۲۰ مهر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۷۳۶۶۴ ۰۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۱ دسته: کشاورزی، ماهی تیلاپیا
۰

بررسی ها نشان می دهد ایران ظرفیت تولید سالانه ۲۰۰ هزار تن ماهی تیلاپیا را در قدم اول دارد؛ لذا از آنجا که هر کیلو از این ماهی حدودا ۵ دلار است و با احتساب نرخ ارز میانگین ۱۰ هزار تومانی، تولید این ماهی در استان های مرکزی کشور زمینه را برای درآمدزایی حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومانی فراهم خواهد کرد.

به گزارش مسیر اقتصاد توسعه آبزی پروری از مصادیق تامین امنیت غذایی است؛ به ویژه در شرایطی که امکان آن در کشور فراهم باشد و بتوان با کمترین هزینه و بهینه ترین حالت ممکن در استفاده از منابع آبی، این اقدام مهم و کلیدی را در دستور کار قرار داد. یکی از آبزیانی که می‌تواند در آب‌های شور و لب‌شور پرورش داده شود و تولید آن طی سال های اخیر در سراسر جهان گسترش یافته، ماهی تیلاپیا است.

این ماهی به دلیل مقاوم بودن در برابر شرایط مختلف آب و هوایی، عدم نیاز به آب شیرین در تولید، تراکم پذیری در سیستم های پرورشی، هزینه تولید پایین، نیاز به تعویض آب کم در طول دوره پرورش و دوره رشد کوتاه تر نسبت به سایر گونه های آبزیان، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.

تولید ماهی تیلاپیا در ۱۸۰ کشور جهان

ویژگی های ماهی تیلاپیا باعث شده است کشورهای جهان به سمت تولید و مصرف این ماهی حرکت کنند و روز به روز بازار آن در جهان بزرگتر شود؛ به طوری که هم اکنون این ماهی در بیش از ۱۴۰ کشور تولید و در ۱۸۰ کشور مصرف می شود و تجارت سالانه آن در سال ۲۰۱۶ به بیش از ۲۰ میلیارد دلار رسیده است.

با این وجود بر اساس آخرین آمارها، ایران با وجود داشتن شرایط مساعد برای تولید این گونه آبزی، در سال گذشته بیش از ۱۴ هزار تن فیله ماهی تیلاپیا وارد کرده که معادل حدود ۵۰ میلیون دلار ارز برای آن مصرف شده است. این حجم از واردات ناشی از آن بود که تولید و پرورش ماهی تیلاپیا در کشور تا ماه های ابتدایی سال ۱۳۹۷، ممنوع بوده است.

اعطای مجوز به تولید داخلی ماهی تیلاپیا

علاوه بر خروج ارز و فراهم نشدن امکان درآمدزایی از تولید و صادرات این ماهی در بازار منطقه و جهان، عدم اعطای مجوز قانونی به پرورش ماهی تیلاپیا در کشور باعث شده بود که پرورش این ماهی به صورت غیرقانونی گسترش پیدا کند؛ که این وضعیت نیز مخاطرات بسیار بیشتری برای کشور به همراه داشت.

در این شرایط، سرانجام سازمان حفاظت محیط زیست، مجوز تولید و پرورش ماهی تیلاپیا در ۴ استان کشور را صادر نمود. پس از این مجوز، تولید ماهی تیلاپیا در کشور آغاز شد.

درآمد کشور از تولید داخلی ماهی تیلاپیا حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومان

بررسی ها نشان می دهد ایران ظرفیت تولید سالانه ۲۰۰ هزار تن تیلاپیا را در قدم اول دارد؛ لذا از آنجا که هر کیلو از این ماهی حدودا ۵ دلار است و با احتساب نرخ ارز میانگین ۱۰ هزار تومانی، تولید این ماهی در استان های مرکزی کشور زمینه را برای درآمدزایی حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومانی فراهم خواهد کرد.

پیش بینی می شود تولید متناسب این ماهی پرطرفدار در کشور، زمینه را برای اعطای مجوز به سایر استان های مرکزی نیز فراهم نماید.

انتهای پیام/ ماهی تیلاپیا



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.