به گزارش مسیر اقتصاد طرح رجیستری دستگاه های تلفن همراه با هدف مبارزه با قاچاق ۹۰ درصدی این محصول در بازار داخلی، از اواسط سال گذشته در دستور کار قرار گرفت. با اجرایی شدن این طرح در شبکه تلفن همراه کشور، بنا بود تنها به دستگاه هایی خدمت رسانی شود که در سامانه مورد نظر ثبت شده باشند.
در طول ماه های اخیر افزایش قابل توجه آمار واردات رسمی تلفن های همراه نشان می دهد طرح رجستری در تحقق اهداف خود موفق بوده است و توانسته است با هزینه ای به نسبت کم، مسئله قاچاق تلفن همراه را ساماندهی نماید.
یک مسیر قاچاق تلفن همراه
طی سال های اخیر ورود چمدانی تلفن های همراه از مسیر مسافری، یکی از دلایل اصلی حجم گسترده قاچاق این محصول به بازار داخلی بوده است. از این رو یکی از بخش های مهم در طرح رجیستری نحوه تعامل مناسب و ساماندهی وضعیت تلفن های همراهی است که از روش مسافری به داخل کشور وارد می شوند.
در زمان اجرای طرح رجسیتری در اواسط سال گذشته، برای این منظور نیز تدابیری ویژه اتخاذ شد و بر اساس آن اعلام شد افرادی که اقدام به واردات گوشی های مسافرتی یا در قالب سوغاتی مینمایند نیز باید ضمن پرداخت حقوق ورودی، دستگاه های تلفن های همراه خود را در سامانه طرح رجیستری ثبت نمایند. در غیر این صورت تلفن های همراه آن ها تنها برای مدتی محدود در داخل کشور فعال خواهد بود و بعد از گذشت این زمان، خدمت رسانی به آن متوقف خواهد شد. این مدت زمان نیز برای گردشگران خارجی و یا ایرانیان مقیم خارج در نظر گرفته شده است که در خارج از کشور زندگی می کنند و تنها با قصد اقامت موقف به ایران سفر می کنند.
بر این اساس هر مسافر ورودی به کشور تنها قادر است سالانه یک دستگاه تلفن همراه را با پرداخت عوارض گمرکی به کشور وارد نماید و آن را در سامانه طرح رجیستری ثبت نماید و به این ترتیب از ورود چمدانی تلفن همراه به کشور از سوی مسافران جلوگیری به عمل آمد. به این ترتیب کسانی که بنا به واردات گوشی تلفن همراه دارند، تنها می توانند به شکل رسمی این کار را انجام دهند.
قطع خدمت رسانی به گوشی های مسافری ثبت نشده از ۲۸ تیرماه
چنانچه گفته شد قطع تلفن های همراهی که از طریق مسافری وارد کشور می شوند، یکی از مهم ترین الزامات موفقیت طرح رجیستری است. اما با این حال اعمال این قانون تا هفته گذشته در دستور کار قرار نگرفته بود.
تا اینکه در ۲۸ تیر ماه وزارت ارتباطات اعلام کرد قطع خدمت رسانی به تلفن های همراه مسافری ثبت نشده در سامانه رجیستری را در دستور کار قرار داده است. شروع این فرآیند موجب شد خدمت رسانی به تلفن های همراه متعددی که در ماه های اخیر از روش های غیر قانونی وارد کشور شده بودند، متوقف شود.
وزارت ارتباطات از تصمیم خود منصرف شد
درپی قطع گسترده خدمت رسانی به بسیاری از تلفن های همراه و فشار رسانه ای به وزارت ارتباطات، این وزارتخانه از اجرای این قانون صرف نظر نمود و با انتشار اطلاعیه ای، از خدمت رسانی مجدد به تلفن های همراه مسافری رجیستر نشده خبر داد.[۱]
در این اطلاعیه آمده است که دلیل اصلی متصل شدن دوباره تلفن های همراه مسافری رجیستر نشده، تنظیم بازار و جلوگیری از متضرر شدن اصناف و کمبود گوشی در بازار بوده است. این وزارتخانه همچنین اعلام کرده است در آیندهای نزدیک تدابیری اندیشیده خواهد شد تا از بروز تخلف در ثبت کالای مسافری جلوگیری بعمل آید.
شکست طرح رجیستری در صورت عدم قطع تلفن های همراه ثبت نشده
از آنجا که یکی از روش های اصلی ورود تلفن های همراه قاچاق به کشور، استفاده از خلأ قانونی ورود مسافری بوده است، اگر چنانچه وزارت ارتباطات برخورد قاطع در این زمینه را در دستور کار قرار ندهد، به طور قطع می توان گفت طرح رجیستری با شکست مواجه خواهد شد و به زودی شاهد افزایش سهم قاچاق و کاهش مجدد واردات رسمی تلفن های همراه خواهیم بود؛ چراکه عدم برخورد قاطع در این زمینه به معنی نشان دادن راه مجدد سودجویی به قاچاقچیان تلفن همراه خواهد بود.
وزارت ارتباطات و گمرک جمهوری اسلامی هشدارهای لازم در این زمینه را بیش از ۹ ماه پیش و با انتشار یک اطلاعیه رسمی داده اند و از این رو انتظار می رود روند قطع خدمت رسانی به تلفن های همراه مسافری رجیستر نشده که با تأخیر ۹ ماهه در دستور کار قرار گرفته است، با قدرت اعمال شود.
پینوشت:
[۱] خبرگزاری مهر کد خبر ۴۳۵۰۲۹۲