به گزارش مسیر اقتصاد آبزی پروری در عربستان سعودی صنعت در حال رشدی است که ارزش این صنعت به بیش از ۲۲۹ میلیون دلار می رسد و ۲۴ درصد آن در اختیار پادشاهی این کشور است.
عمده مزارع پرورش ماهی در این کشور به دلیل تکثیر بالا، ارزان بودن و سهولت در امر پرورش به تولید ماهی تیلاپیا اختصاص دارد؛ همچنین در کنار این ماهی، میگو، ماهی قزل آلا و … نیز پرورش داده می شود.
اولین مزرعه آبزی پروری در عربستان سعودی بیش از دو دهه قبل ایجاد شد، از آن زمان تاکنون تولید ماهی تیلاپیا در این کشور روز به روز افزایش یافته است به طوری که تولید و پرورش این ماهی هم اکنون ۲۵ درصد کل تولیدات شیلات این کشور را شامل می شود.
محبوبیت تیلاپیای نیل نزد پادشاه عربستان سعودی
تیلاپیای نیل اولین گونه از آبزیان است که در سال ۱۹۸۰ در بخش آبزی پروری عربستان به دستور پادشاه وقت این کشور پرورش یافت و هم اکنون بیش از ۴۰ مزارع آبزی پروری آب شیرین در داخل عربستان با استفاده از سیستم های فشرده تولید در پرورش تیلاپیا دخیل هستند.
تولید ۶ هزار تنی ماهی تیلاپیا در عربستان
در سال ۲۰۱۴ تولید ماهی تیلاپیا در عربستان به حدود ۶ هزار و ۲۹۱ تن رسید که ۹۴ درصد آن در آبهای شیرین و ۶ درصد آن در آبهای شور و لب شور دریاهای این کشور صورت گرفت.
از سال ۲۰۰۸ تاکنون پادشاهی عربستان میزان صدور مجوز برای تولید و پرورش این ماهی را به بیش از دو برابر رساند و تمرکز اصلی شیلات خود را روی تولید ماهی تیلاپیا گذاشت؛ به طوری که تولید این ماهی برای مصارف آکواریومی و زینتی تبدیل به تولید این ماهی برای مصرف مردم شد.
گرچه آبزی پروری منبع اصلی عرضه ماهی های تازه در عربستان است، اما با این وجود بخش شیلات این کشور به اندازه کافی رشد نکرده است تا پاسخگوی افزایش تقاضای مصرف آبزیان در این کشور باشد؛ به همین دلیل واردات ماهی تیلاپیا در سالیان اخیر در عربستان افزایش یافته است.
تولید صیانتی تیلاپیا در عربستان برای جلوگیری از آسیب به محیط زیست
مسئولین سازمان شیلات عربستان سعودی به فکر استفاده از سیستم های پرورش تیلاپیا همراه با جلبک دریایی در آبهای شور با بازده شوری ۴۲ درصد نزدیک به شهر جده در این کشور افتاده اند تا از این طریق بتوانند پتانسیل پرورش ماهی در بین آبزی پروران خود را افزایش داده، از آسیب های احتمالی به محیط زیست خود جلوگیری کرده و بهره وری در تولید را بالا ببرند.
به این ترتیب که ماهی تیلاپیا در سیستم های یکپارچه آبزی پروری با استفاده از پساب خودش سبب بارور کردن آب برای عملیات زراعی می شود و به نوبه خود نیتروژن، فسفر، دی اکسید کربن و ریزمغذی های موجود در آب را جذب می کند و به آبزی پروران این اجازه را می دهد که این آب مجددا مورد استفاده قرار گیرد، بدون این که تاثیرات زیان آوری برای محیط زیست داشته باشد.
ساخت مزارع تولید تیلاپیا توسط هلند در عربستان
اخیرا مزرعه تولید و پرورش ماهی تیلاپیا نیل در مناطق کویری عربستان واقع در ۲۰۰ کیلومتری شهر ریاض توسط شرکت هلند آکوا ساخته شده است که هدف از ساخت این مرکز مطالعه امکان سنجی تولید و توسعه مزارع پرورشی این ماهی در عربستان است.
این در حالی است که بیشتر مزارع تیلاپیا در عربستان سعودی شرکت های خصوصی هستند، همچنین هم اکنون بیشترین حجم تولید تیلاپیای نیل در شهر ریاض قرار دارد و بعد از آن مکه، قاسم، منطقه شرقی عربستان و تبوک قرار دارند.
منابع: