۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۳۶۶۸۷ ۱۵ آبان ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۰ دسته: کشاورزی، ماهی تیلاپیا
۰

در همایش علمی توسعه آبزی پروری با محوریت ماهی تیلاپیا که توسط سازمان شیلات برگزار شد، کارشناسان بین المللی ضمن اشاره به سلامت ماهی تیلاپیا و تایید آن توسط فائو، به مزایای تولید ماهی در ایران اشاره کردند. در این همایش پورکاظمی رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران گفت: مخالفت سازمان محیط زیست با تولید ماهی تیلاپیا در کشور از پرورش غیرقانونی این نوع ماهی را افزایش داده است.

به گزارش مسیر اقتصاد همایش علمی توسعه پایدار آبزی پروری با محوریت تولید ماهی تیلاپیا، تنوع روش های تولید، مسایل زیست محیطی و تحقیق و توسعه با حضور دو پروفسور انگلیسی تبار که از با سابقه ترین افراد در تولید و پرورش ماهی تیلاپیا محسوب می شدند، دیروز در سازمان شیلات ایران برگزار شد.

سند توسعه تولید و پرورش ماهی تیلاپیا در ایران تهیه شد

در ابتدای این همایش حسین عبدالحی معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات ایران با بیان این که سازمان حفاظت محیط زیست با تولید ماهی تیلاپیا در محیط های بسته مخالف است، گفت: برای افزایش آگاهی و شفاف کردن مباحث برای برخی مخالفان تولید ماهی تیلاپیا، سازمان شیلات ایران از دو کارشناس بین المللی دعوت کرده است تا سندی برای توسعه و پرورش ماهی تیلاپیا برای کشور تهیه کنند.

وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست بر این باور است که برای حفظ اکوسیستم و ذخایر گونه های بومی، ماهیان تیلاپیا نباید به آب های آزاد کشور راه پیدا کند، این درحالیست که تیلاپیا امکان ادامه حیات در هر شرایطی را ندارد؛ به طور مثال تیلاپیا در آب های شمال کشور با دمای زیر ۱۰ درجه سانتیگراد نمی تواند زندگی کند.

مخالفت سازمان محیط زیست سبب افزایش تولیدکنندگان زیرزمینی ماهی تیلاپیا شده است

در همین خصوص محمد پورکاظمی رییس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران گفت: مخالفت سازمان محیط زیست با تولید ماهی تیلاپیا در کشور از هشت سال گذشته تاکنون، پرورش زیرزمینی این نوع ماهی را در برخی استان های جنوبی، مرکزی و حتی شمالی کشور در پی داشته است.

وی افزود:  ۷۰ تن ماهی تیلاپیای آماده فروش نشان از میزان بالای تولید غیرمجاز این ماهی در کشور دارد؛ با این وجود اگر سازمان حفاظت محیط زیست با پرورش این گونه ماهیان در محیط های بسته موافقت کند این واحدها تحت نظارت قرار می گیرند.

در ادامه این همایش دکتر پروفسور پیتر ادواردز استاد بازنشسته AIT و کارشناس بین المللی آبزی پروری و محیط زیست به ارائه اهمیت تولید ماهی در جهان پرداخت؛ سپس دکتر راجر پولین کارشناس بین المللی آبزی پروری و تیلاپیا در خصوص توسعه آبزی پروری و حفظ تنوع زیستی بر تولید گونه تیلاپیای نیل در ایران تاکید نمود.

در همین خصوص مسیر اقتصاد نیز به گفتگو با این دو پروفسور انگلیسی در خصوص تولید ماهی تیلاپیا در ایران پرداخت:

امکان صادرات تیلاپیا توسط ایران وجود دارد

مسیر اقتصاد: در صورتی که سازمان حفاظت محیط زیست کشور مجوز تولید ماهی تیلاپیا را صادر کند آیا به نظر شما ایران می تواند علاوه بر تامین بازار داخلی به فکر صادرات این ماهی باشد؟ با توجه به این که در تمام کشورهای جهان هم اکنون این ماهی تولید و صادر می شود.

پیتر ادواردز: چرا که نه، البته شما نمی توانید فعلا به آمریکا و کشورهای دور دست صادرات داشته باشید ولی مردم کشورهای همسایه شما از مصرف ماهی تیلاپیا استقبال می کنند حتی چین که بزرگترین کشورهای تولید کننده تیلاپیا است به خاطر جمعیت زیادش خود یک وارد کننده این ماهی هم محسوب می شود.

تیلاپیا در پروازهای فرست کلاس سرو می شود

مسیر اقتصاد: از تیلاپیا به عنوان ماهی فقرا یاد می شود، نظر شما در این خصوص چیست؟

راجر پولین:  بله من هم از برخی همکاران ایرانی شنیدم که می گفتند تیلاپیا غذای افراد فقیر است، نه این درست نیست این ماهی هم برای فقرا و هم برای اغنیا هست. همانطوری که روستائیان در غنا و گینه و بنگلادش تیلاپیا پرورش می دهند و می خورند ما می بینیم که  تیلاپیا در هواپیماهای فرست کلاس هلند و برخی دیگر از کشورهای اروپایی به مسافران داده می شود.

فائو سلامت ماهی تیلاپیا را تایید کرده است

مسیر اقتصاد: همچنان خیلی از مردم اعتقاد دارند که خوردن این ماهی برای بدن ضرر دارد، نظر شما در این باره چیست؟

راجر پولین: اگر این طور بود تیلاپیا در بیش از ۱۸۰ کشور دنیا مصرف نمی شد و فائو نیز آن را تایید نمی کرد.

امکانات پرورش ماهی تیلاپیا در مرکز تحقیقات بافق در جهان بی‌نظیر است

مسیر اقتصاد: شما بازدیدی از مرکز تحقیقات بافق یزد داشته اید، امکانات آنجا را چطور ارزیابی می کنید؟

پیتر ادواردز: روش اجرایی، تحقیقی و کنترلی که در این مرکز دیدم منحصر به فرد بود و باید بگویم که اولین بار است که در جهان چنین کاری صورت گرفته است. من از لحاظ علمی و عملی کار این مرکز را تایید می کنم.

مسیر اقتصاد: چه توصیه ای به سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص بحث تیلاپیا دارید؟

راجر پولین: نه فقط به مسئولین سازمان حفاظت محیط زیست ایران بلکه به شیلاتی ها و اساتید دانشگاهی و تحقیقاتی توصیه می کنم این پروژه را رها نکنند و ادامه بدهند چون پتانسیلی قوی و مهم برای کشور شما محسوب می شود.

مسیر اقتصاد: وضعیت ماهی تیلاپیا در جهان به چه صورتی است؟

پیتر ادواردز: در سال گذشته میلادی بیش از ۶ میلیون تن ماهی تیلاپیا در جهان تولید شده است و تیلاپیا بعد از کپور دومین ماهی محبوب به لحاظ مصرفی محسوب می شود ضمن این که کشورهای چین، هند، مصر، فیلیپین، برزیل، تایلند، بنگلادش، ویتنام، تایلند و کلمبیا، مکزیک، مالزی و میانمار بزرگترین تولیدکنندگان این ماهی در جهان هستند.



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.