۲۱ شهریور ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۳۶۵۷۶ ۱۴ آبان ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۴ دسته: دیگر رسانه‌ها
۰

بعد از مطرح شدن لایحه تفکیک وزارتخانه ها که در آن به جدایی بخش بازرگانی از وزارت جهاد کشاورزی اشاره شده بود، رئیس نظام صنفی کشاورزی ضمن تاثیر منفی این موضوع به رشد تراز بازرگانی بخش کشاورزی گفت: متاسفانه بعد از این لایحه میزان واردات بخش کشاورزی بیشتر شد.

به گزارش مسیر اقتصاد به نقل از خبرگزاری فارس ، ۱۳ آبان ماه میزگردی با عنوان «بررسی واردات محصولات کشاورزی» با حضور محمدشفیع ملک‌زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی، عزیزاللهی مدیرعامل اتحادیه تعاونی دامداراندر رادیو گفت‌وگو برگزار شد.

ملک‌زاده در ابتدای این میزگرد به آمار و ارقامی از میزان تولید در بخش کشاورزی کشور اشاره کرد و اظهار داشت: بیش از ۱۲۰ میلیون تن محصول کشاورزی را در کشور تولید می‌کنیم که مازاد بر مصرف ماست. همچنین بخش کشاورزی در رشد اقتصادی کشور نقش به سزایی داشته است بطوری که با توجه به رشد خوب این بخش در تراز تجاری کشور رشد مثبت ۵.۴ درصدی را تجربه کرده است.

۱۴ درصد از تولید ناخالص ملی مربوط به بخش کشاورزی است

رئیس نظام صنفی کشاورزی بابیان اینکه ۱۴درصد از تولید ناخالص ملی مربوط به بخش کشاورزی است، تصریح کرد: همچنین ۹۶ درصد امنیت غذایی جامعه بر عهده همین بخش است و امروزه سه وعده غذایی در شبانه‌روز ماحصل دسترنج کشاورزان و دامداران این جامعه است. مضاف بر آنکه ۲۵ درصد از اشتغال کشور در بخش کشاورزی است که با احتساب مشاغل جانبی به بیش از ۳۰ تا ۳۲ درصد می‌رسد.

اجرای قانون تمرکز، واردات محصولات کشاورزی را کاهش داد

وی در مورد واردات محصولات کشاورزی و ضرورت مدیریت آن نیز به این نکته اشاره کرد که با توجه به قانون انتزاع، اختیارات تولید،‌ توزیع و واردات محصولات کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی محول شد تا بر اساس نیازی که داریم مجوز واردات صادر کنیم و دولت یازدهم هم نشان داد که روند واردات محصولات کشاورزی در چند سال اخیر کاهش پیدا کرده است.

ملک‌زاده با تأکید بر اینکه علی‌رغم قانون با چالش‌های جدی در این بخش مواجهیم، افزود: به غیر از محصولاتی که در کشور قابلیت کشت ندارد، اکثر محصولات کشاورزی و دامی را می‌توانیم خودمان در داخل تولید کنیم، اما متأسفانه شاهدیم که از مبادی غیرقانونی و قاچاق برخی محصولات وارد می‌شود.

صحبت از احیای وزارت بازرگانی، واردات را افزایش داد

رئیس نظام صنفی کشاورزی همچنین با اشاره به اینکه محصولاتی مثل روغن، کنجاله و ذرت میزان تولید کمی در مقابل مصرف ما دارند، گفت: باید با برنامه‌ریزی میان‌مدت و طولانی‌مدت به سمت خودکفایی این محصولات هم برویم، چرا که واردات بی‌رویه چیزی جز ضرر به بخش تولیدی کشور نیست، مضاف بر اینکه در همین یک سال اخیر که بحث احیای وزارت بازرگانی را پیش کشیده‌اند و اکنون نیز می‌خواهند قانون تمرکز را برهم بزنند، واردات روبه افزایش بوده است و تراز تجاری بخش کشاورزی منفی شده است.

در بخش دیگری از این میزگرد عزیزاللهی مدیرعامل اتحادیه دامداران نیز به نقش مهم بخش کشاورزی در معیشت مردم اشاره کرد و گفت: اهمیت بخش کشاورزی بر کسی پوشیده نیست تا جایی که از مجموعه ۳۸۲ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی، ۱۴ درصد آن مربوط به بخش کشاورزی است و ۳.۶ میلیون شغل از طریق همین بخش تأمین می‌شود و نباید اجازه دهیم که این بخش مظلوم واقع شده و از مسیر توسعه جدا شود.

آب بزرگ‌ترین مانع توسعه بخش کشاورزی

عزیزاللهی تنها مانع رشد بخش کشاورزی را مسئله آب عنوان کرد و اظهار داشت: از مجموعه ۱۵۶ میلیون هکتار از اراضی کشور تنها ۵۱ میلیون هکتار زیر کشت رفته است و در کنار آن ۲ هزارم درصد از منابع آب شیرین جهان یعنی چیزی معادل ۱۳۰ میلیارد مترمکعب در اختیار ماست که به مصارف کشاورزی، صنعتی و خانوار می‌رسد.

وی بابیان اینکه از ابتدای برنامه پنجم توسعه ۷۴ میلیون تن محصول کشاورزی تولید می‌کرده‌ایم، افزود: این رقم اکنون ۱۱۵ تا ۱۲۰ میلیون تن رسیده است.

مدیرعامل اتحادیه دامداران یکی از مهم‌ترین حمایت‌های انجام‌شده در بخش کشاورزی را قانون تمرکز دانست و تصریح کرد: اگر از تولید داخلی حمایت شود ما از یک کشور واردکننده صرف به یک کشور تأمین‌کننده بدل خواهیم شد، همان‌طور که در سال ۹۳ تراز تجاری بخش کشاورزی ما منفی ۸.۱ میلیارد دلار بود که به منفی ۴ میلیارد دلار رسیده است.

عزیزاللهی تصریح کرد: ما باید بتوانیم ۱۰ میلیون تن مواد غذایی و خوراک دام را در داخل تولید کنیم که کار ساده‌ای نیست و با توجه به محدودیت‌ها باید با برنامه‌ریزی پیش برویم.

وی به وضعیت واردات برخی محصولات به کشور هم اشاره کرد و افزود: اکنون برخی غلات و حبوبات را وارد می‌کنیم،اما در زمینه گندم، دام و شیلات تا حد زیادی نیاز به واردات نیست، درصورتی‌که در ابتدای انقلاب ۱.۵ میلیون دلار صرف می‌کردیم تا پروتئین دامی را به کشور وارد کنیم.

مدیرعامل اتحادیه دامداران آسان‌ترین راه را واردات دانست و افزود: درعین‌حال کشورهای پیشرفته دوست دارند که اساس استقلال کشور ما را مخدوش کنند. به‌عنوان مثال در سال ۹۴ آخرین آمار صادراتی نشانگر آن است که ۵ هزار و ۴۴۷ میلیون دلار محصول کشاورزی صادر شده و در مقابل ۸ هزار و ۸۸۵ میلیون دلار وارد کشور شده است.



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.