۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۳۱۳۴۷ ۰۶ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۰ دسته: تولید، تولید داخلی
۰

فرآیند دانش بنیان شدن تولید و اقتصاد کشور باید از طریق کاهش هزینه‌های تولید و قیمت تمام شده محصولات، افزایش بهره‌وری، ارتقای کیفیت محصولات، رقابت‌پذیر شدن تولیدات در بازارهای جهانی و ایجاد اشتغال با کیفیت، در سفره مردم نمایان شود. در غیر اینصورت حمایت از شرکت‌های دانش بنیان صرفا به ایجاد طبقه‌ای جدید از شرکت‌های کوچک مقیاس منجر می‌شود که ادامه حیاتشان به توزیع رانت وابسته است و اثری در بهبود معشیت مردم ندارند.

مسیر اقتصاد/ رهبر انقلاب مطابق با روال سال های اخیر، ضمن تاکید مجدد بر اهمیت محوری مسئله اقتصاد، رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم را مهم ترین برنامه کشور در سال پیش رو اعلام کردند و بر همین اساس شعار «تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین» را برای سال ۱۴۰۱ برگزیدند.

منظور از تولید دانش بنیان چیست؟

در این زمینه اولین سئوالی که مطرح می‌شود این است که منظور از «تولید دانش بنیان» چیست و دانش بنیان شدن اقتصاد کشور با چه هدفی باید در دستورکار مسئولین قرار بگیرد.

رهبر انقلاب در سخنرانی خود با تأکید بر اینکه تنها راه رسیدن به رشد اقتصادی، حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان است، افزودند: منظور از اقتصاد دانش بنیان، نگاه علمی و فناورانه به تولید در همه عرصه‌ها است که نتیجه آن، کاهش هزینه‌های تولید، افزایش بهره‌وری، ارتقای کیفیت محصولات، رقابت‌پذیر شدن تولیدات در بازارهای جهانی و کاهش قیمت تمام‌شده محصولات در داخل خواهد بود. دستیابی به پیشرفت عادلانه در اقتصاد و حل مشکل فقر فقط از مسیر تقویت تولید دانش بنیان می‌گذرد.

ضرورت تغییر مفهوم «دانش بنیان» در نگاه مسئولین کشور

این درحالیست که تلقی عمومی بین مسئولین کشور از «اقتصاد دانش بنیان» به تعدادی از شرکت‌های کوچک مقیاس محدود می‌شود که در حوزه فناوری‌های برتر مشغول به کار هستند و در تلاشند ایده‌های نوآورانه خود را به سطح تجاری برسانند.

بر اساس قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان که در سال ۱۳۸۹ به تصویب رسیده است، شرکت دانش بنیان شرکتی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می‌شود.

بنابراین آنچه مسلم است اینکه منظور از تولید و اقتصاد دانش بنیان در فرمایش رهبری، که در شعار سال نیز نمایان شده است، با آنچه پیش از این در قوانین کشور آمده تفاوت دارد و از این جهت تعریف «دانش بنیان» در نگاه مسئولین کشور نیازمند تغییر است.

دانش بنیان شدن تولید و اقتصاد کشور چه ویژگی‌هایی دارد؟

بنابراین فرآیند دانش‌بنیان شدن تولید و اقتصاد کشور باید از طریق کاهش هزینه‌های تولید و قیمت تمام شده محصولات، افزایش بهره‌وری، ارتقای کیفیت محصولات، رقابت‌پذیر شدن تولیدات در بازارهای جهانی و ایجاد اشتغال با کیفیت، در سفره مردم نمایان شود و برای آن شاخص‌های مناسبی از جمله سهم صادرات کالا از کل تولیدات، نسبت قیمت داخلی به قیمت جهانی و سهم از کل اشتغال کشور در نظر گرفته شود.

در غیر اینصورت چنانچه صرفا افزایش تعداد شرکت‌های دانش بنیان از طریق حمایت‌های متعدد و متنوع در دستورکار مسئولین قرار بگیرد نتیجه‌ای جز ایجاد طبقه‌ای جدید از شرکت‌های کوچک مقیاس که ادامه حیاتشان به توزیع رانت وابسته است و اثری در بهبود معشیت مردم ندارند، درپی نخواهد داشت.

انتهای پیام/ تولید



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.