۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۶۱۴۹۱ ۰۹ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۰ دسته: کشاورزی
۰

در جلسه دیروز کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس شورای اسلامی با حضور نمایندگان مجلس، مسئولین وزارت کشاورزی و صنعت و نمایندگان اصناف مرتبط، به مسائل مرتبط با قیمت آرد، نان و گندم پرداخته شد. در این جلسه مطرح شد که افزایش نرخ ارز و عدم تغییر قیمت گندم در سال جاری، منجر به افزایش قیمت این محصول در بازار کشورهای منطقه شده است؛ لذا در صورت عدم نظارت کافی بر خروجی های کشور امکان قاچاق این محصول مهیا خواهد بود.

به گزارش مسیر اقتصاد 8 مرداد ماه اولین جلسه کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس شورای اسلامی در موضوع گندم، آرد و نان و با حضور مسئولین وزارت صمت و جهاد کشاورزی و نماینده های اتحادیه این سازمان ها برگزار شد.

رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس در این جلسه ضمن خوشامد گویی به حاضرین در مورد ضرورت بررسی زنجیره گندم، آرد و نان توضیحاتی ارائه کرد.

این نماینده مجلس با اشاره به نقش و جایگاه گندم، آرد و نان در سبد غذایی خانوار ایرانی از لزوم برنامه ریزی و هدفمندسازی حمایت های دولت از این بخش پرداخت.

رحیم زارع با اشاره به عدم تغییر قیمت گندم در سال جاری و اثرات منفی ناشی از این موضوع تصریح کرد: با توجه به مخالفت سازمان برنامه و بودجه با تغییر قیمت گندم تولید این محصول با ۱۴ درصد کاهش مواجه شده است.

وی اظهار داشت با توجه به بررسی های انجام شده باید قیمت گندم در سال زراعی جاری ۱۴۸۸ تومان تعیین می شد که متاسفانه همان قیمت ۱۳۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.

رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس همچنین به وضعیت تولید آرد و نان در کشور پرداخت و با اشاره به کاهش مکرر یارانه پرداختی به این صنف از عدم تغییر قیمت نان در ۳ ساله گذشته انتقاد کرد.

طبق قانون قیمت خرید تضمینی گندم باید ۱۴۸۸ تومان شود/ سازمان برنامه مخالف اصلی اجرای قانون

احتمال قاچاق گندم به دلیل عدم تغییر قیمت این محصول در سال جاری

در ادامه این جلسه دکتر محمد رضا کلامی مدیر کل دفتر برنامه ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت با اشاره به بررسی های صورت گرفته در زمینه تولید گندم، آرد و نان اظهار داشت: باید برنامه ریزی مناسبی جهت تنظیم بازار محصولات غذایی برای ماه های آینده صورت گیرد.

وی تصریح کرد: بر اساس گزارش های واصله از شهرهای مختلف کشور میزان تولید گندم در برخی از استان های کشور حدود ۱۵ الی ۳۵ درصد کاهش دارد که این موضوع باعث نگرانی مسئولین شده است.

کلامی خاطر نشان کرد: افزایش نرخ ارز و عدم تغییر قیمت گندم در سال جاری منجر به افزایش قیمت این محصول در بازار کشورهای منطقه شده است که در صورت عدم نظارت کافی بر خروجی های کشور امکان قاچاق این محصول مهیا خواهد بود.

مدیر کل دفتر برنامه ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت همچنین گفت: به منظور ساماندهی وضعیت تولید گندم در کشور چندین سناریو و پیشنهاد عملیاتی توسط وزارتخانه متبوعش استخراج و در اختیار ستاد تنظیم بازار کشور قرار داده شده است.

پیش بینی خرید ۱۰.۵ میلیون تنی گندم در سال جاری

اسماعیل اسفندیاری پور مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی در ادامه با اشاره به نقش مهم گندم در سبد غذایی خانوار گفت: حدود ۳۸ درصد انرژی مصرفی و ۴۲ درصد از پروتئین مورد نیاز هر خانوار ایرانی از طریق این محصول تامین می شود.

وی گفت: طبق آمار سرانه مصرف گندم در کشور حدود ۱۳۰ الی ۱۳۵ کیلوگرم در سال است که نسبت به میانگین جهانی که حدود ۱۰۵ کیلوگرم بالاتر است.

مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: حدود ۲ میلیون و ۳۵ هزارتن از گندم های کشور به صورت آبی و ۳ میلیون ۷۰ هزار تن به صورت دیم کشت می شود.

نماینده وزارت جهاد کشاورزی در این جلسه با اشاره به خرید ۷.۵ میلیون تن گندم تا اوایل مرداد ماه از کشاورزان پیش بینی کرد میزان خرید تضمینی این محصول در سال جاری به ۱۰ الی ۱۰.۵ میلیون تن نیز خواهد رسید.

اسفندیاری پور ادامه داد: یکی از دلایل کاهش میزان تولید گندم کاهش بارندگی در برخی از مناطق جنوبی و شمال غربی کشور است که اثر منفی بر میزان تولید این محصول در سال جاری گذاشته است.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی در مورد نحوه تعیین کیفیت گندم های تولیدی توسط وزارت جهاد کشاورزی نیز گفت: وزارت جهاد کشاورزی و شرکت بازرگانی دولتی ایران بر اساس استاندارد ۱۰۴ اقدام به کیفیت بندی گندم های تولید شده می کنند.

