به گزارش مسیر اقتصاد (مسیر اقتصاد)، از زمانی که دیوار برلین سقوط کرد کشور آمریکا فرصت منحصر به فردی برای سلطه به تمام جهان به دست آورد و با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی این سلطه و هژمونی تقویت شد.
آمریکا برای حفظ این سلطه دست به اقدامات نظامی، اقتصادی و فرهنگی مختلفی زده است.
تهران، پکن و مسکو مقابل آمریکا قرار گرفته اند
ایران، روسیه و چین به طور کامل درک کرده اند که اتحاد و همکاری تنها وسیله برای تقویت متقابل در برابر آمریکا است و در طول دهه های اخیر روابط بین این سه کشور نیز تقویت شده است.
نیاز به مبارزه با یک مشکل شایع که به وسیله نفوذ رو به رشد آمریکا در امور داخلی مطرح شده، تهران، پکن و مسکو را مجبور نموده تا اختلافات خود را حل کنند و در مقابل آمریکا استراتژی واحدی در جهت منافع مشترک برای دفاع از حاکمیت خود در نظر بگیرند.
رویدادهایی مانند جنگ در سوریه، بمباران لیبی، سرنگونی نظم دموکراتیک در اوکراین، تحریم علیه ایران و فشار مستقیم اعمال شده به پکن در دریای چین، یکپارچگی و اتحاد میان کشورهایی را که در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی اشتراکات کمی داشتند را بیشتر نموده است.
چاپ پول نامحدود توسط فدرال رزرو برای سلطه بیشتر آمریکا
با تجزیه و تحلیل قدرت اقتصادی آمریکا می توان پی برد که وجود سازمان های بین المللی نظیر سازمان تجارت جهانی، صندوق بین المللی پول و بانک جهانی، نقش واشنگتن را به عنوان رهبر اقتصادی تضمین می کنند.
ستون هایی که از مرکزیت ایالات متحده در اقتصاد جهانی حمایت کرده و می توانند به سیاست پولی فدرال رزرو و عملکرد دلار به عنوان یک ارز ذخیره جهانی کمک نمایند.
بانک فدرال رزرو دارای توانایی نامحدود برای چاپ پول جهت تأمین مالی اقتصادی بیشتر بخش خصوصی و دولتی و همچنین پرداخت این اسکناس ها به منظور جنگ های پر هزینه آمریکا است.
دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی و همچنین به عنوان ارز رایج برای تجارت بین المللی استفاده می شود. این سلطه بین المللی تقریبا هر بانک مرکزی را مجبور می کند ذخایر خود را با پول آمریکا انجام دهد که این عمل همچنان به اهمیت واشنگتن در نظام اقتصادی جهانی ادامه می دهد.
ناکارآمدی دلار و سازمان های مالی آمریکایی
معرفی یوان به سبد بین المللی صندوق بین المللی پول، توافقنامه های جهانی بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا (AIIB) و اعتراضات چین در برابر رفتار سازمان تجارت جهانی (WTO)، همگی زنگ هشداری برای استراتژیست های آمریکایی است تا فرسایش و ناکارآمدی دلار را ببینند.
در روسیه، بانک مرکزی تصمیم گرفته که ذخایر دلاری را کنار گذاشته و به جای آن ارزهای ملی مانند روپیه هند و یوآن چین را مورد استفاده قرار دهد.
آژانس های رتبه بندی اعتبار کمتری دارند و به ابزاری جهت دستکاری بازارها به نفع منافع خاص ایالات متحده تبدیل شده اند.
آژانس های رتبه بندی مستقل چین و روسیه تأییدی بر استراتژی پکن و مسکو برای تضعیف نقش آمریکا در اقتصاد است.
دلارزدایی از اقتصاد جهانی با سرعت پیش می رود
دلار زدایی از اقتصاد جهانی به سرعت در حال انجام است. و به طور روزافزونی کشورها توافق می کنند تا مبادلات خود بوسیله ارزهای ملی خود و بدون استفاده از دلار انجام دهند.
این اقدام دو نوع منفعت برای کشورها ایجاد می کند؛ یک، کاهش نقش دلار در امور کشور و دوم، افزایش همکاری بین کشورهای متحد.
به عنوان نمونه چین و روسیه سرمایه گذاری های خود را با استفاده از یوآن انجام می دهند.
سوء استفاده آمریکا از سوئیفت و واکنش کشورها
یکی دیگر از مزایایی که ایالات متحده با استفاده از سلطه اقتصادی خود از آن بهره می برد، به بانکداری بخش خصوصی مرتبط است. بدین شکل که آمریکا می تواند از طریق موسسات مالی و بانکی از جمله پیام رسان مالی سوئیفت بر کشورهای دلخواه خود فشار سیاسی اعمال کند.
قابل توجه ترین مثال در این زمینه کشور ایران است که آمریکا دسترسی اش به سیستم بین المللی پرداخت های سوئیفت را قطع نمود. همچنین با گسترش تحریم ها اقدام به بلوکه کردن دارایی های ایران (حدود ۱۵۰ میلیارد دلار) در حساب های بانکی آمریکایی کرد.
در حالی که ایالات متحده در تلاش است تا ابتکارات اقتصادی مستقل کشورها را متوقف کند، کشورهایی مانند ایران، روسیه و چین همکاری خود را افزایش می دهند.
در طول دوره تحریم علیه ایران، روسیه بوسیله مواد اولیه با جمهوری اسلامی تجارت کرده است. چین با خرید نفت ایران بوسیله یوآن از ایران حمایت کرده است. به طور کلی، مسکو پیشنهاد ایجاد یک سیستم بانکی جایگزین سوئیفت را داده است.
ایران، چین و روسیه در راس جنگ اقتصادی با آمریکا
بانک های خصوصی، بانک های مرکزی، سازمان های رتبه بندی و سازمان های فراملیتی به شدت به نقش دلار و بانک فدرال رزرو آمریکا وابسته اند. هدف اول ایران، روسیه و چین این است که این سازمان های بین المللی کمتر تاثیر گذار باشند.
نیاز به روسیه، چین و ایران برای یافتن یک سیستم اقتصادی جایگزین برای تامین عناصر حیاتی اقتصاد داخلی لازم است. سقوط بازار سهام در چین، کاهش ارزش روبل در روسیه و تحریم های غیرقانونی اعمال شده علیه ایران نقش محوری در تمرکز ذهن مسکو، تهران و پکن برای حذف سیستم مالی فریبنده و فاسد آمریکا که منجر به بحران مالی سال ۲۰۰۸ شد، دارد.
نادیده گرفتن مشکل ناشی از مرکزیت دلار، تنها تاثیر و نقش آمریکا را در اقتصاد جهانی افزایش خواهد داد. بنابراین ضروری است تا کشورها با پیدا کردن نقاط همگرایی بر علیه سلطه آمریکا اقدام کنند.
حذف دلار، پایان بخش سلطه آمریکا
برای پایان دادن به سلطه اقتصادی آمریکا و بدنبال آن سلطه جهانی این کشور، کشورها باید استفاده از دلار و سیستم های پرداخت آمریکایی را کنار گذاشته و اقدام به طراحی جایگزین هایی برای آنها نمایند تا بدین وسیله نقش ارزهای ملی خود را نیز افزایش دهند و تهدیدها و محدودیت های آمریکا و متحدانش را از بین ببرند.
این اقدام با تحریم های جدید آمریکا بر علیه روسیه و ایران و همچنین فشار اقتصادی این کشور بر چین، اهمیت خود را بیش از پیش نشان می دهد.
منبع: استراتژیک کالچر