به گزارش مسیر اقتصاد اخیرا برنامه هایی در تلویزیون باب شده است که شرکت کنندگان در آن با پاسخ به سوال هایی محدود، به جوایز میلیونی دست پیدا می کنند.
در این برنامه ها شرکت کننده پس از پاسخ به چند سوال محدود، به سرعت پله های ترقّی را طی کرده و ۵ میلیون، ۱۰ میلیون، ۲۰ میلیون و حتی بیشتر از آن در کمتر از چند دقیقه برنده می شود.
به عقیده کارشناسان و روانشناسان، این قبیل برنامه ها فرهنگ کار و تلاش را در جامعه تضعیف نموده و میل به درآمد و سودهای بادآورده را گسترش می دهد.
حرکت صداسیما برخلاف دستور رهبر انقلاب و فرهنگ کار
علاوه بر اینکه این برنامه های صداسیما برخلاف فرهنگ کار و تلاش و ایجاد ارزش افزوده است، با دستورات و بیانات رهبر انقلاب نیز در تناقض است.
رهبر انقلاب ۱۴ سال پیش در تاریخ ۱۱ آذرماه ۱۳۸۳ در بخشی از دیدار مسئولان سازمان صداوسیما با ایشان، به موضوع مسابقات تلویزیونی و جوایز آن اشاره کردند و فرمودند:
«شخصی تماس میگیرد و بهخاطر هیچی، به او جایزه میدهند! یک روز من دیدم در یک برنامهی تلویزیونی پنج میلیون تومان به یک نفر جایزه دادند؛ برای اینکه به چند سؤال جواب داد! این سرگرمىِ خیلی جالبی نیست. پنج میلیون تومان، تقریباً حقوق دو سه سال یک کارمند متوسط است {سال ۸۳}. ممکن است بگویند اینکار ترویج علم است. ترویج علم را از یک راهِ بهتر بکنید؛ این راه ضرر دارد. عدهای که اینگونه مسابقات را نگاه میکنند، بیمنطقی به ذهنشان میآید و از این بیمنطقی سوءاستفاده میکنند. این کار منطقی ندارد که مثلاً بنده بدانم انجیل عربی است یا یونانی است یا لاتینی است؛ بعد بگویند حالا که شما دانستید، این ۵۰۰ هزار تومان یا فلان مبلغ مال شما! این کار معنی ندارد. بنابراین، مقولهی سرگرمی و تفریح، لزومش یک مسأله است؛ با برنامهریزی بودن آن یک مسأله است؛ بامحتوا بودنش یک مسأله است؛ پرهیز از جهات منفی هم در آن یک مسأله است.»
ترویج علم و دانش مسیرهای بهتری هم دارد
بی شک صداسیما با ظرفیت بزرگی که در اختیار دارد، می تواند مسیرهای بهتری برای ترویج علم و دانش و جذب مخاطب از این طریق دنبال نماید. در واقع حتی اگر این مسابقه ها جوایز این چنینی هم نداشته باشد، مخاطب خود را خواهد داشت.
به عنوان نمونه اخیرا نرم افزارهای موبایلی متعددی نیز توسعه یافته و در میان مردم گسترش پیدا کرده است که بدون جایزه های میلیونی، مخاطبان بسیاری را جذب خود نموده و همزمان اطلاعات عمومی افراد را نیز افزایش می دهد. نرم افزارهایی که بودجه میلیاردی صداسیما را نیز ندارد، اما بدون تخریب فرهنگ کار در مسیر درستی قدم بر می دارد.
انتهای پیام/ فرهنگ و گفتمان