به گزارش مسیر اقتصاد عباس پاپیزاده در گفتوگو با فارس، در مورد مطرح شدن احیای دوباره وزارت بازرگانی و بازگشت وظایف قانون تمرکز از وزارت جهاد به وزارت بازرگانی، اظهار داشت: متأسفانه ما در تصمیمسازیها و اجرا دچار یک سردرگمی هستیم، تا وقتی که ادغام انجام نشده بود، این یک دغدغه جدی بود که باید تولید و واردات در کنار هم قرار گیرد.
وی اضافه کرد: از آنجاییکه شیوه مدیریت درست انجام نشده، دوباره عدهای دلیل میآورند که باید وزارتخانهها تفکیک شوند؛ چرا که از ابتدا این موضوع درست جا نیفتاده است.
بازرگانی و تولید محصولات کشاورزی باید در کنار هم باشد
نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه کشاورزان همیشه با مشکلات زیادی در زنجیره تولید مواجه بودهاند، خاطرنشان کرد: همیشه مشکلاتی از شروع کشت، تأمین نهاده، برداشت، توزیع و عرضه محصول در بازار، وجود داشته که کسی روی آن کار نکرده و عملاً در وزارت بازرگانی سابق هیچگاه دغدغه حمایت از کشاورزان را حس نمیکردیم.
وی تصریح کرد: بازرگانی محصولات کشاورزی باید به خود وزارت جهاد کشاورزی تعلق داشته باشد، تا بر زنجیره تولید و جبران کمبود آن از طریق واردات نظارت داشته باشد.
عدهای آمار ضد و نقیض قبلی دو وزارتخانه را از یاد بردهاند
پاپیزاده افزود: ظاهراً عدهای فراموش کردهاند که قبل از اجرای قانون انتزاع هرگاه آماری از میزان کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی میخواستیم، دو وزارتخانه آمار ضد و نقیضی به ما میدادند. مثلاً وزارت جهاد کشاورزی در مورد مرکبات میگفت خودکفا هستیم، اما وزارت بازرگانی زیر بار نمیرفت و واردات انجام میداد، اما اکنون وزارت جهاد کل میزان مصرف را بررسی میکند و اینکه چقدر میتواند تولید کند و چقدر باید میزان کمبود را از طریق واردات جبران کند، خودش تصمیم میگیرد و پاسخگو خواهد بود.
تعرفه واردات روغن را به وزرات جهاد کشاورزی ندادهاند
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس همچنین به این نکته اشاره کرد که به عنوان مثال ما برای واردات روغن تعرفه گذاشتیم، اما همین تعرفه را در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار ندادند، تا صرف توسعه کشت دانههای روغنی و خودکفایی در این حوزه شوند، بعد میگویند آنطور که باید کار انجام نشده است.
به گفته نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی اکنون نگاه به بخش کشاورزی، نگاهی فرعی است و در برنامه ششم توسعه آنطور که باید اولویتی به این بخش ندادهایم.
وی به عملکرد مثبت وزارت جهاد کشاورزی در تنظیم بازار کالاهای اساسی از جمله شکر اشاره کرد و گفت: قبلاً واردکنندگان که مجوز خود را از وزارت بازرگانی میگرفتند، به حدی شکر وارد کرده بودند که تولید داخل را ورشکسته کرده و کارخانههای چغندر قند به تعطیلی کشیده شده بود، اما اکنون وزارت جهاد پس از آنکه اختیار را به دست گرفت، واردات را به کارخانههای تولید شکر داد که هر کس به میزان تولید اجازه واردات داشته باشد و همین امر سبب ترغیب کارخانههای تولید شکر و حمایت از تولید داخلی شد.
با احیای وزارت بازرگانی واردات بی رویه از سر گرفته میشود
پاپیزاده در پایان گفت: اگر ادغام دو وزارتخانه دوباره بازگردانده شود، در حوزه محصولات استراتژیک روز از نو خواهد بود و باید شاهد واردات بدون هماهنگی با تولید باشیم.
روز گذشته لایحه احیای مجدد وزارت بازرگانی و تفکیک بخشی از وظایف از وزارت جهاد کشاورزی تنها ۵ سال از تصویب و دو سال از اجرا در مجلس مطرح و نمایندگان به یک فوریت بررسی آن رأی دادند.