۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۷۴۳۲۳ ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۷:۱۶ دسته: انرژی کارشناس: احسان امیدی
۰

پیش بینی ها نشان می دهد در اوج بار سال آینده با بیش از ۸۰۰۰ مگاوات کمبود تولید برق مواجه خواهیم بود. بخشی از این کمبود بایستی از طریق اصلاح تعرفه مشترکین پرمصرف خانگی جبران شود. اما شنیده ها حاکی از آن است که رئیس جمهور مخالف این اقدام است؛ این مخالفت، زمینه را برای افزایش بیش از حد قیمت برق برای کل جامعه که طبقات ضعیف‌تر را نیز شامل می شود، فراهم می کند؛ مسئله ای که منجر به بروز نارضایتی گسترده و فشار به دهک های پایین خواهد شد.

به گزارش مسیر اقتصاد بحران خاموشی برق در تابستان سال جاری از مدت ها قبل پیش بینی شده بود؛ اما مادامی که مسئله کمبود تولید برق نسبت به تقاضای آن تبدیل به بحران خاموشی نشده بود، مسئولین ارشد کشور قدمی در جهت حل این مسئله بر نداشتند.

معمولا با گذشت اوج بار در ایام تابستان، بحران خاموشی به کلی به دست فراموشی سپرده می شود. حال آنکه برای جلوگیری از تکرار آن در سال آینده، بایستی از هم اکنون برنامه ریزی های لازم صورت بگیرد.

برنامه های وزارت نیرو برای مقابله با خاموشی

پیش بینی ها نشان می دهد در اوج بار سال آینده با  بیش از ۸۰۰۰ مگاوات کمبود تولید برق مواجه خواهیم بود. برنامه وزارت نیرو برای مقابله با این کمبود، ورود ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه جدید به مدار و ۳۰۰۰ مگاوات صرفه جویی در مصرف برق است که نیمی از آن (معادل ۱۵۰۰ مگاوات) بایستی از طریق اصلاح تعرفه مشترکین پرمصرف خانگی صورت بگیرد.

بررسی ها نشان می دهد این مشترکین که تنها ۲۰ درصد از کل مشترکین برق خانگی می باشند، بیش از ۴۲ درصد از برق بخش خانگی را به تنهایی مصرف می کنند و در زمان اوج بار بیش از ۲۱ درصد کل مصرف برق کشور توسط این مشترکین انجام می شود. بنابراین وزارت نیرو به درستی و مطابق با تجربیات جهانی در این زمینه قصد دارد که با ابزار تعرفه برق مصرف این مشترکین را متعادل کرده و کشور را از بروز خاموشی در امان دارد.

همراهی مجلس و کارشناسان با وزارت نیرو

البته وزارت نیرو در این مسئله تنها نبوده است. ابتدا در تیرماه سال جاری، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با  انتشار گزارشی با عنوان «ارزیابی ابعاد بحران تامین برق تابستان و راهکارهای مقابله با آن» ضمن ارائه توضیحاتی درباره موضوع بحران برق در فصل تابستان امسال، پیشنهاد داد تعرفه برق مشترکین پرمصرف افزایش یافته و درآمد حاصله به مشترکین کم مصرف پرداخت شود.

سپس در جلسه کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس که ابتدای مرداد ماه سال جاری با عنوان «اصلاح نظام قیمت گذاری برق با تاکید بر مشترکین پرمصرف» برگزار گردید، بر اصلاح تعرفه برق مشترکین پرمصرف تاکید شد.

چندی بعد این کمیته با انتشار گزارشی سیاستی با عنوان «بررسی ابعاد و آثار حل بحران خاموشی برق از طریق اصلاح تعرفه مشترکین پرمصرف خانگی» به طور رسمی خواستار اصلاح تعرفه مشترکین پرمصرف شد.

نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس نیز پس از آن در مصاحبه ها و اظهارات خود، با قاطعیت از این موضوع دفاع کرده و به حمایت از این طرح پرداختند.

این تمام ماجرا نبود و در نظر سنجی برنامه مناظره شبکه یک سیما نزدیک به ۸۰ درصد از مردم با قاطعیت به اصلاح تعرفه برق مشترکین پرمصرف رای دادند.

رئیس جمهور مانع اصلاح تعرفه برق مشترکین پرمصرف می‌شود؟

اکنون با گذشت بیش از دو ماه از ارائه طرح اصلاح تعرفه برق مشترکین پرمصرف در هیات دولت همچنان برای تصویب آن تعلل می شود. برخی عدم موافقت شخص رئیس جمهور را علت این تاخیر عنوان کرده اند.

بروز نارضایتی عمومی شاید علت اصلی مخالفت رئیس جمهور باشد. اما در جایی که این طرح تنها متوجه ۲۰ درصد از مشترکین که مصرف افسار گسیخته ای دارند و غالبا نیز از طبقات برخوردار جامعه هستند، می باشد، جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.

علاوه بر اینکه عواقب تصمیم گیری غیرهوشمندانه در این زمینه در کوتاه مدت و بلند مدت کشور را با مشکل روبه رو می کند و منجر به خاموشی مجدد برق در سال آتی خواهد شد، زمینه را برای افزایش بیش از میانگین قیمت برق برای کل جامعه که طبقات پایین را نیز شامل می شود، فراهم می کند؛ مسئله ای که منجر به بروز نارضایتی گسترده و فشار به دهک های پایین خواهد شد.

انتهای پیام/ نفت و انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.