۰۱ بهمن ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۲۰۰۲۵۵ ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۰ دسته: کشاورزی، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

احمد مقدسی رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران در نشست «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی» گفت: باید ماشین آلات به روز برای تولید بهینه غذا وارد کنیم، باید بذر روز دنیا را وارد کنیم تا تولیدات بهتری داشته باشیم، کودهای ریز مغذی نیز باید در واردات مورد توجه باشد، منابع ارزی کشور باید صرف این موارد شود. وی افزود: علاوه بر این باید برای ورود تجهیزات نوین نیز سرمایه‌گذاری شود و در اختیار کشاورزان قرار بگیرد. صنایع تبدیلی ما نیز در بخش کشاورزی بسیار ضعیف است و در این زمینه خیلی عقب هستیم.

به گزارش مسیر اقتصاد نهمین نشست‌ از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی»، چهارشنبه ۱۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۹ الی ۱۲ و با میزبانی «موسسه تحقیقات علوم دامی» برگزار شد. این نشست، نهمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌‎شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در این نشست کارشناسان و مسئولان انواع خوراک جایگزین برای دام و طیور در شرایط فعلی کشور را با هدف کاهش وابستگی به واردات معرفی کردند و درباره نحوه تولید آنها به ارائه نظر پرداختند. همچنین امکان جایگزینی نژادهای داخلی دام و طیور با نژادهای خارجی و الگوی مصرف خوراک آنها با هدف کاهش وابستگی به واردات مورد بررسی قرار گرفت.

منابع ارزی کشور به جای واردات نهاده باید صرف زیرساخت‌های تولید کشاورزی شود

احمد مقدسی رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران در این نشست گفت: زمین‌های ما روز به روز فرسایش بیشتری پیدا می‌کند و در حال از دست دادن منابع خاک هستیم. ما به جای اینکه به خودروساز ارز بدهیم که خودروهای بی کیفیت تولید کند باید ماشین آلات به روز برای تولید بهینه غذا وارد کنیم.

وی افزود: منابع ارزی کشور بجای واردات محصول نهایی باید صرف واردات هسته های اولیه همچون بذرهای روز دنیا شود تا در بخش کشاورزی تولیدات بهتری داشته باشیم. مسئله بعدی آموزش کشاورزی است که امروز بین کشاورزان و متولیان مغفول مانده است. کودهای ریز مغذی نیز باید در واردات مورد توجه باشد. با وجود ارزان بودن کود طبیعی مناسب، کشاورزان دارند از کود شیمیایی استفاده می‌کنند که به دلیل یارانه دولت با قیمت کمتر قابل تهیه است و کود شیمیایی نیز به از بین بردن منابع خاک کشور منجر شده است.

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران گفت: استفاده بهینه از زمین های کشاورزی که صرف کاشت نهاده می‌شود، میتواند به افزایش تولید منجر شود اما اکنون بهره وری تولید پایین است که ریشه در عدم اطلاع کشاورزان و عملکرد نامناسب آنها در کاشت و برداشت محصول یا استفاده از کود مناسب دارد. به طور مثال در ذرت دام علوفه ای برای دام سنگین، قبل از رسیدن و به صورت کال برداشته می‌شود که موجب کاهش تولید در هکتار می‌شود. همین مسئله برای یونجه نیز برقرار است.

وی افزود: علاوه بر این باید برای ورود تجهیزات نوین نیز سرمایه‌گذاری شود و در اختیار کشاورزان قرار بگیرد. با این حال برای تولید ذرت دانه‌ای امکان رسیدن به خودکفایی نداریم. علاوه بر این صنایع تبدیلی ما در بخش کشاورزی نیز بسیار ضعیف است و خیلی در این زمینه عقبیم.

