۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۶۳۱۶۱ ۳۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۴ دسته: تولید گندم، کشاورزی کارشناس: مهدی سروی
۰

بر اساس اعلام شرکت بازرگانی دولتی ایران، میزان خرید تضمینی گندم تا پایان مرداد ماه سال جاری به بیش از ۹ میلیون تن رسید. در صورتی که مانند سال ۹۱ حدود ۷ میلیون تن گندم به ارزش ۲.۶ میلیارد دلار وارد کشور می شد، با احتساب نرخ ارز حداقل ۸۵۰۰ تومانی، دولت باید رقمی معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان به واردات گندم از خارج اختصاص می داد. این درحالیست که در حال حاضر ۹ میلیون تن گندم با رقمی معادل ۱۲ هزار میلیارد تومان در داخل کشور تولید و از کشاورزان خریداری شده است.

به گزارش مسیر اقتصاد در آخرین روزهای باقیمانده از فصل زراعی سال ۹۶-۹۷ میزان خرید تضمینی گندم از مرز ۹ میلیون تن فراتر رفت.

بر اساس اعلام روابط عمومی شرکت بازرگانی دولتی ایران، با ادامه روند خرید تضمینی گندم مقدار خرید این محصول به  ۹.۰۲۹ میلیون تن با ارزش ریالی بیش از  ۱۱.۹ هزار میلیارد تومان رسید.

این در حالی است که تاکنون ۶۰ درصد از پول گندم های تحویلی از کشاورزان بالغ بر ۷.۴ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است و مابقی مطالبات گندم کاران طی هفته های آتی پرداخت خواهد شد.

طبق گزارش شرکت بازرگانی دولتی ایران سه استان خوزستان، کردستان و گلستان بیشترین مقدار گندم را از کشاورزان خریداری کرده اند و در سال جاری استان کردستان با خرید تضمینی ۹۴۱ هزار و ۱۵۷ تن توانست با پیشی گرفتن از استان گلستان، رتبه دوم خرید این محصول را به خود اختصاص دهد.

ثبات تولید گندم در سال جاری با برنامه حمایتی وزارت کشاورزی

بر اساس سیاست های جدید وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری به منظور افزایش ضریب خوداتکایی گندم، برنامه‌ مشخصی در جهت کاهش همزمان سطح زیر کشت گندم و افزایش میزان تولید ارائه شد.

این طرح با رویکرد افزایش بهره وری و عملکرد در واحد سطح به مرحله اجرا در آمد؛ به گونه ای که با بهینه کردن سطح زیر کشت، نیاز گندم کشور را از محل تولیدات داخلی تامین کرد؛ همچنین تمامی تقاضای مصرفی واحدهای صنفی و صنعتی کشور از محل تولیدات داخلی تامین گردید.

عدم افزایش قیمت گندم بزرگترین نگرانی در خودکفایی

خرید تضمینی گندم در سال جاری در شرایطی ادامه پیدا کرد که قیمت این محصول طی دو سال اخیر بر اساس قانون به صورت معقول و منطقی افزایش نیافت؛ این موضوع باعث ایجاد نگرانی های بسیار زیادی از بابت کاهش تولید گندم در سال آینده شده است.

وزارت جهاد کشاورزی در تیرماه سال گذشته پیشنهاد افزایش ۱۰ درصدی قیمت گندم را به شورای اقتصاد ارائه کرد؛ اما سازمان برنامه و بودجه به صورت غیرقانونی با پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی مخالفت کرد.

از آنجایی که نرخ خرید تضمینی گندم بر خلاف قانون در موعد مقرر اعلام نشده بود، عدم تغییر قیمت گندم در سال جاری تاثیری بر میزان تولید این محصول نداشت.

تجربه تاریخی کشور در خرید تضمینی گندم و نیز شرایط اقتصادی تولید محصولات کشاورزی نشان می دهد در صورت عدم تغییر قیمت گندم متناسب با هزینه های تولید در سال آینده، میزان تولید کاهش پیدا خواهد کرد.

وابستگی به دیگر کشورها نتیجه عدم افزایش قیمت گندم

به همین منظور اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس ۲۸ مرداد ماه با تشکیل جلسه ای پیرامون موضوع قیمت گذاری گندم وضعیت تولید این محصول در سال آینده را بررسی کردند.

سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در این جلسه نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه، بانک کشاورزی و وزارت صمت حضور داشتند، گفت: نامناسب بودن روند افزایش قیمت گندم از سال ۹۵ تا ۹۷ و عدم تطابق قیمت این محصول با هزینه های تولید در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت.

وی خاطرنشان کرد: در این نشست مقرر شد نارسایی‌های مربوط به قیمت، خرید و پرداخت مطالبات کشاورزان و صادرات محصولات کشاورزی در سال زراعی جاری و آینده  توسط رئیس و اعضای کمیسیون با همکاری ارگان‌های ذیربط پیگیری و عملی شود.[۱]

گفتنی است در صورتی که مانند سال ۹۱ حدود ۷ میلیون تن گندم به ارزش ۲.۶ میلیارد دلار وارد کشور می شد، با احتساب نرخ ارز آزاد حداقل ۸۵۰۰ تومانی، دولت باید رقمی معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان به واردات گندم از خارج اختصاص می داد. این درحالیست که در حال حاضر ۹ میلیون تن گندم با رقمی معادل ۱۲ هزار میلیارد تومان در داخل کشور تولید شده است.

پینوشت:

[۱] خبرگزاری ملت کد خبر ۳۹۹۳۷۷



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.