به گزارش مسیر اقتصاد پس از سال ها رکود در بخش بانکداری سنتی، اکنون تغییرات عمده ای در حال انجام است. همانطور که جهان به طور فزاینده ای به سمت یک آینده دیجیتالی حرکت می کند، تکنولوژی جدید مالی نیز در حال خلق شکل های جدیدی از نحوه انجام امور بانکی است.
بانک ها به دنبال مدرنیزه کردن نظام انتقال وجه بین المللی
در حال حاضر بانک ها و شرکت های ارائه دهنده تکنولوژی مالی خدمات خود را مدرنیزه می کنند و در تلاش هستند انجام عملیات را دیجیتالی کنند. با اینحال نوآوری واقعی هنگامی آغاز خواهد شد که آن ها تمرکز خود را بر بهبود نظام های قدیمی و جایگزین کردن فناوری های جدید اختصاص دهند.
یکی از مهمترین خدمات مالی برای تجارت، توانایی ارسال سریع، امن و مقرون به صرفه نقل و انتقالات مالی بین المللی است. امروزه شرکت ها به طور عمده از نظام پرداخت سوئیفت برای ارسال و دریافت وجه در معاملات بین المللی استفاده می کنند.
در حالی که این روش مزایای خاص خود را دارد، با این حال فناوری های جدیدی وجود دارند که این نظام و شیوه قدیمی نقل و انتقالات مالی را به چالش می کشند.
مزایا و معایب سوئیفت
در حال حاضر نظام پرداخت سوئیفت رایج ترین روش برای انتقال وجه بین المللی است. بیش از ۱۱ هزار مؤسسه مالی در سطح جهان از این نظام پرداخت استفاده می کنند. این تعاونی متعلق به اعضای خود است که گرچه مزایایی دارد اما در کنار آن معایب بسیاری نیز دارد.
مزایای اصلی سوئیفت این است که توانایی انتقال وجوه به هر نقطه از دنیا را فراهم می کند. سوئیفت نظام شناخته شده و مورد اطمینانی برای تبادل اطلاعات نقل و انتقالات پولی محسوب می شود که از استاندارد بالا و حداقل ریسک برخوردار است.
معایب اصلی این سیستم نیز این است که پردازش معاملات به کندی انجام می شود و ممکن است تا ۵ روز کاری به طول بینجامد. برای انجام یک معامله چندین بانک درگیر هستند که هزینه ها را افزایش می دهد. همچنین با استفاده از این سیستم هزینه های تبدیل ارز نیز به کل مبلغ هزینه افزوده می شود.
علاوه بر این مدیریت متمرکز و امکان تحریم و قطع دسترسی کشورها به این نظام پرداخت نیز یکی از معایب آن از منظر کشورهای درحال توسعه و غیر متحد با غرب محسوب می شود.
فناوری های جدید چالش بزرگی برای سوئیفت
ظهور تکنولوژی جدید در صنعت بانکداری، نظام پرداخت سوئیفت را به چالش خواهد کشید. تحولاتی مانند بلاک چین و تکنولوژی پول الکتریکی رفته رفته به روش هایی کارآمد برای نقل و انتقال بین المللی پول تبدیل شده اند. فناوری بلاک چین یک «شبکه دو به دو» است که راه خود را به سمت صنعت بانکداری باز کرده است.
ساختار غیر متمرکز و توزیع شده این نظام، نیاز به شخص ثالث جهت انجام و مداخله در معاملات را از بین می برد و باعث می شود که معاملات سریع تر و ارزان تر انجام شود. علاوه بر این بلاک چین نسبت به سوئیفت بسیار امن تر است.
فناوری بلاک چین تحولی بزرگ در عرصه مبادلات مالی بین المللی
استفاده از فناوری بلاک چین برای نقل و انتقالات پول هم برای مشتریان و هم برای بانک ها مفید است. بانک ها می توانند در هزینه و زمان خود صرفه جویی کنند. مشتریان نیز انتقال وجوه را با هزینه پایین تری انجام می دهند. این امر برای شرکت های کوچکتر و با منابع محدود که نیازمند جایگزین ارزان هستند، بسیار مناسب است.
در حال حاضر این فناوری به طور کامل در نظام های پرداخت جهانی مورد استفاده قرار نگرفته است. اما برخی بانک ها سرمایه گذاری و آزمایش نظام های مبتنی بر بلاک چین را آغاز کرده اند. به علاوه با شروع فعالیت بلاک چین در آینده ای نزدیک، تحولات و نوآوری های بزرگی در صنعت بانکداری و نقل و انتقال پول بین المللی رخ خواهد داد.
منبع: The market mogul