۲۴ آبان ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۹۵۷۴۴ ۰۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۲ دسته: دیگر رسانه‌ها
۱

جمعیت، از شاخص‌های توسعه و قدرت کشور است. همچنین یکی از ابزارهای توسعه، نیروی انسانی جوان است. به همین دلیل کشورها سیاست‌هایی در خصوص مقابله با پیری جمعیت و افزایش فرزندآوری دارند. قانون افزایش حداقل سن ازدواج دختران که عده‌ای به دنبال تصویب آن در مجلس هستند، می‌تواند با کاهش نرخ ازدواج در کشور، موجب تشدید بحران جمعیت شود. هم‌اکنون ۱۱.۵ میلیون دختر و پسر مجرد در کشور هستند که لازم است شرایط لازم برای تسهیل ازدواج آن‌ها فراهم شود.

به گزارش مسیر اقتصاد به نقل از عیارآنلاین، جمعیت، از شاخص‌های توسعه و قدرت کشور است. همچنین یکی از ابزارهای توسعه، نیروی انسانی جوان است. به همین دلیل کشورها سیاست‌هایی در خصوص مقابله با پیری جمعیت و افزایش فرزند آوری دارند. سال هشتادویک بود که زنگ خطر کاهش جمعیت به صدا درآمد. در این سال نرخ باروری کم‌تر از حد جایگزینی شد و به ۱.۸ رسید؛ یعنی امکان نگه‌داشتن جمعیت در حد هشتاد میلیون وجود ندارد و روند جمعیت کاهش خواهد یافت. درحالی‌که کشورهای توسعه‌یافته هم نرخ باروری‌شان بیشتر از ۲ است؛ اما در ایران صدای زنگ هنوز به گوش برخی نرسیده است.

اعطای زمین و وام مسکن به خانواده های دارای ۳ فرزند

این در حالی است که برخی از کشورهای اروپایی که مدعی توسعه‌یافتگی مادی هستند با خطر پیری جمعیت مواجه هستند و سیاست‌های افزایش جمعیت و فرزند آوری دارند به‌عنوان‌مثال به گزارش ایرنا (۶۳۸۱۷۳) کشور ایتالیا یکی از کشورهایی است که استفاده از زمین‌های کشاورزی در جنوب ایتالیا را به مدت ۲۰ سال به خانواده‌هایی اعطا می‌کند که فرزند سوم آن‌ها در سال‌های ۲۰۱۹، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ متولد خواهد شد همچنین آن دسته از خانواده‌هایی که به این طرح می‌پیوندند، می‌توانند یک وام مسکن تا ۲۰۰ هزار یورو برای ۲۰ سال و بدون بهره درخواست کنند تا بتوانند نخستین خانه خود را در مجاورت زمین اعطاشده، خریداری کنند.

میانگین سن ازدواج در ایران و جهان

ازدواج، گام اول افزایش جمعیت است. بر همین اساس طبق بررسی‌ها میانگین جهانی سن ازدواج، بین ۱۵ تا ۱۷ سال است. در ایران هم سن قانونی ازدواج ۱۳ سال برای دختران و ۱۵ سال برای پسران است.

چند روز قبل خانم ابتکار معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در تویتی به افزایش طلاق در گروه سنی ۱۰ تا ۱۹ سال اشاره کردند و طلاق را یکی از اثرات کودک همسری دانستند.
آمار نشان می‌دهد که میانگین سن ازدواج در ده سال گذشته افزایش داشته است. هم‌چنین با توجه به منع قانونی ازدواج‌های زیر ۱۳ برای دختران که نیاز به اجازه ولی دارد و مشروط به تشخیص دادگاه صالح است نسبت آن‌ها به‌کل ازدواج‌ها ناچیز است. در ادامه هم سهم ازدواج‌های زیر ۱۵ سال تنها ۵ درصد است.

ازدواج در ۱۴ تا ۱۸ سالگی بیشترین دوام را دارد

بررسی آمار نشان می‌دهد، طلاق در ده سال گذشته افزایش چشم‌گیری داشته است. بر پایه آمار بیشترین سهم طلاق مربوط به گروه سنی ۳۰ سال به بالا است که رشد ۵۰ درصدی داشته است. در مقابل طلاق در گروه سنی ۱۵ تا ۲۰ سال کاهش داشته است. طبق بررسی‌ها ازدواج‌های ۱۴ تا ۱۸ سال بیشترین دوام را دارد. همچنین طلاق در سن ۲۵ سال به بالا شش برابر ازدواج‌های زیر ۱۸ سال است.

از طرف دیگر فراکسیون زنان مجلس برای حمایت از دختران به دنبال تصویب قانون افزایش حداقل سن ازدواج دختران هست. این درحالی است که تجرد قطعی زنان در ایران ۱.۶ درصد بیشتر از مردان است؛ یعنی اگر همه دختران و پسران مجرد ما ازدواج کنند برای ۱.۶ درصد از زنان همسری وجود نخواهد داشت. بااین‌وجود لازم است فراکسیون زنان فکری به حال زنان مجرد کند نه این‌که مانع ازدواج دختران شود.

یکی از دلایل مطرح‌شده برای افزایش حداقل سن ازدواج، پایین بودن سن دختران است که منجر به مشکلاتی مثل طلاق می‌شود. در حال حاضر مشکل اصلی کودک همسری نیست بلکه فرهنگ ازدواج است که به نظر می‌رسد لازم است، تغییر کند. چراکه طبق آمار کمترین طلاق مربوط به گروه سنی زیر ۱۸ سال است. در مقابل طبق آمار با افزایش سن، طلاق نیز افزایش پیدا می‌کند. این خود نشان می‌دهد با افزایش سن لزوماً بلوغ عقلی و عاطفی افراد افزایش پیدا نمی‌کند و افزایش سن ازدواج راهکار مناسبی برای جلوگیری از طلاق نیست.

تشدید بحران جمعیت با تصویب قانون افزایش حداقل سن ازدواج

در همین خصوص محمد دهقانی عضو کمسیون حقوقی قضایی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با عیار آنلاین گفته است: مردم خودشان در این زمینه تشخیص می‌دهند و عمل می‌کنند سن ازدواج بیشتر از اینکه یک مسئله قانونی باشد موضوعی فرهنگی و اعتقادی است. وی در ادامه گفته: در قانون ۱۳ سالگی به‌عنوان ملاک تعیین‌شده است. این ملاک به معنای الزامی کردن ازدواج در ۱۳ سالگی نیست. به این معنی است که وقتی زمینه فراهم باشد، دختر و والدینش به این نتیجه رسیدند، مانعی برای ازدواج ایجاد نشود.

در حال حاضر که کشور با مسئله بحران جمعیت روبرو است و تهدید نسل موجودیت کشور را درخطر قرار داده است. بهتر است مجلس دنبال تسهیل شرایط ازدواج باشد و فکری برای ۱۱.۵ (یازده و نیم) میلیون دختر و پسر مجرد کند. تصویب این قانون، مانعی برای ازدواج جوانان و همچنین موجب افزایش سن ازدواج و به تبع آن کاهش فرصت فرزندآوری و تشدید بحران جمعیت است.

انتهای پیام/ فرهنگ و گفتمان

  1. اگه راه داشت همین فرزندا ک آوردیم رو هم بر میگردوندیم سرجاش والا

    ۰۱


جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.