مسیر اقتصاد/ سیاست ها و مصوبات مرتبط با حمایت از تولید داخلی در صنایع مختلف همواره نیازمند اصلاح و بروزرسانی دوره ای، متناسب با پیشرفت و اقتضائات صنایع هدف است.
در همین راستا یکی از کلیدیترین نهادهایی که با سیاست های خود، نقش بسزایی در جهت دهی و حمایت از صاحبان صنایع و توانمندی های وابسته به حوزه ارتباط رادیویی کشور دارد، کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است که از طریق سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی متولی ساماندهی و نظارت بر فعالیتهای دارندگان پروانه رادیوئی بهحساب میآید.
مصوبه ۱۶۳، کلید رونق صنعت تجهیزات مخابراتی کشور
این کمیسیون در مصوبه جلسه ۱۶۳ خود در سال ۹۲، آیین نامه ای را با هدف حمایت از توانمندی ها و صاحبان صنایع حوزه فاوا تصویب و ابلاغ نمود که به دلایل مختلفی نظیر بخشی بودن تکالیف و شمول آنها بر دارندگان پروانه در هر دو بخش خصوصی و دولتی، جایگاه ویژه ای در حمایت از صاحبان صنایع وابسته به حوزه ارتباطات مخابراتی کشور دارد.
با این حال در سال های اخیر با توجه به رشد قابل توجه کمی و کیفی تولیدات حوزه فاوا، خصوصا در صنعت تجهیزات مخابرات و همچنین تحولات قوانین بالادستی موثر بر این حوزه نظیر اصلاحیه قانون حداکثر استفاده از توان تولیدات داخلی، مصوبه پیوست فناوری ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات شورای عالی فضای مجازی، تداخل و ابهاماتی را در مفاد این مصوبات ایجاد نمود که در کنار عدم پیگیری و اجرای نامناسب سایر مفاد صریح آن، در نهایت منجر به عدم دستیابی به انتظارت این مصوبه شد.
در این شرایط ضروری است، کمیسیون تنظیم مقرارت رادیویی نسبت به بازبینی این آیین نامه اقدام نماید تا با ارزیابی وضعیت اجرا و نقاط ضعف آن، نسبت به اعمال اصلاحات لازمه برای هماهنگی بیشتر این آیین نامه با سایر مصوبات بالادستی و رفع موانع فعلی تولیدکنندگان داخلی اقدام نماید.
۹ پیشنهاد برای بروزرسانی مصوبه حمایت از تولید در صنعت مخابرات
با این توصیفات، سرفصل اصلی ترین مفاد مورد نیاز برای بروزرسانی و اصلاح مصوبه ۱۶۳ در ادامه بیان میشوند. این مفاد که در شرایط فعلی از موانع اصلی تولیدکنندگان داخلی و از زمینه های ضروری جهت همکاری دستگاه های مختلف به شمار میآیند به شرح زیر است:
- بازطراحی فرآیند اعلام نیازمندی ها و توانمندی ها در سامانه جامع توانمندسازی فاوا به صورت مکمل با سامانه قانون حداکثر استفاده از توان داخلی؛
- تغییر در اعضای کمیته ارزیابی دارندگان پروانه به منظور پویایی بیشتر این کمیته و همچنین تعریف سازوکاری برای نظارت و ارزیابی دستگاه های زیرمجموعه وزارت ارتباطات در زمینه حمایت از تولید داخل؛
- اصلاح سازوکار اعلام برنامه های آتی توسعه (۲ و ۵ ساله) توسط دارندگان پروانه و شرکت ارتباطات زیرساخت و ارزیابی میزان پایبندی آن ها به خرید از تجهیزات معرفی شده؛
- تعریف دستورالعمل های اصلاح تعرفههای وارداتی تجهیزات مطابق با میزان ارتقاء توانمندی ها و عمق ساخت داخل تجهیزات؛
- تبیین سازوکارهای شناسایی و برنامه ریزی تولید تجهیزات راهبردی شبکه با توجه به سند تبیین الزمات شبکه ملی اطلاعات؛
- تعبیه سازوکارهای مربوط به نظارت و اجرای آیین نامه پیوست فناوری؛
- همکاری سازمان تنظیم مقررات با نهاد مربوطه جهت اعتبارسنجی و تخصیص تسهیلات اعتباری به محصولات داخلی راهبردی؛
- ارزیابی دارندگان پروانه در پرداخت به موقع تعهدات مالی تولیدکنندگان داخلی؛
- تهیه لیست مواد اولیه واراداتی مورد نیاز تولیدکنندگان و تعامل با گمرکات کشور جهت تسهیل ترخیص این تجهیزات و مواد اولیه.
انتهای پیام/ تولید و اشتغال