به گزارش مسیر اقتصاد نهمین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی»، چهارشنبه ۱۹ دیماه ۱۴۰۳ از ساعت ۹ الی ۱۲ و با میزبانی «موسسه تحقیقات علوم دامی» برگزار شد. این نشست، نهمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه مییابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان میدهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری میشود تا مورد استفاده تصمیمگیران و دستگاهها قرار گیرد.
در این نشست کارشناسان و مسئولان انواع خوراک جایگزین برای دام و طیور در شرایط فعلی کشور را با هدف کاهش وابستگی به واردات معرفی کردند و درباره نحوه تولید آنها به ارائه نظر پرداختند. همچنین امکان جایگزینی نژادهای داخلی دام و طیور با نژادهای خارجی و الگوی مصرف خوراک آنها با هدف کاهش وابستگی به واردات مورد بررسی قرار گرفت.
تجربه موفق اصلاح ۶ نژاد مرغهای بومی دو منظوره در کشور
شعله قربانی مجری طرح اصلاح نژاد مرغ بومی کشور در این نشست گفت: در موسسه تحقیقات علوم دامی برای جلوگیری از انقراض مرغ بومی وارد اصلاح نژاد مرغهای بومی شدیم و به دنبال آن هستیم که عملکرد این مرغها را در سایتهای متمرکز خود بهبود دهیم.
وی افزود: هدفگذاری موسسه از احیای نژاد بومی مرغ، پرورش مرغ دو منظوره بوده است و برای این کار در ۶ منطقه تودههای مرغ بومی همان منطقه را جمعآوری کردیم. با وجود آنکه در دنیا مرغ دومنظوره کمتر تولید میشود چرا که دو صفت تخم گذاری و گوشت آوری همبستگی منفی دارند و این مساله تولید مرغ دومنظوره را بسیار سخت میکند اما ما در مراکز ۶ گانه خود مرغهای دومنظورهای را معرفی کردیم و موفق شدیم طی ۸ هفته، خروس های این گله ها را به ۱.۵ کیلوگرم وزن برسانیم و تخمگذاری مرغ های این گله ها نیز به ۲۰۰ تخم مرغ رسیده است. اما در هر زمانی که سیاستگذاری تغییر کند امکان گرفتن سویه تخم گذار با عملکرد بالاتر از این ۶ نژاد وجود دارد و نژاد ایستگاه ارومیه نیز میتواند به صورت سویه گوشتی توسعه پیدا کند.
بستر مناسب اقلیمی ایران برای پرورش مرغ بومی
مجری طرح اصلاح نژاد مرغهای بومی کشور گفت: تجربه کشورهای چین، تایوان، برزیل و هند نشان داده است که ۹۰ درصد بنگاهها در این کشورها کوچک و متوسط هستند و ۵۰ درصد تولید را نیز همین واحدها انجام میدهند که به نظر میرسد این تجربه برای ما قابل الگوگیری است.
وی افزود: ما در کشور شرایط اقلیمی متنوعی داریم و روستاها بستر مناسبی هستند تا مرغ بومی را در آن پرورش دهیم. به این صورت تولید پروتئین در کشور بالا میرود و از خروج نیروی کار روستایی به سمت شهرها و اشتغال کاذب جلوگیری میشود و اهرمی برای کمک به امنیت غذایی کشور خواهد شد. ۶ ایستگاه مرغ بومی ما در واقع تولید مرغ اجداد دارند که پتانسیل خوبی برای تخمگذاری دارند و با حداقل خوراک و جیره کم، تولید مناسبی دارند.
چالش اصلی توسعه پرورش مرغ بومی
شعله قربانی با تاکید بر اینکه به دنبال رشد مصرف مرغ سایز در کشور هستیم، گفت: این سیاست با توسعه مرغ بومی همسویی دارد چرا که مرغ بومی وزنگیری متناسب با مرغ سایز دارد.
وی افزود: چالش اصلی توسعه پرورش مرغهای بومی این است که ایستگاههای اصلاح نژاد ما با اعتبارات دولتی شروع به کار کردند و اکنون بعد از گذشت چند دهه از تاسیس آنها، اکنون این واحدها به شدت فرسوده شدند. با این حال این پتانسیل در مراکز اصلاح نژاد وجود دارد که اگر تخصیص منابع صورت بگیرد بتوانند با ظرفیت تولید ۴ میلیون قطعه جوجه یکروزه به امنیت غذایی کشور کمک کنند.
وی ادامه داد: یکی از توصیههای موسسه تحقیقات علوم دام برای پرورش مرغ بومی در روستاها، فعالیت به صورت فری رنج است، یعنی مرغ هم جایگاه ثابت داشته باشد و هم بتواند در اطراف چرا کند که علاوه بر تاثیر مثبتی که روی کیفیت تولید دارد، اشکال دامپزشکی در خصوص سرایت شدید آنفولانزا در محدوده بسته را نیز نخواهیم داشت.
انتهای پیام/ کشاورزی