کیفیت نهاده‌های وارداتی دامی مطلوب نیست

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران ایران گفت: بلای جان تولید قیمتگذاری دستوری است و به بهانه حمایت از مصرف کننده، به واردات ارز ترجیحی می‌دهند. واقعا سئوال این است که چرا باید این مقدار ارز از مملکت برای واردات بیرون برود؟ چرا به تولیدکننده اجازه نمی‌دهیم نهاده وارداتی را خودش تامین کند و محصول خود را با قیمتی که می‌خواهد بفروشد؟

وی افزود: امروز به دلیل تامین ارز ترجیحی، کیفیت نهاده‌های وارداتی به هیچ عنوان مطلوب نیست ولی ما مجبوریم آن را بخریم؛ در حالی که پیش از اختصاص ارز ترجیحی واردکننده برای اینکه محصول خود را بفروشد، مجبور بود نهاده با کیفیت وارد کند. به نظر می رسد اگر قرار است یارانه‌ای داده شود، نباید به واردات اختصاص یابد، بلکه باید به مردم اعطا شود و به این ترتیب مشکلی به بخش تولید تحمیل نشود.

اگر از منابع ارزی به درستی استفاده کنیم، همین امروز در تولید گوشت خودکفا هستیم

احمد مقدسی گفت: مابه التفاوتی که برای تهیه ارز با نرخ پایین به واردات حدود ۹ میلیارد دلار نهاده به شکل یارانه ارزی پرداخت می‌شود باید حذف شود تا هم واردات با کیفیت شود و هم امکان تولید بیشتر و صادرات محصولات فراهم گردد. در مقابل یارانه دولت نیز به مردم اختصاص پیدا کند.

وی افزود: به نظر من اقتصاد مقاومتی با شرایط فعلی همخوانی ندارد. دولت هر زمان بخواهد ارز می‌دهد و گوشت وارد می‌کند که برای تولیدکننده مشکل ایجاد می کند. سال ۱۴۰۱ ما وضع مناسبی در بازار گوشت داشتیم ولی امروز دولت دارد گوشت را وارد می‌کند. علت این مشکل چند نرخی بودن ارز و عدم اختصاص بهینه ارز بعنوان چالش اصلی بخش تولید کشور است. وزیر جهاد کشاورزی در مصاحبه خود میگوید ما برنامه داریم در حوزه گوشت طی ۵ سال خودکفا شویم، در حالی که اگر از منابع ارزی به درستی استفاده کنیم، ما اصلا به واردات گوشت نیاز نداریم و همین امروز در تولید گوشت خودکفا هستیم.

اعطای ارز یارانه‌ای به نهاده وارداتی، تولید نهاده داخلی را از صرفه می‌اندازد

مقدسی ادامه داد: چطور دولت برای یارانه ارزی به واردات گوشت و نهاده ارز دارد که بدهد، ولی ریال ندارد که به تولیدکننده تسهیلات ارائه کند؟ مشکلات ما این مسائل است. روزانه بیش از ۴ هزار گوساله در کشور متولد می‌شود که میتواند به مراتب بیشتر از نیاز کشور را تامین کند و هیچ نیازی به واردات گوشت نداریم.

وی افزود: حذف ارز ترجیحی مهمترین اقدامی است که باید در زمینه تامین نهاده‌ها و تولید گوشت در کشور انجام شود. من فکر می‌کنم در بخش طیور نیز همین مسائل حاکم است. وقتی دولت ارز ارزان به ذرت و سویای وارداتی می‌دهد، عملا امکان استفاده از نهاده‌های جایگزین داخلی مثل سورگوم از بین می‌رود؛ بنابراین برای استفاده از نهاده‌های داخلی مهمترین مسئله صرفه اقتصادی است که دولت با اختصاص ارز ترجیحی و یارانه دادن به نهاده وارداتی، همه معادلات را بهم زده و ابتکار عمل را از تولیدکننده گرفته است. در این شرایط امکان جایگزین کردن نهاده‌های داخلی نیز فراهم نیست.

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.