۱۶ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۷۶۷۵ ۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۰ دسته: تجارت و دیپلماسی کارشناس: محمدهادی بیات
۰

حجم بازار پرداخت‌های فرامرزی در سال ۲۰۲۳ به حدود ۱۹۰ هزار میلیارد دلار رسیده و درآمدی بالغ بر ۱۹۳ میلیارد دلار را به همراه داشته است. عمده این پرداخت‌ها مربوط به پرداخت‌های کلان، به ویژه معاملات بین‌بانکی با ارزش بالا است. در بخش پرداخت‌های خرد، پرداخت‌های B2B (بین کسب‌وکارها) بیشترین سهم را دارد و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ میزان پرداخت‌های B2B تجارت الکترونیک، بیش از ۲ برابر شود.

به گزارش مسیر اقتصاد پرداخت‌های فرامرزی [۱] در جهان پس از اتصال گسترده بانک‌ها به کمک پیام‌رسان سوئیفت و همچنین رشد سهم دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی، به سرعت رشد کرد. به طوری که در سال ۲۰۲۳، اندازه بازار پرداخت‌های فرامرزی جهان در حدود ۱۹۰ هزار میلیارد دلار تخمین زده شده است. سهم عمده پرداخت‌های فرامرزی، مربوط به تبادلات مالی بین بانک‌ها است.

تراکنش‌های کلان بخش مالی، صاحب سهم عمده پرداخت‌ها در جهان

در سال ۲۰۲۳ بازار پرداخت‌‌های کلان، بیش از سه چهارم جریان پرداخت‌های فرامرزی جهان را به خود اختصاص داده و مجموع پرداخت‌ها در آن به عدد ۱۴۶ هزار میلیارد دلار رسیده که عمدتا شامل معاملات ارزی با ارزش بالا بین بانک‌های تجاری است. از این عدد ۹۱.۲ هزار میلیارد دلار سهم «سایر بانک‌ها و سرمایه‌گذاران»، ۲۶.۳ هزار میلیارد دلار «سرمایه‌گذاران سازمانی»، ۲۵.۸ هزار میلیارد دلار «صندوق‌های پوشش ریسک و شرکت‌های تجاری اختصاصی» و ۲.۳ هزار میلیارد دلار نیز مربوط به «پرداخت‌های دولتی و بانک‌های مرکزی» است.

افزایش 54 درصدی پرداخت‌های خرد فرامرزی تا سال 2030

پیش‌بینی دو برابر شدن پرداخت‌های فرامرزی تجارت الکترونیک تا ۲۰۳۰

جریان‌های پرداخت‌ خرد فرامرزی شامل بخش‌های B2B،  C2B، C2C و B2C می‌شود. ۳۷.۶ هزار میلیارد دلار از بازار ۴۴ هزار میلیارد دلاری پرداخت‌های فرامرزی خرد، مربوط به پرداخت‌های B2B است. عمده این پرداخت‌ها مربوط به تجارت و انتقال وجوه توسط شرکت‌های چند ملیتی است.

پرداخت‌های B2B خود به سه دسته پرداخت‌های «شرکت‌های بزرگ»، «شرکت‌های کوچک و متوسط» و «تجارت الکترونیک» تقسیم می‌شوند. در سال ۲۰۲۳ ارزش هر کدام از این دسته‌ها به ترتیب ۱۷.۲، ۱۰.۴ و ۱۰ هزار میلیارد دلار بوده است که پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ به ترتیب به ۱۹.۷، ۱۱.۴ و ۲۱.۹ هزار میلیارد دلار برسد. پیش‌بینی شده است پرداخت‌های B2B به شکل سنتی بین شرکت‌ها رشد اندکی را تجربه خواهد کرد، ولی حجم پرداخت‌های مربوط به تجارت الکترونیک بیش از ۲ برابر خواهد شد.

در سال ۲۰۲۳ ارزش پرداخت‌های B2C حدود ۱.۷، C2B به میزان ۳.۱ و C2C بالغ بر ۱.۸ هزار میلیارد دلار برآورد شده است. پرداخت‌های B2C شامل پرداخت‌های تجاری به افراد از جمله پرداخت حقوق و دستمزد می‌شود. پرداخت C2B شامل خریدهای تجارت الکترونیک و پرداخت‌های آفلاین (بیشتر در بخش گردشگری خارجی) است. در نهایت پرداخت‌های C2C حواله‌های بین‌المللی اتباع کشورهای مختلف را در بر می‌گیرد.

حواله‌های اتباع هند منبعی برای تأمین ارز واردات

درآمدهای حاصل از پرداخت‌های فرامرزی

میانگین درآمد هر تراکنش در همه بخش‌ها، بیش از ۲۰ دلار تخمین زده شده است. منظور از درآمد، کارمزدها و تفاوت در تسعیر نرخ ارز حین پرداخت است. کارمزدها در بخش‌های مختلف متفاوت است و بر سهم از کل درآمد اثر می‌گذارد. برای مثال تراکنش‌های B2B اغلب شامل انتقال مستقیم بانکی یا پردازش داخلی است و در نتیجه درآمد کمتری نسبت به تراکنش‌های مصرف‌کننده دارد که اغلب شامل واسطه‌ها و خدمات ارزش افزوده می‌شود.

با این حال به دلیل حجم بالای پرداخت‌های B2B، بیشترین سهم از کارمزدها نیز به همین دسته تعلق دارد. با توجه به رشد تجارت الکترونیک در جهان و افزایش خریدهای برخط، ارزش پرداخت‌های C2B افزایش یافته و حدود ۱۰% از درآمدهای پرداخت‌های فرامرزی را تشکیل می‌دهد. به طور کلی درآمد حاصل از مجموع پرداخت‌های فرامرزی در جهان، حدود ۱۹۳ میلیارد دلار برآورد شده است.

افزایش 54 درصدی پرداخت‌های خرد فرامرزی تا سال 2030

با توجه به چشم‌انداز رشد بازار پرداخت‌های فرامرزی، راه‌اندازی و توسعه سیستم‌های پرداخت بومی و منطقه‌ای در دستور کار برخی کشورها قرار گرفته است.

منبع:

Convera fintech 2025 report

پی‌نوشت: 

[۱] Cross-Border Payment

انتهای پیام/ تجارت و دیپلماسی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.