به گزارش مسیر اقتصاد هزینه مواد شیمیایی مورد استفاده در محصولات کلیدی مثل مواد دارویی، لاستیک و پلاستیکها مقادیر بالایی را تجربه خواهند کرد زیرا افزایش قیمت نفت، افزایش قیمت خوراک پتروشیمیها را در پی خواهد داشت. اما بالا بودن قیمت نفت تنها دلیل رکورد قیمتی موادی مثل بنزن، تولوئن و زایلن نیست. افزایش تقاضای بنزین در جهان و رکورد جدید قیمت این فرآورده پس از رکود همهگیر کرونا، پالایشگاهها را بر آن داشت تا تولید بنزین را نسبت به تولید مواد شیمیایی در اولویت قرار دهند. افزایش تمایل پالایشگاهها در تولید بنزین در حین افزایش تقاضای آن، عرضه جهانی مواد شیمیایی کلیدی برای تولید کالاهای ضروری را دچار اختلال کرده، هزینه را برای تولیدکنندگان چنین محصولاتی بالا برده و باعث تورم شده است.
افزایش تقاضای بنزین عامل افزایش حاشیه سود پالایشگاهها
با بهبود وضعیت تقاضای بنزین در سال جاری، پالایشگاهها تولید بنزین را افزایش داده اند که باعث رسیدن حاشیه سود پالایشگاهها در بالاترین مقدار خود شده است. اداره اطلاعات انرژی (EIA[۱]) در اوایل همین هفته در گزارش چشمانداز کوتاهمدت انرژی خود اعلام کرد که بر خلاف کاهش حاشیه سود و ضعیفشدن تقاضا در هفتههای اخیر، کرک اسپرد با وجود پایینبودن سطح ذخایر نفتی همچنان در وضعیت خوبی قرار دارد.
کرک اسپرد بخاطر کاهش ذخایر نفت آمریکا و دنیا، افزایش تقاضای سوخت نزدیک به میزان قبل از پاندمی و کمتر شدن میزان صادرات از روسیه در وضعیتی بسیار بالاتر از میانگین تاریخی خود قرار دارد. علاوه بر این، ظرفیت پالاشگاهی مخصوصا در کشورهای توسعهیافته از اوایل سال ۲۰۲۰ کاهش چشمگیری داشته است.
در آمریکا کل ظرفیت عملیاتی حدود ۱۷.۹۴۴ میلیون بشکه در روز (bpd) است که نسبت به دو سال قبل با عدد ۱۸.۹۷۶، یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته است. بسیاری از پالایاشگاهها از زمان سقوط تقاضای سوخت به علت پاندمی و افزایش نااطمینانی، یا تعطیل شده اند و یا در مرحله آمادهسازی مقدمات تولید سوخت زیستی هستند.
هنگامیکه تقاضای سوخت در انتهای سال گذشته در حال بازگشت به مقدار قبلی خود بود، پالایشگاهها سراسر جهان واحدهای تولید بنزین کمتری در اختیار داشتند. سقوط میزان ذخایر نفتی به پایینتر از میانگین تاریخی شروع شد و به بحران تامین سوخت که حاشیه سود پالایشگاه را بسیار بالاتر از حد نرمال قرار میداد، کمک کرد. پالایشگاهها به حاشیه سود به شدت بالا، با افزایش محصولات خود پاسخ دادند. در پی تقاضای قوی از پالایشگاهها، قیمت مواد خام مورد استفاده در کالاهای مصرفی و دارویی افزایش یافت.
ثبت رکورد جدید قیمتی در محصولات شیمیایی
قیمت بنزن، مادهای که از مشتقات آن در صنعت دارویی و تولید مواد پلاستیکی استفاده میشود بر اساس دادههای ICIS[۲] رکورد جدید ثبت کرد. تحلیلگران افزایش قیمتها را در پاسخ به کمبود مداوم عرضه میدانند زیرا ترکیبات بنزینی اوکتان بالا و [۳]RVP پایین دچار کاهش عرضه شده اند که عامل محدودیت نرخ عملیاتی در واحدهای جداسازی هستند.
تحلیلگران و صنعتگران معتقدند که احتمالا محصولات شیمیایی به پیک قیمتی رسیده اند و شاهد کاهش با شیب نرم در قیمت ها هستیم. با بیشتر آشکار شدن نشانههای بی اعتمادی مصرفکنندگان در سراسر جهان، تقاضا برای کالاهای مصرفی میتواند در نیمه دوم سال کاهش یابد زیرا بسیاری از مصرفکنندگان با افزایش هزینه انرژی و غذا، سختی بیشترین تورم ۴ دهه گذشته را احساس میکنند.
علیرغم کاهش مورد انتظار در تقاضا، در صورت تداوم کاهش عرضه مواد شیمیایی، تولیدکنندگان کالایهای گوناگون همچنان فشار هزینهای چند ماه گذشته را احساس خواهند کرد. همچنین تولیدکنندگان مواد شیمیایی بویژه در اروپا به دلیل قیمت بالای گاز طبیعی، افزایش هزینه بیسابقهای را متحمل میشوند.
شرکتهای پالایشی، شیمیایی، صنعتی و تولیدکنندگان کود توانستهاند تا حدی این افزایش قیمت گاز طبیعی را با بالا بردن قیمت محصولات نهایی خود به مصرفکنندگان منتقل کنند اما ممکن است این اقدام بدون کاهش تقاضا تبدیل به یک چالش برای این شرکتها شود. گفته میشود این افزایش قیمت مانع رشد شرکتهای اروپایی نیز خواهد شد.
پینوشت:
[۱] Energy Information Administration
[۲] Independent Commodity Intelligence Services
[۳] Reid Vapour Pressure
منبع: اویل پرایس
انتهای پیام / انرژی