به گزارش مسیر اقتصاد کشورهای تانزانیا، برونئی، رواندا، اوگاندا و کنیا که در کنار هم «انجمن کشورهای شرق آفریقا» را تشکیل میدهند، در اقدامی هماهنگ و با هدف جلوگیری از وابستگی به واردات برنج ارزان و حمایت از کشاورزان داخلی تعرفه واردات برنج را به ۳۵ درصد افزایش دادند.
طبق گفته وزیر اقتصاد کشور تانزانیا پیش از این تعرفه واردات برنج در این کشورها ۲۵ درصد بوده اما اکنون کشورهای عضو انجمن شرق آفریقا تصمیم گرفته اند به منظور حمایت از کشاورزان داخلی، تعرفه واردات برنج را به ۳۵ درصد افزایش دهند.
وزیر اقتصاد تانزانیا معتقد است برنج یک محصول حساس است و این امکان وجود دارد که بخش قابل توجهی از نیاز کشورهای آفریقایی به برنج از طریق تولیدات داخلی تأمین گردد.
کشاورزان کشورهای شرق آفریقا همچون تانزانیا و اوگاندا پیش از این از عدم امکان تولید و فروش برنج تولیدی خود به دلیل وجود برنج وارداتی ارزان در بازار، به دولت اعتراض کرده بودند و خواستار ممنوعیت کامل واردات برنج و حتی دیگر محصولات غذایی اساسی بخش کشاورزی شده بودند. دولت های کشورهای آفریقایی نیز با افزایش تعرفه واردات برنج پاسخ اعتراض کشاورزان را داده اند.
مقامات کشور اوگاندا نیز در این زمینه گفته اند در صورت نبود واردات برنج این امکان وجود دارد که تولیدات داخلی کشورهای شرق آفریقا با نرخی مناسب رشد نماید و سهم بیشتری از نیاز داخلی را تأمین نماید.
در حال حاضر تمامی کشورهای عضو انجمن شرق آفریقا با طرح افزایش تعرفه واردات برنج از ۲۵ به ۳۵ درصد موافقت کرده اند اما وزارت اقتصاد کشور اوگاندا افزایش ۱۰ درصدی تعرفه واردات را کافی نمیداند و معتقد است تعرفه واردات برنج باید دست کم تا ۷۵ درصد افزایش یابد.
امنیت غذایی و حمایت از بخش کشاورزی امروزه برای تمامی کشورهای جهان، اعم از پیشرفته و در حال توسعه حائز اهمیت است. با اینحال رشد اقتصادی و اشتغال کشورهای آفریقایی به طور گسترده ای به بخش کشاورزی وابسته است و این کشورها در تلاش هستند تا با اعمال سیاست های حمایتی از بخش کشاورزی حمایت نمایند.
این درحالیست که ایران یکی از تولیدکنندگان اصلی برنج است ولی در انتهای سال گذشته تعرفه واردات برنج را از ۴۰ درصد به ۲۶ درصد کاهش داده است. همچنین طبق تصمیم ستاد تنظیم بازار، اخیرا یک ماه از فصل ممنوعیت واردات برنج کاهش یافته است و واردکنندگان می توانند در یک ماهی که همزمان با برداشت محصول است، برنج خارجی وارد کنند.
منبع: ونچر آفریقا