به گزارش مسیر اقتصاد، محبوبیت ماهی تجاری تیلاپیا روز به روز بیشتر می شود به طوری که تقاضا مصرف آن در آسیا افزایش یافته است. اساسا تیلاپیا بعد از خانواده کپور ماهیان دومین ماهی پرورشی جهان محسوب می شود.
در کشورهای مختلفی مانند مصر، چین، برزیل، فیلیپین، بنگلادش و تایلند پرورش و تولید ماهی تیلاپیا توانسته است سهم قابل توجهی از تامین امنیت غذایی مردم را به خود اختصاص دهد. تنها تولید آکواریومی این ماهی ۴.۲ میلیون تن است که ارزش آن بین ۳ تا ۳.۵ میلیارد دلار تخمین زده شده است.
تیلاپیا یکی از سودآورترین ماهی های پرورشی جهان
هنگامی که به ظرفیت های بالای تولید و پرورش ماهی تیلاپیا اشاره می کنیم، منظور تولید این ماهی در مزارع کشاورزی و مناطق کم آب است. همچنین این ماهی به دلیل پرورش آسان و غیرپیچیده یکی از سودآورترین آبزیان پرورشی محسوب می شود.
پرورش و تولید این ماهی در مخازن و کانال ها بیشتر به دلایل زیست محیطی صورت می گیرد تا هیچ گونه بیماری ناشی از ریختن زباله ها به کف رودخانه ها به ماهی سرایت نکند. هر چند این تیلاپیا، ماهی مقاومی در برابر بیماری هاست.
مزایایی مصرف ماهی تیلاپیا برای سلامت انسان
در زیر به برخی از مزایایی مصرف ماهی تیلاپیا برای سلامت انسان می پردازیم:
- مصرف تیلاپیا منبع خوبی برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن انسان است؛
- مصرف تیلاپیا برای سلامت استخوان ها بسیار خوب است؛
- مصرف تیلاپیا می تواند از سرطان پروستات جلوگیری کند؛
- مصرف تیلاپیا برای ایمنی سیستم بدن انسان و عملکرد تیروئید مناسب است؛
- مصرف تیلاپیا برای سلامت مغز انسان مناسب است؛
- مصرف تیلاپیا برای کاهش وزن بسیار مناسب است؛
- مصرف تیلاپیا برای جلوگیری از پیری زودرس مفید است؛
- تیلاپیا منبعی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است به همین دلیل برای سلامت قلب انسان مفید است.
مزایایی اقتصادی پرورش ماهی تیلاپیا
اما ماهی تیلاپیا مزایای دیگری نیز دارد که موارد زیر از جمله آن ها هستند:
- رشد ماهی تیلاپیا بسیار سریع است؛
- تقاضای ماهی تیلاپیا در بازارهای محلی و بین المللی بسیار زیاد است؛
- این ماهی خوراک های اضافی موجود در استخر پرورش(گیاهان و پلانکتون ها) را می خورد؛
- پرورش ماهی تیلاپیا در حوضچه ها و استخرهای فصلی بسیار سودآور است؛
- ماهی تیلاپیا را می توان به صورت متراکم در رودخانه های محلی و استخرها پرورش داد؛
- ماهی تیلاپیا در برابر بیماری ها مقاومت بالایی از خود نشان می دهد؛
- ماهی تیلاپیا را می توان در آب های شور و لب شور با دمای بین ۱۲ تا ۱۶ درجه می توان پرورش داد؛
- تولیدکنندگان این ماهی درآمد ماهیانه بسیار خوبی از تولید این ماهی بدست می آورند؛
- خوراک ماهی تیلاپیا می تواند به راحتی با دستگاه تغذیه ماهی تولید شود.
اقدامات موثر در تولید و پرورش ماهی تیلاپیا
- مدیریت آب های زیر زمینی نقش مهمی در پرورش و تولید ماهی تیلاپیا دارند؛ به طوری که باید اقدامات متعددی در حوزه آبخیز صورت گیرد از جمله این که علف های هرز موجود در آب باید با روش های مختلفی مانند روش دستی، مکانیکی و شیمیایی از بین بروند.
- کود دادن باید بسته به کیفیت خاک در حوضچه انجام شود. ترکیبی از کودهای آلی و معدنی ممکن است بهترین روش برای خاک داشته باشد و منجر به تولید بیشتر شود، همچنین برنامه باروری خاک باید تهیه شود و می تواند بسته به میزان رشد ماهی تغییر کند.
- برای رشد مناسب، ماهی تیلاپیا باید در طول روز ۳ الی ۴ بار غذا بخورد که این غذا باید با گلوله های شناور کوچک به آنان داده شود.
- جمع آوری ماهی تیلاپیا به طور کلی در پایان ۵ تا ۶ ماه انجام می شود، زمانی که ماهی در طی ۵ تا ۶ ماه وزن متوسط ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم را به دست می آورد. در هر هکتار در طول ۶ ماه معمولا ۸ تا ۱۰ تن ماهی تیلاپیا را می توان برداشت کرد.
منبع: Asiafarming