۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۳۶۰۱۵ ۲۵ تیر ۱۴۰۱ - ۰۹:۴۰ دسته: انرژی، پتروپالایشگاه کارشناس: محسن شاطری
۰

افزایش سرمایه‌گذاری منطقه غرب آسیا در صنعت پتروپالایشگاهی به افزایش چشمگیر تولید محصولات پتروشیمیایی این منطقه و تبدیل آن به هاب پتروشیمی جهان منجر خواهد شد. کشور چین نیز با ایجاد گروه‌های مترکز این صنعت، سهم بسزایی در این رشد خواهد داشت.

به گزارش مسیراقتصاد تولیدکنندگان جهانی نفت مخصوصا در منطقه غرب آسیا، با در نظر گرفتن تلاطم تقاضای سوخت در حال تغییر محصولات خود از گازوئیل و دیزل به محصولاتی با آینده­‌ای بهتر و رشد بالاتر مثل مواد پتروشیمیایی هستند. در انتهای همین دهه، صنعت پتروشیمی مخصوصا از همین منطقه و چین، به عنوان هاب تولیدکننده این محصولات، بیشترین تقاضای نفت را خواهد داشت. تولید صنعت پتروشیمی آسیا در سال­‌های آینده با تولید غرب این منطقه رقابت خواهد کرد زیرا هر دو آماده تبدیل شدن به مراکز مهم این صنعت هستند.

صنعت پتروشیمی چین با وجود موانع اعتباری و محیط زیستی به رشد خود ادامه می‌­دهد

در طی دو دهه گذشته در صنعت پتروشیمی کشور چین رشدی سریع بوقوع پیوسته است که باعث شهرت آن به صنعتی با سرمایه­‌گذاری سریع و رقابتی قوی شده است. برداشتن گام‌­های بلند در ساخت تجهیزات و تاسیسات بزرگ در چین، عامل پیشرفت سریع فناوری تولید محصولات پتروشیمیایی بوده است.

سهولت دسترسی به مواد خام و تامین مالی آسان، از نقاط  قوت چین بوده اند که باعث شده است این صنعت به سمت تولید محصولاتی خاص حرکت کند که نشان‌دهنده روند تقاضا و پیچیدگی فزاینده محصولات کشور است. اگرچه چینی­‌ها خودشان را با محدودیت­‌های جدید وضع شده از جانب دولت درمورد کاهش اعتبار تطبیق داده اند اما این امر ممکن است مانعی بر سر راه صنایع سرمایه‌­بری مثل پتروشیمی باشد. افزایش مقررات محیط زیستی نیز تاثیراتی منفی روی هزینه‌های عملیاتی می­‌گذارد.

چین سیاست متمرکز کردن واحد­های پتروشیمی را پیش­ می‌­گیرد

تولید محصولات پتروشیمیایی در چین به شکل بسیار پراکنده که از منظر جغرافیایی در ۶۵۰ گروه بزرگ که به تنهایی به این صنعت تعلق دارد، صورت می­‌گیرد. با این حال از این دهه به بعد سرمایه‌­گذاری­‌های عمده اکثرا در ۵ گروه انجام می­‌شوند و تاکید سیاستگذاران این کشور بر متمرکز کردن پروژه­‌های جدید و بزرگ مقیاس و همچنین انتقال پروژه­‌های موجود به مناطق محدود­تر خواهد بود.

سیاست چین دنبال کردن ایده پالایشگاه و پتروشیمی یکپارچه (پتروپالایشگاه) بوده است که نسبت به سودآورترین پالایشگاه‌های دنیا درآمد قابل مقایسه­‌ای را ایجاد می­‌کند.در طی دهه گذشته این کشور در ایجاد مجتمع­‌های پتروپالایشگاهی بزرگ و نسل جدید با بازدهی بالا و همچنین سرمایه‌گذاری­‌های جدید و در حال انجام در چندین منطقه مختلف، پیشتاز بوده است.

ایجاد مشکل برای مازاد ظرفیت محصولات در کنار بی­‌نیازی از واردات در چین

شایان ذکر است که در چین، محرک بازیگران بخش خصوصی بیشتر مشوق‌­های دولتی هستند تا آینده رشد صنعت، به این معنی که دولت با در نظر گرفتن نرخ مالیات پایین‌­تر نسبت به صنایع دیگر، باعث سرازیر شدن سرمایه به این صنعت شده است.

مگاپروژه­‌های این صنعت می­‌توانند به بی­‌نیازی چین از واردات محصولات پتروشیمیایی کمک کنند اما ممکن است وضعیت مازاد فرآورده­‌های سوختی پالایش شده را بدتر کند. این کشور در حال حاضر با مشکل مازاد ظرفیت تقطیر دست و پنجه نرم می‌­کند. واحد­های جدید می­‌توانند پالایشگاه‌های حوزه اقیانوس اطلس را با میزان صادرات بنزین خود دچار مشکل کنند و تعطیلی پالایشگاه‌­ها در اروپا و آمریکا را در این دهه سرعت ببخشند.

افزایش سرمایه­‌گذاری در منطقه غرب آسیا در جهت توسعه صنعت پتروشیمی

منطقه غرب آسیا سرمایه‌­گذاری قابل توجهی به منظور افزایش ظرفیت بهره‌­برداری از نفت خام در دو دهه اخیر انجام داده است که تا اوایل ۲۰۲۰ ادامه خواهد داشت. سرمایه‌گذای‌های انجام شده در منطقه بیشتر به منظور تجمیع پالایشگاه و پتروشیمی به عنوان ابزاری برای خلق ارزش افزوده بیشتر از منابع نفت خام و تنوع بخشی محصولات پتروشیمیایی بوده است که باعث افزایش چشمگیر تولید محصولات پتروشیمیایی در آینده خواهد شد.

چالش اساسی برای غرب آسیا در آینده کمبود خوراک گازی جدید و کم­‌هزینه است. پروژه ­های جدید پتروشیمی در این منطقه بر مواد اولیه پالایشگاهی مثل LPG و نفتا متکی خواهند بود. این امر منجر به افزایش سطح تجمیع پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌­ها از طریق کراکر­های الفین مخلوط و واحد­های وابسته خواهد شد.

بازیگران غرب آسیا بیش از بقیه جهان از مزیت خوراک پتروشیمی برخوردار بوده اند اما در عین حال  آن­ها کاهش جریان خوراک مبتنی بر گاز که منجر به قابلیت اطمینان پایین­‌تر و افزایش احتمالی قیمت می‌­شود را پیش­‌بینی می­‌کنند. همین موضوع باعث شده است که تولیدکنندگان، کراکر­ها را تغییر داده و از خوراک پالایشی مثل نفتا و  LPG استفاده کنند.

منبع: پایگاه خبری و تحلیلی آی اچ اس مارکیت

انتهای پیام/ انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.