۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۶۷۵۰۰ ۰۲ آبان ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۰ دسته: پول و بانک، دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

محمد سلیمانی عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع)، در افتتاحیه دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «حکمرانی ارزی؛ ثبات و رونق اقتصادی»، ضمن برشمردن ۷ حوزه نیازمند اندیشه‌ورزی در حکمرانی ارزی کشور، ارائه «طرح‌های سیاستی» را مزیت این همایش عنوان کرد.

به گزارش مسیر اقتصاد افتتاحیه دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی امروز ۲ آبان ماه با موضوع «حکمرانی ارزی؛ ثبات و رونق اقتصادی» در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد. در این رویداد محمد سلیمانی عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع)، ضمن پرچالش خواندن حوزه مدیریت ارزی در اقتصاد ایران، گفت: با توجه به گستره این چالش‌ها نیازمند مطالعات علمی هدفمند هستیم تا بتوان مشکلات را حل کرد. خوشبختانه تمرکز این همایش بر طرح های سیاستی و نکات ناظر به اجراست.

سلیمانی با اشاره به تعریف حکمرانی ارزی اظهار داشت: حکمرانی ارزی، پیاده سازی قواعد و ترتیبات نهادی است که با ساماندهی بازار ارز و شناخت و شکل گیری نیازهای ارزی به دنبال رسیدن به ثبات اقتصادی است. شناخت ذینفعان، اقتصاد سیاسی و روابط بین آن‌ها بسیار مهم است و باید مبتنی بر آن طرح های سیاستی را ارائه داد.

۷ حوزه نیازمند اندیشه ورزی در حکمرانی ارزی کشور

عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع)، اندیشه ورزی در حوزه ارزی را در ۷ حوزه لازم دانست و به ذکر آنها پرداخت.

سلیمانی اولین حوزه را تاثیر و تاثر نرخ ارز با سیاست‌های پولی بازار ارز معرفی کرد و افزود: باید به این سوالات پاسخ داد که حوزه ارز چه اثراتی بر سیاست‌های پولی بانک مرکزی دارد؟ چه باید کرد که حس انفعال بانک مرکزی در حوزه سیاست پولی بر طرف شود؟ در این حوزه مطالعه بر روی جهت علیت نرخ ارز و تورم مهم است و باید به این سوال نیز پاسخ داد که آیا چند نرخی بودن ارز خوب است و آیا تاکنون کمکی کرده است؟

وی حوزه دوم را مدیریت بازار ارز عنوان کرد و اظهار داشت: امکان شکل گیری بازار رسمی به عنوان مرجعیت قیمت اهمیت دارد و سیگنال های این بازار باید مورد پذیرش همه ذینفعان بازار قرار بگیرد. در حوزه تقاضای ارز با مواردی همچون قاچاق و خروج سرمایه روبرو هستیم و باید برای مقابله با آن فکر کرد. اینکه چه ترتیبات نهادی و نظامات انگیزشی باید شکل بگیرد که همه ارزهای کشور به صورت پایدار و مستمر در بازار عرضه بشود، جای تامل دارد. آیا موثرترین راه برای عرضه ارز شناور سازی نرخ است؟ عرضه ارز در این زمینه خیلی مهم است و از ارزهای خانگی و احتکار شده نیز نباید غفلت کرد. سئوال دیگر اینکه چه راهکارهایی می‌توان اتخاذ کرد که این نوع ارزها عرضه شود؟

عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق علیه السلام محور سوم مطالعات را تعیین نظام ارزی عنوان کرد و افزود: در شرایط تحریم که ناگزیر به مداخله هستیم چگونه می‌توان تعهد حاکمیت را به ثبات نرخ ارز تضمین کرد؟

وی حوزه چهارم را مسائل نهادی و بازیگران بازار ارز نظیر صرافی‌ها و تراستی‌ها معرفی کرد و به عنوان پرسش گفت: چگونه می‌توان بازتعریفی از نقش صرافی‌ها در بازار ارزی داشت؟ چه باید کرد که سوء استفاده‌ها در مسئله تراستی‌ها از بین برود؟ بانک مرکزی نیز باید در حوزه پیش بینی پذیری بازار، نظارت و مدیریت ذخایر تدبیر داشته باشد.

سلیمانی حوزه پنجم را نقشه ارزی کشور و ارتباط آن با ثبات نرخ ارز عنوان کرد و افزود: توسعه تولید کالاهای اساسی برای کاهش مصارف ارزی می‌تواند در دستور کار قرار گیرد. یک برنامه توسعه برای جایابی ایران در زنجیره ارزش جهانی باید در این زمینه تدوین شود و این کار برای تامین مستمر منابع ارزی کشور می‌تواند مفید باشد. همچنین تجارت با کشورهای همسو با ارز غیر دلاری نیز می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. در این زمینه توسعه روابط اقتصادی با چین مهم است و طراحی روابط برای بهبود وضعیت ارزی لازم است.

سلیمانی ششمین حوزه را سفته بازی در حوزه ارز عنوان کرد و اظهار داشت: عوامل تشدید کننده و شکل دهنده سفته بازی باید مورد مطالعه قرار گیرد. زیرا که در حوزه کنترل انتظارات فعالان بازار و حمله‌های سفته بازانه تاکنون فکر خاصی نشده است.

عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق علیه السلام حوزه هفتم مورد نیاز برای مطالعه و ارائه طرح‌های سیاستی را رمز ارزها معرفی کرد و افزود: در حوزه رمزارزها نیاز به کار فنی‌تر و حرفه‌ای‌تری است. زیرا که رمز ارزها می توانند به عنوان ابزار پرداخت باشند و در حوزه مالیه به عنوان ابزار بازار ارز برای تحمل سفته بازی کمک کنند.

انتهای پیام/ پول و بانک



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.