۰۱ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۴۶۱۹۳ ۳۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۸:۳۰ دسته: انرژی، انرژی هسته‌ای
۰

هلند در راستای تقویت امنیت انرژی، با اختصاص بودجه ۵ میلیارد یورویی، اقدامات مقدماتی برای احداث نیروگاه هسته‌ای را در دستورکار قرار داده است. انتظار می‌رود نیروگاه‌های هسته‌ای جدید هلند بین سال‌های ۲۰۳۰ و ۲۰۳۵ وارد مدار شوند و بخشی از تولید برق این کشور را تامین نمایند.

به گزارش مسیر اقتصاد امروزه گزارش‌های زیادی در مورد امکان‌سنجی انرژی هسته‌ای وجود دارد و بسیاری از کشورهای جهان در حال کار روی این موضوع است. ساخت نیروگاه هسته‌ای به دلیل کمبود انرژی و دوره انتقال آن، به یک ضرورت تبدیل شده و بنابراین مسیر ساخت یک یا چند نیروگاه هسته‌ای در هلند تا سال ۲۰۳۰ روشن است. انرژی هسته‌ای هنوز حامیان و مخالفان سرسختی دارد، چون عاری از CO۲ و در نتیجه بسیار سبز بوده، اما زباله‌های رادیواکتیو تولید می‌کند که به سرعت از روی زمین ناپدید نمی‌شوند. هرچند نیروگاه‌های مدرن، عمدتا کوچکتر، جنبه دوم را بهبود بخشیده‌اند اما مشکل را برطرف نکرده‌اند. همچنین باوجود حوادثی مانند فوکوشیما و چرنوبیل، سال‌ها تجربه در سراسر جهان نشان می‌دهد که یکی از ایمن‌ترین راه‌های تولید انرژی استفاده از نیروگاه‌های هسته‌ای است.

تضمین و اطمینان از ساخت نیروگاه هسته‌ای

سال گذشته، استان برابانت هلند گزارشی پیرامون امکان سنجی انرژی هسته‌ای تهیه کرد و اخیراً نیز استان لیمبورخ کاری مشابه انجام داده است.  چرا این استان‌ها به دنبال انرژی هسته‌ای هستند؟ به نظر می‌رسد دلیل اصلی تامین امنیت انرژی و افزایش هزینه‌های انرژی باشد؛ بنابراین به دلیل  توافق آب و هوای پاریس، جنگ در اوکراین و تمایل به کاهش وابستگی به کشورهای قدرتمند، راه حل انرژی هسته‌ای در هلند نیز قوت گرفته است. علاوه بر این، نیروگاه‌های کوچکتر، به اصطلاح SMR، توسط کشورهای مختلف توسعه یافته است. کاربرد آنها نیز بیشتر از انواع کلاسیک است چون می‌توان به صورت مدولار ساخت که دیگر نیازی به حلقه ایمنی گسترده در اطراف کارخانه ندارد. به باور کارشناسان، تا زمانی که اطمینانی در مورد مکان ساخت وجود نداشته باشد، هیچ توسعه‌دهنده یا سرمایه‌گذاری در اینگونه پروژه‌ها ورود نمی‌کند. حتی یک نیروگاه SMR به سرمایه گذاری بیش از یک میلیارد یورو نیاز دارد، هیچ فردی بدون ظریب اطمینان بالا گامی در راستای آن بر نمی‌دارد. یعنی تضمین‌های دولت، نه تنها در مورد مکان بلکه شامل صدور مجوز برای فعالیت بیش از ۲۰ سال  آن است. بنابرای بحث تضمین مبتنی بر ارائه یارانه نیست، بلکه بیشتر در مورد چشم انداز روشن پروژه است.

علاوه بر این، باید در مورد فناوری نیز باید اطمینان حاصل شود. در این راستا، نباید اقدام به کپی برداری کرد که بیشتر در آسیا و خاورمیانه مشاهده می‌شود. بلکه براساس سال‌ها تجربه انباشته شده، باید بهبودهایی در ساخت نیروگاه ایجاد شود. سپس انتخاب بین نیروگاه‌های بزرگ یا SMRهای کوچکتر مطرح می‌شود. خطر نیروگاه‌های بزرگ این است که تاخیر در ساخت آنها به سرعت باعث افزایش قابل توجه هزینه‌ها می‌شود که در سال‌های اخیر چنین مواردی تجربه شده است. همچنین چارچوب زمانی که در یک نیروگاه هسته‌ای جدید عملیاتی شود؛ شامل زمان آماده سازی، ساخت واقعی و فرآیند صدور مجوز است. هر یک از این اجزا به شرایط انتخاب بستگی دارد. به عنوان مثال، یک کارخانه نسل ۳ در حال حاضر تا حدودی پیشرفته‌تر از کارخانه نسل ۴ است و این فناوری کاملاً جدید به زمان آماده سازی بیشتری نیاز دارد.

مطالعه اخیر برای استان لیمبورخ (سپتامبر ۲۰۲۲) چشم انداز خوش‌بینانه‌تری ارائه می‌دهد. براین اساس؛ مینی SMR و SMR هر دو می‌توانند یک گزینه مناسب برای هلند باشند که زمان احداث آنها برای mini-SMR‌ها، حدود سال ۲۰۳۰ و برای SMR‌های معمولی سال ۲۰۳۵ است. البته موانع اقتصادی احتمالا برخی سرمایه گذاران را منصرف کند. چون سرمایه گذاری‌ بالا و هزینه‌های متغیر اندک، مشخصه انرژی هسته‌ای است. در این صورت تنها راه نجات استفاده از نیروگاه هسته‌ای تولید هیدروژن است، اما جامعه باید برای آن آماده باشد. یکی از چالش‌های دیگر هلند در احداث نیروگاه هسته‌ای، وجود نیرو کار است. حتی اگر فناوری موجود باشد؛ باید افرادی نیز باشند که بتوانند طراحی، ساخت و راه اندازی کارخانه را در چارچوب زمانی محدود به سرانجام برسانند. در حالیکه این موضوع در بازار کار هلند حتی برای کادر فنی نیز آسان نیست. در واقع، هنوز شرکت‌هایی وجود ندارند که بتوانید همه نیاز کشور ار تامین کنند. البته چون در سال‌های اخیر تقریباً هیچ نیروگاه هسته‌ای در هلند ساخته نشده بود، این چالش قابل درک است.

تصمیم مثبت دولت هلند

باوجود برشمردن شرایط، موانع و مخالفت‌ها، هنوز کارشناسان هلندی نسبت به انرژی هسته‌ای خوشبین است. چون به باور آنها، هرچند نیروگاه هسته‌ای چالش‌برانگیز است، اما می‌توان آن را احداث کرد. بنابراین هلند باید از هم اکنون با تعیین مکان، تنظیم مجوزهای لازم و سازماندهی تضامین کافی شرایط آن را فراهم کند. در این راستا، دولت هلند اخیرا پنج میلیارد یورویی برای این موضوع اختصاص داده که می‌تواند بر هزینه‌های مرحله مقدماتی تأثیر مثبت گذاشته و مبنایی برای تضمین‌های لازم باشد. جنبه دیگر این تصمیم، ارائه رویکرد دولت به سرمایه‌گذار یا توسعه دهنده است. بنابراین، چون دولت هلند نمی‌تواند روی مکان‌های بیشتر از انگشتان دست متمرکز شود، هر چه زودتر باید ضمانت‌های لازم فراهم تا تحقق آن نیز قوت بگیرد.

منبع: اینوویشن اورگینس

انتهای پیام/ انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.