مسیر اقتصاد/ مبارزه با «پولشویی مبتنیبر تجارت»[۱] یا قاچاق کالا و ارز با استفاده از رویکردهای مخاطرهمحور و بر اساس «شاخصهای مخاطره»[۲] بهترین راهکار پیشنهادی از نظر «گروه ویژه اقدام مالی»[۳] است. این گروه بهترین روش برای نشان دادن شیوههای ساده و پیچیده پولشویی مبتنیبر تجارت را بررسی مطالعات موردی بین کشورها میداند و از این مطالعات برای درک آخرین شیوههای عملیاتی و شیوههای مورد استفاده برای قاچاق و پولشویی مبتنیبر تجارت و همچنین احصاء «شاخصها هشدار» استفاده میکند.
«شیوه قاچاق» و «شاخصهای هشدار قاچاق» در مطالعات موردی آمریکا
مطالعات موردی گزارش شده توسط آمریکا در ۲ بخش ارائه میشود. بخش اوّل شامل شیوه پولشویی مبتنیبر تجارت یا قاچاق در چندین مرحله ساده است و بخش دوّم فهرستی از شاخصهای هشدار یا پرچمهای قرمز که میتواند از مطالعه موردی استنباط شود گنجانده شده است.
شیوه پولشویی مبتنیبر تجارت در مطالعه موردی آمریکا
مطالعه موردی آمریکا نشان میدهد که پول نقد به دست آمده از قاچاق[۴] مواد مخدر ابتدا از طریق اسمرفینگ[۵] در نظام مالی ساختاربندی شده است. سپس از این پول برای واردات اسباببازی[۶] استفاده شده و در نتیجه درآمد حاصل از قاچاق مواد مخدر به کالا تبدیل شد. سپس اسباببازیهای وارد شده برای انتقال آن به حوزه حاکمیتی مورد نظر، به جای ارزش مواد مخدر، مجدداً صادر شدند. بنابراین از تجارت بینالمللی برای لایهبندی و ادغام پول جرم و پنهان کردن منشأ غیرقانونی آن استفاده شد. فرایند رخ داده به شرح زیر است:
- شرکت اسباببازی لسآنجلس ایالات متحده، پول نقد تولید شده از قاچاق مواد مخدر توسط کارتل[۷] مواد مخدر کلمبیایی را دریافت میکرد.
- شرکت آمریکایی چنین وجه نقدی را با ۲ روش دریافت میکرد؛ در برخی موارد، افرادی وابسته به قاچاقچیان مواد مخدر به سادگی پول نقد را در دفاتر شرکت در مرکز شهر لسآنجلس رها میکردند. روش دوّم شامل واریزهای نقدی مستقیماً به حساب بانکی شرکت بود، گاهی اوقات توسط افرادی که تا نیویورک فاصله داشتند.
- در طول دوره ۴ ساله، تحقیقات انجام شده بیش از ۸ میلیون دلار واریز نقدی به حسابهای شرکت آمریکایی را ردیابی کرد و هیچ مبادلهای بیش از ۱۰ هزار دلار نبود.
- از حسابهای بانکی شرکت آمریکایی برای پرداخت واردات اسباببازی به ایالات متحده استفاده میشد.
- اسباببازیها، یعنی حیوانات عروسکی از جمله خرسهای تدی و عروسکهای توپو گیجیو، از شرکتی در چین وارد شدند.
- اسباببازیهای وارد شده به ایالات متحده از چین دوباره از ایالات متحده به شرکتی در کلمبیا صادر شدند.
- پزوهای کلمبیایی تولید شده از فروش اسباببازیها توسط شرکت کلمبیایی سپس برای جبران خسارت به قاچاقچی مواد مخدر کلمبیایی استفاده شد.
- واحدهای شفافیت تجاری[۸] کلمبیا برای تحقیق در مورد محمولههای اسباببازی مستقر شد.
- تحقیقات پولشویی مبتنیبر تجارت، مبادلات ساختاری برای جلوگیری از الزامات گزارشدهی، قاچاق پول نقد انبوه و ارعاب شاهدان را نشان داد. علاوه بر این، شرکت اسباببازی آمریکایی به اتهام توطئه برای پولشویی متهم شد.
- ۵ نفر از جمله ۲ صاحب شرکت آمریکایی و ۱ تاجر مستقر در کلمبیا محکوم و جریمه شدند.
شاخصهای هشدار قاچاق در مطالعه موردی چین
«شاخصهای هشدار» احصاء شده در مطالعه موردی گزارش شده توسط آمریکا موارد زیر است:
- پرداخت واردات از طریق حسابهای چندگانه انجام میشود.
- اعتبارات به چنین حسابهایی عمدتاً از طریق واریزهای نقدی ساختاری، یعنی از طریق اسمرفینگ انجام شد.
- صادرات مجدد کالاها به حوزههای حاکمیتی حساس انجام شده است.
- دریافت ناکافی برای کالاهای مجدداً صادرات شده وجود دارد.
منبع:
گزارش «پولشویی مبتنیبر تجارت، گزارش APG»، گروه ویژه اقدام مالی، ۲۰۱۲
پینوشت:
[۱] Trade-Base Money Laundering
[۲] Risk Indicator
[۳] Financial Action Task Force
[۴] Trafficking
[۵] اسمرفینگ یا Smurfing یکی از شیوههای پولشویی است که در آن وجه کلان به مبالغ کمتر تقسیم شده که حساسیت برانگیز نباشد و سپردهگذاری آنها در بانکها و مؤسسات مالی انجام میگیرد. برای اطلاع بیشتر درباره فاکتورینگ گزارش بانکیپدیا «جایگذاری در پولشویی» مراجعه کنید.
[۶] Toys
[۷] Cartel
[۸] Trade Transparency Units
انتهای پیام/ تجارت و دیپلماسی