به گزارش مسیر اقتصاد بعد از عدم اعلام نرخ خریدهای تضمینی محصولات کشاورزی و گندم در پایان شهریور ماه، این موضوع موجب سردرگمی کشاورزان در آغاز فصل کشت و کاهش انگیزه آنان برای تولید محصولات اساسی نظیر گندم شده است.
این در حالی است که کشت پائیزه در برخی مناطق از مهرماه شروع شده و در برهه فعلی کشاورزان در حال تصمیم گیری برای کشت سال آینده خود هستند.
۲ سال است که نرخ خریدهای تضمینی محصولات کشاورزی و گندم طبق قانون خریدهای تضمینی، در زمان مقرر اعلام نمی شود؛ این نرخ در سال ۹۴ با ۴۱ روز تاخیر و در سال ۹۵ نیز با ۶ ماه تاخیر اعلام شد. اعلام دیرهنگام نرخ در سال گذشته موجب کاهش ۲۳ درصدی تولید گندم در سال جاری شد.
وزارت جهاد کشاورزی برنامه ۱۰ ساله برای تولید گندم دارد
با این اوصاف و با وجود زمزمه هایی مبنی بر مخالفت دولت با ادامه سیاست خرید تضمینی به ویژه در گندم، مجری طرح گندم کشور گفته است که وزارت جهاد کشاورزی بر اساس بند ۶ و۷ سیاست های اقتصاد مقاومتی، طرحی ۱۰ ساله (تا افق ۱۴۰۴) برای گندم که کالای استراتژیکی برای غذای مردم محسوب می شود، تهیه کرده است.
وی ادامه داد: در چهار سال گذشته بر اساس این طرح و با رویکرد افزایش بهره وری و عملکرد در واحد سطح، مقدار برداشت در هکتار افزایش یافت.
به گفته اسفندیاری پور خرید تضمینی گندم طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۶۸ انجام می شود؛ ضمن اینکه مقام معظم رهبری در شهریور ۹۴ به هیات دولت دستور دادند و فرمودند که ما باید در زمینه تولید محصولات اساسی به خودکفایی برسیم و نیازمان در داخل کشور تامین شود.
این مقام مسئول تصریح کرد: در پی این خواسته رهبر انقلاب، وزارت جهاد کشاورزی برنامه ریزیهای لازم را انجام داد و این هدف در زمینه گندم محقق شد. در قانون برنامه ششم نیز خودکفایی محصولات کشاورزی مصوب شده و دولت و وزارت جهاد کشاورزی خود را مکلف به اجرای آن میدانند. اجرای برنامه ۱۰ ساله تدوین شده نیز ادامه دارد.
دولت قصد ندارد واردات را افزایش دهد
اسفندیاری پور اظهار داشت: بنده نقل قولهای مطرح شده مبنی بر اینکه دولت قصد دارد تولید را کاهش و واردات را افزایش دهد، رد میکنم؛ دولت موظف به اجرای این برنامه است و وزارت جهاد کشاورزی نیز قصد کاهش تولید را ندارد؛ این مباحث صرفا حدس و گمان است.[۱]
گفتنی است به منظور ادامه اقدامات مثبت دولت در تامین امنیت غذایی، ضروری است با توجه به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر افزایش نرخ خریدهای تضمینی، این نرخ حداقل به اندازه نرخ تورم سالیانه افزایش داشته باشد تا کشاورزان بتوانند برنامه ریزی تولیدی خود را سامان بخشند.
پینوشت:
[۱] خبرگزاری مهر کد خبر ۴۱۲۰۰۶۲