قیمت گندم باید در سال زراعی جاری باید ۱۴۸۸ تومان باشد

علیقلی ایمانی رئیس بنیاد توانمندسازی گندم کاران در ادامه با اشاره به نوسان سیاست های حمایتی دولت از تولید این محصول گفت: متاسفانه طی سال های گذشته شاهد افزایش و کاهش سیاست های حمایتی در کشور هستیم.

وی اظهار داشت: علیرغم اینکه برخی دیگر از محصولات کشاورزی نظیر ذرت و سویا مزیت نسبی برای کشت در ایران برای آنها وجود ندارد اما بیش از ۴ میلیون هکتار زمین کشاورزی مختص تولید گندم در کشور وجود دارد که محصول دیگری در این زمین ها قابل کشت نیست.

ایمانی با اشاره به حضور ۴.۵ میلیون بهره بردار حاضر در بخش تولید گندم گفت: حدود ۱۰ میلیون تومان درآمد ناخالص کشاورزان گندم کار در سال است که تحت تاثیر برنامه دولت در این زمینه هستند.

رئیس بنیاد توانمندسازی گندم کاران افزود: قیمت گندم برای سال جاری باید به ۱۴۸۸ تومان افزایش پیدا می کرد که متاسفانه دولت به دلایل نامشخص این اقدام را نکرد و منجر به کاهش سطح کشت گندم شد.

لزوم اصلاح تبصره ۶ قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی

مجتبی پویان مهر کارشناس ارشد بخش کشاورزی نیز در این جلسه با اشاره به تجارب حمایتی سایر کشورهای جهان از تولید گندم گفت: اتحادیه اروپا از سال ۱۹۶۲ اقدام به حمایت از تولید گندم در کشورهای عضو این اتحادیه کرده است.

این کارشناس کشاورزی افزود: علیرغم اینکه اعضای اتحادیه اروپا با یکدیگر به منظور کاهش موانع تجاری اقدام به تشکیل اتحادیه گمرکی کرده اند اما همچنان تولید گندم برای هر کشور عضو این اتحادیه درجه اهمیت بالایی دارد.

پویان مهر تصریح کرد: در ایران نیز به دلیل وجود مشکلاتی در مسیر اجرای قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی دولت ها سیاست های مناسبی برای قیمت گذاری گندم نکرده اند.

وی ادامه داد: به منظور ساماندهی مناسب قیمت گندم نیاز است تا تبصره ۶ قانون تضمین خرید محصولات کشاورزی اصلاح شود تا قیمت گندم هر ساله متناسب با نرخ تورم افزایش پیدا کند.

کارشناس کشاورزی حاضر در جلسه کمیته اقتصاد مقاومتی با اشاره به وارداتی بودن سهم بالایی از بذور مورد نیاز در تولید گندم گفت: متاسفانه بذرهای وارداتی سازمان تات متناسب با شرایط اقلیمی کشور نیست و این موضوع تاثیر قابل توجهی در کیفیت گندم های تولیدی دارد.

پویان مهر اظهار داشت: به منظور افزایش کیفیت گندم های تولیدی نیاز است تا این سازمان متناسب با شرایط اقلیمی کشور اقدام به اصلاح بذور مورد نیاز کند تا از این طریق کیفیت گندم های تولیدی کشور نیز افزایش پیدا کند.

عدم ارائه راهکار مناسب از سوی دولت به منظور ساماندهی بازیگران

علی اکبری عضو کمیسیون کشاورزی مجلس یکی دیگر از اعضای حاضر در این جلسه در مورد نحوه قیمت گذاری گندم، آرد و نان گفت: متاسفانه طی سالهای گذشته دولت سیاست واحدی به منظور مدیریت مشکلات این بخش ارائه نکرده است.

وی با اشاره به عدم افزایش قیمت گندم، آرد و نان تصریح کرد: به منظور افزایش رضایتمندی تمام بازیگران این زنجیره نیاز است تا سیاست مناسبی از سوی دولت طرح و ارائه شود.

لزوم اصلاح سیاستگذاری های مربوط به خبازی ها

علی عوض پور دبیر کل اتاق اصناف ایران با اشاره به نقش مهم خبازی ها در زنجیره گندم، آرد و نان تصریح کرد: نباید به منظور حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان حق این قشر ضایع شود.

وی در ادامه به زحمات زیاد آردسازان و نانوایان اشاره کرد و گفت: تغییرات قیمتی در آرد و نان مستقیما بر معیشت و اقتصاد خبازی ها تاثیر می گذارد.

محمد حسن امرالهی معاون بازرسی اتاق اصناف ایران نیز با اشاره به عدم حق انتخاب آردسازان و کارخانجات ماکارونی در انتخاب گندم های مورد نیاز خود گفت: باید این اختیار خرید به کارخانجات داده شود تا محصول نهایی با کیفیت تری تولید کنند.

