراهم آورده و از این طریق باعث افزایش تاب آوری اقتصاد ایران شود که از اهداف اقتصاد مقاومتی است.

نماینده مردم شیراز ادامه داد: پیمان پولی دوجانبه یک کانال امن بانکی برای انجام مبادلات تجاری بین المللی است که در آن به جای استفاده از دلار یا سایر ارزهای جهانروا، از ارزهای ملی کشورهای درگیر تجارت استفاده می شود، لذا با این روش امکان ایجاد محدودیت بر سر راه نقل و انتقالات بانکی از بین می رود و ریسک و هزینه های تجارت نیز کاهش می یابد.

این نماینده مجلس در پایان گفت: همچنین از آنجا که آمریکا از اطلاعات مبادلات مالی و تراکنش‌های تمامی کشورها در سوئیفت، در راستای اهداف خود استفاده نموده و در مواقع لزوم نیز با رصد و پیگیری تراکنش‌ها، این پیام رسان مالی را به عنوان یک ابزار تحریمی مورد استفاده قرار می‌دهد، ضروری است مسیر پیام رسانی مالی کشور خارج از سوئیفت و در پیام رسان های مالی موازی دنبال شود تا امکان رصد مبادلات مالی کشور برای دیگر کشورها فراهم نشود.

عدم استفاده از دلار و سوئیفت تحریم‌ها را ناکارآمد می‌کند



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.