به گزارش مسیر اقتصاد (مسیر اقتصاد)، سه شنبه هفته جاری رییس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی در ارتباط تلفنی با برنامه روی خط بازار به گفتگو در درخصوص نقش مکانیزاسیون کشاورزی در ارتقای بهره وری پرداخت.
مکانیزاسیون، مهمترین عامل در فرآیند تولید محصول کشاورزی
کامبیز عباسی بیان داشت: مکانیزاسیون یکی از مهمترین عوامل در فرایند تولید محصولات کشاورزی است که به کمک آن می توانیم مدیریت نهاده های کشاورزی، حفاظت از منابع آب و خاک کشور و اقتصادی کردن تولید را داشته باشیم و به کمک آن تولید انبوه و اقتصادی محصولات کشاورزی میسر خواهد شد.
وی افزود: با کاربرد ماشین در فرایند تولید محصول کشاورزی، هزینه ها پایین می آید، کار اقتصادی انجام می شود، انجام به موقع عملیات صورت می پذیرد و تمامی این موارد سبب می شود شاهد اشتغال پایدار ، تولید پایدار و یک تولید بهره ور در بخش کشاورزی باشیم و بتوانیم نهاده ها را به طور مورد نیاز مصرف کنیم.
مکانیزاسیون فراتر از یک ماشین است
عباسی گفت: با این کار سم و کود و خاک مصرفش مدیریت می شود. در مجموع مکانیزاسیون خیلی فراتر از یک ماشین و کاربرد یک ماشین در فرایند تولید محصول در بخش کشاورزی است و فراتر از یک نهاده است و به عنوان یکی از مهمترین ارکان و عوامل بهره وری در حوزه کشاورزی مطرح است.
اعطای وام برای مکانیزاسیون کشاورزی با نرخ ۴ درصد
رییس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی گفت: یکی از سیاست های وزارت جهاد کشاورزی دادن مشوق های لازم به کشاورزان است که آنها به سمت این فناوری ها و مکانیزاسیون بیایند. برای همین امسال برای اولین بار شروع به دادن وام قرض الحسنه ۴ درصدی به کشاورزان کرده ایم.
وی افزود: این کار در فرایند تولید اثر گذار است و باعث می شود برای دیگر کشاورزان نیز فرهنگ سازی صورت بگیرد چون قبلا تسهیلات مکانیزاسیون کشاورزی ۱۵ درصده بوده ولی الان ۴ درصد شده است. مثلا تکنولوژی بیاید در شرایط شوری کشت خوبی به ما بدهد مثل ماشین های نشا کاری که بتوانند چغندر قند، کلزا و پنبه را نشاکاری بکنند که در این صورت بهره وری آب را بالا می برند.
عباسی ادامه داد: در تمام عملیات کشاورزی در کشورمان شرایط یکسانی وجود ندارد؛ در بعضی از قسمت ها نیاز هست که ما حمایت های دولتی را داشته باشیم تا کشاورزان تشویق بشوند و به سمت مکانیزاسیون کشاورزی نوین حرکت بکنند.
هدف گذاری برای کاهش ۶ میلیارد متر معکبی مصرف آب
وی در پاسخ به سوالی که آیا در گرفتن این تسهیلات اولویت های جغرافیایی وجود دارد و یا نه، گفت: خیر، اولویت های تولیدی بخش برایمان مهم است.
عباسی افزود: اولویت های تولید ما بیشتر محوریتش در کاهش تقاضای آب است با مکانیزاسیون کشاورزی در حوزه کشاورزی حفاظتی، توسعه روشهای کم خاک ورزی و بی خاک ورزی ما در چهار سال اخیر یک رشد ۲۷۸ درصدی را در ماشینهای خاک ورز حفاظتی داشته ایم یعنی به جای این که خاک را برگردانیم و شخم بزنیم، خاک را دیگر برنمی گردانیم و بقایا را در خاک حفظ می کنیم. با این ماشینی که این کار را انجام می دهد به این میزان رشد رسیده ایم.
رییس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی در پایان افزود: طی برآوردهای که داشتیم به کمک مکانیزاسیون کشاورزی سالانه نزدیک ۳ میلیارد متر مکعب صرفه جویی آب را داشته ایم که رقم چشمگیری است و اگر این رقم را سالانه با یک روش خاک ورزی بتوانیم به ۶ میلیارد متر مکعب برسانیم، با کاهش تقاضای آب در بخش کشاورزی روبرو می شویم.
وی گفت: محوریت کارهای ما در بخش کشاورزی کاهش تقاضای آب هست و تولید پایدار محصولات کشاورزی، بنابراین مکان جغرافیایی تعیین کننده نیست.