آردسازان گندم های مورد نیاز خود را به صورت مستقیم از کشاورزان تهیه کنند

جعفر ایزدیار دبیر کانون صنایع آرد ایران دیگر عضو حاضر در جلسه کمیته اقتصاد مقاومتی با اشاره به نابسامانی های بوجود آمده در صنعت نان و آرد به لزوم ساماندهی هر چه سریعتر این بخش پرداخت.

وی با اشاره به اهمیت کیفیت گندم در کیفیت نهایی آرد و نان تصریح کرد: به منظور کاهش ضایعات محصولات نیاز است تا کیفیت گندم و نحوه اختلاط آن اصلاح شود.

دبیرکانون صنایع آرد ایران گفت: به منظور بهبود وضعیت تولید گندم و ایجاد رضایت در کشاورزان باید پرداخت پول کشاورزان در سامانه های بانک کشاورزی صورت گیرد.

ایزدیار همچنین از رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی درخواست کرد تا آردسازان گندم های مورد نیاز خود را به صورت مستقیم از کشاورزان خریداری نمایند و نقش دولت در زمینه خرید و توزیع گندم کاهش پیدا کند که اسفندیاری پور مجری طرح گندم کشور نیز از پیشنهاد دبیر کانون صنایع آرد ایران استقبال کرد.

فروش کیلویی نان به مردم پیشنهاد رئیس اتحادیه نانوایان سنتی

قاسم زراعت کار رئیس اتحادیه نانوایان سنتی دیگر عضو حاضر در جلسه کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس به عدم تغییر کیفیت گندم برخلاف افزایش قیمت این محصول در سال های گذشته انتقاد کرد.

وی اظهار داشت: اتحادیه نانوایان سنتی هیچ مخالفتی با افزایش حمایت های دولت از تولید گندم در کشور ندارد و اتفاقا این موضوع باعث مباهات این اتحادیه است، اما باید فکر مناسبی برای افزایش کیفیت آرد و نان در مناطق مختلف کشور کرد.

رئیس اتحادیه نانوایان سنتی گفت: متاسفانه در حال حاضر قیمت گندم برای درجه های مختلف این محصول به یک میزان است که این موضوع منجر به کاهش کیفیت آرد شده است.

زراعت کار در بخش دیگر از سخنان خود به عدم تغییر قیمت نان در سال های گذشته اشاره کرد و گفت: متاسفانه از سال ۹۳ که قرار بود قیمت نان هر ساله ۲۰ درصد افزایش پیدا کند که متاسفانه دولت اینچنین نکرد.

وی در ادامه پیشنهاد داد به جای فروش دانه ای نان به مردم، نان به صورت کیلیویی فروخته شود که در این صورت قیمت هر کیلو نان برابر با ۳ هزار تومان خواهد شد.

لزوم اصلاح هزینه های نانوایان به منظور بهبود عملکرد آنان

محمد جواد کرمی دبیر اتحادیه تعاونی نان های حجیم و نیمه حجیم تهران با اشاره به ساختارهای انحصاری در زنجیره گندم، آرد و نان گفت: باید به سمت رقابتی شدن هر چه بیشتر این صنعت حرکت کنیم.

وی با اشاره به کیفیت نامتقارن گندم در برخی از استان های کشور گفت: به منظورافزایش کیفیت گندم در مرحله آردسازی نیاز به اختلاط صحیح گندم است که این موضوع باید با مقداری واردات این محصول مرتفع گردد.

دبیر اتحادیه تعاونی نان های حجیم و نیمه حجیم تهران تصریح کرد: میزان ضایعات گندم و نان در کشور زیاد است و باید با اصلاح روند و عملکرد فعلی این میزان ضایعات را کاهش داد.

وی عوامل تاثیر گذار بر کیفیت نان را ماشین آلات مناسب جهت پخت و پز نان، نیروهای آموزش دیده مناسب در نانوایی ها و تامین مواد اولیه با کیفیت جهت پخت نان دانست.

کرمی همچنین به منظور کاهش مشکلات فعلی در این بخش ها نیز پیشنهاد یکسان سازی قیمت گندم و آرد، مدیریت هزینه های جاری نانوایان و اصلاح نظام قانون صنفی داد.

وزارت جهاد کشاورزی باید رئیس کارگروه گندم، آرد و نان باشد

رحیم زارع رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس نیز در پایان ضمن تشکر از همه ی میهمانان حاضر در جلسه کارشناسی این کمیته از آنان درخواست کرد تا در جلسات هم اندیشی مجزای این کمیته حضور داشته باشند.

رئیس کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس همچنین به ایراد ساختاری فعلی در زنجیره گندم، آرد و نان اشاره کرد و گفت: بر اساس قانون باید وزارت جهاد کشاورزی مسئول کارگروه گندم، آرد و نان باشد در حالی که دولت این وظیفه را به وزارت صمت سپرده است.

وی در نهایت خواستار اصلاح هرچه سریعتر نحوه قیمت گذاری گندم، آرد و نان و ارائه راه حل های مناسب از سوی اتحادیه های تولید کننده آرد و نان به منظور کاهش مشکلات این بخش شد.



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.