۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۷۱۲۳۳ ۰۸ آذر ۱۴۰۲ - ۰۸:۳۰ دسته: پول و بانک، دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

محمدمهدی گرجی مدیر بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی پتروشیمی، در نشست «پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان؛ ضرورت و الزامات»، ضمن تاکید بر اینکه بانک مرکزی نهاد مناسبی برای اجرای سیاست رفع تعهد ارزی نیست، گفت: صادرکنندگان باید در قاعده‌گذاری برای رفع تعهد ارزی مشارکت داده شوند و نباید هر روز شاهد قاعده جدید از سوی بانک مرکزی در اموری مثل کارت‌های بازرگانی، شیوه‌های بازگشت ارز، شیوه تامین ارز واردات، سهمیه‌بندی‌های کالایی، ارزش‌گذاری گمرکی و موارد مشابه باشیم.

به گزارش مسیر اقتصاد نشست «پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان؛ ضرورت و الزامات» روز سه‌شنبه هفتم آذرماه ۱۴۰۲، با حضور جمعی از اساتید و صاحبنظران و فعالان این حوزه در وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد. این نشست، دومین نشست تخصصی از دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «حکمرانی ارزی؛ ثبات و رونق اقتصادی» در حال برگزاری است. در دومین نشست از این همایش اهمیت، چالش‌‎ها و راهکارهای مرتبط با رفع تعهد ارزی صادرکنندگان مورد بررسی قرار گرفت.

صادرکنندگان باید در قاعده‌گذاری برای رفع تعهد ارزی مشارکت داده شوند

محمدمهدی گرجی مدیر بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی پتروشیمی، در این نشست گفت: هر مصوبه‌ای با یک هدفی تصویب می‌شود. هرچند ضرورت بازگشت ارز حاصل از صادرات سابقه زیادی دارد ولی در سال ۱۳۹۷ مصوبه رفع تعهد ارزی توسط دولت قبل با هدف ایجاد ثبات در بازار ارز به تصویب رسید. اما مشکل اصلی این بود که قاعده‌گذاری در این خصوص به بانک مرکزی سپرده شد؛ درحالیکه باید تولیدکنندگان و صادرکنندگان در این زمینه مشارکت داده می‌شدند و در دیگر کشورها نیز به همین شکل است. نتیجه این است که شان این مصوبه از بین رفته است.

وی افزود: در حال حاضر ایران در شرایط تحریمی قرار دارد و باید مزیت رقابتی کشور را در این  وضعیت پیدا کنیم و راهبرد پیشرفت کشور را تبیین کنیم و همه سیاست‌ها و همه نهادها باید درخدمت این راهبرد پیشرفت باشد؛ ولی در حال حاضر به این شکل عمل نمی‌کنیم. من با همه احترامی که برای مسئولین بانک مرکزی قائلم معتقدم بانک مرکزی به هیچ عنوان نمی‌تواند در این خصوص قاعده گذاری مفیدی داشته باشد. هر روز شاهد قاعده جدید از سوی بانک مرکزی در اموری مثل کارت‌های بازرگانی، شیوه‌های بازگشت ارز، شیوه تامین ارز واردات، سهمیه‌بندی‌های کالایی، ارزش‌گذاری گمرکی و موارد مشابه هستیم؛ درحالیکه تولید و تجارت یک فرآیند دو یا سه ماهه نیست و حداقل یک سال به ثبات قانونی نیاز دارد که تولیدکننده بتواند به صادرات برسد. بنابراین این قاعده امروز دست صادرکننده را بسته است.

بانک مرکزی نهاد مناسبی برای اجرای سیاست رفع تعهد ارزی نیست

گرجی گفت: من معتقدم در سیاست رفع تعهد ارزی مشکل اصلی در اجرا کننده است که به دلیل عدم صلاحیت کارشناسی و ناتوانی در تحقق اهداف، کل روند آن را با چالش مواجه کرده است. در این زمینه کمبود زیرساختی و تحریم‌ها نیز مزید بر علت شده است.

مدیر بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی پتروشیمی، ظرفیت صادرات صنعت پتروشیمی را تا ۴۰ میلیارد دلار عنوان کرد و افزود: یکی از معضلات بزرگ ما این است که از یک طرف نهادهای مختلف دولت با یکدیگر هماهنگی لازم را دارند و از طرف دیگر دولت‌های مختلف که بعد از یکدیگر وارد اجرا می‌شوند، سیاست‌های به شدت مختلفی را اتخاذ می‌کنند که نشان از آن دارد که روند مشخصی طی نمی‌شود. امروز دستگاه‌های مختلف دولت سیزدهم با یکدیگر مشکل دارند و این مشکل مانع هماهنگی در مسائل حیاتی اقتصاد کشور ازجمله در رفع تعهد ارزی شده است.

وی در پایان گفت: برای تصمیم گیری درخصوص سیاست رفع تعهد ارزی، ابتدا باید نیازهای ارزی و منابع ارزی به شکل واقع بینانه‌ای نوشته شود و برای افزایش منابع درآمدی برنامه‌ریزی شود. پیشنهاد دیگر این است که به جای بخش‌های دولتی، تاجای ممکن تصمیم گیری را به بخش خصوصی واقعی بسپاریم و آن را توانمند کنیم. سیاست مهم بعدی اینکه باید به سمت تک نرخی حرکت کنیم، تا زمانی که تفاوت نرخ رسمی با نرخ غیر رسمی به این میزان بالا باشد، صادرکننده همواره به دنبال این است که از نرخ غیر رسمی منتفع شود و به همین دلیل هم میبینیم که واردات موبایل که نیاز کشور نیز رونق دارد. نکته دیگر اینکه اگر صادرکننده خودش واردکننده باشد، منشا فساد می‌شود و باید جلوی آن گرفته شود و به جای آن تسهیلات زیادی برای عرضه ارز از سوی صادرکنندگان به دولت و بانک مرکزی فراهم شود.

انتهای پیام/ پول و بانک



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.