به گزارش مسیر اقتصاد در آپریل سال ۲۰۲۱ رئیسجمهور برزیل «قانون جدید گاز» را تصویب کرد. قانونی مهم که باعث جزم شدن عزم این کشور برای ارتقاء رقابت و ایجاد تفکیک عمودی میشود. از آن زمان تحولاتی در راستای شکلدادن دورنمای بازار مصرف گاز طبیعی در برزیل رخ داد و تولیدکنندگان بیشتری با شرکتهای توزیعکننده محلی قرارداد بستند، تاسیسات تبدیل LNG به گاز طبیعی بیشتری به مرحله نهایی سرمایهگذاری رسیدند و انتظار میرود که خطوط لوله دریایی بیشتری وارد مدار شوند. امروزه سوال متداولی که بین بازیگران صنعت گاز برزیل مطرح میشود این است که آیا هم زمانی عرضه موجود با اصلاحات گستردهتر بازار باعث افزایش تقاضای گاز توسط صنایع بزرگ میشود؟
شرکت آی اچ اس مارکت اخیرا در گزارشی تحت عنوان “بازار گاز برزیل پس از اصلاحات: بررسی فرصتهای گاز طبیعی در بخش صنعت” به بررسی فرصتهای موجود برای مصرف گاز طبیعی در چهار صنعت کلیدی اقتصاد برزیل میپردازد.
مصرف نیمی از گاز طبیعی برزیل در بخش صنعت
در ۱۵ سال اخیر تولید گاز طبیعی برزیل پس از کشف میادین نفت و گاز تا ۳ برابر افزایش پیدا کرده است. بیشتر این میادین در بخش دریا واقع شدهاند که نیاز به سرمایهگذاری زیادی برای توسعه زیرساخت دارند. علاوه بر این فقط هنگامیکه تولیدات برقآبی در سطح پایینی قرار دارند، تولید برق وابسته به استفاده از گاز طبیعی میشود. در نتیجه تنها بخش صنعت است که میتواند تقاضایی پایدار برای عرضه داخلی گاز طبیعی فراهم کند.
بخش صنعت در برزیل مصرف کنندهای قابل اعتماد است که نیمی از کل عرضه گاز طبیعی این کشور را مصرف میکند. با این حال با توجه به قیمت بالای این حامل انرژی از سال ۲۰۱۰ مقدار تقاضا برای گاز طبیعی در بخش صنعت حدود ۴۰ میلیون متر مکعب در روز ثابت باقی مانده است و به همین علت صنایع بزرگ از مصرف بیشتر گاز خودداری میکنند. به عنوان نمونه استفاده از هیزم در بخشهای مهمی مثل غذا، نوشیدنی و سرامیک رایجتر از گاز طبیعی و در صنعت فولاد مصرف زغال سنگ از گاز طبیعی بیشتر است.
صنایع پتروشیمیایی بزرگترین مصرفکننده گاز طبیعی در برزیل
تحلیلگران روی ۴ بخش کلیدی صنعت برزیل که میتوانند نیازمندی خود به گاز طبیعی را افزایش دهند یا در صورت کم شدن قیمت گاز بر اثر اصلاحات بازاری، با استفاده از گاز طبیعی به جای سوخت قبلی مورد استفاده به سودآوری خود ادامه دهند، تمرکز کردهاند. این صنایع کلیدی شامل بخشهای پتروشیمیایی، چدن و فولاد، سرامیک و محصولات غذایی و نوشیدنی هستند.
صنایع پتروشیمیایی بزرگترین صنعت مصرفکننده گاز طبیعی در برزیل هستند که در سال ۲۰۲۰ حدود ۶ میلیون متر مکعب در روز از تقاضای گاز را به عنوان سوخت و خوراک به خود اختصاص داده است. این صنعت در ۱۰ سال اخیر به این علت که بازار داخلی خود را بخاطر دسترسی کشورهای دیگر از جمله آمریکا به گاز طبیعی ارزانقیمت از دست داده، رشد چندانی نداشته است. برزیل دومین کشور بزرگ واردکننده اوره در جهان محسوب میشود. علاوه بر آن در سال ۲۰۲۰ حجم واردات متانول و کود حدود ۷.۱ درصد از کل حجم واردات بزریل بوده است.
قیمتگذاری نامناسب گاز طبیعی مانع توسعه زنجیره ارزش آن در برزیل
قیمت گاز طبیعی چه برای افزایش مصرف خوراک و سوخت در صنایع پتروشیمیایی و چه برای تغییر سوخت مصرفی در سایر بخشهای صنعت، یک عامل اساسی در ایجاد تقاضای گاز طبیعی در صنایع به حساب میآید. مطالعه صنعت برزیل نشان میدهد که تأثیر قیمت گاز طبیعی روی هزینههای عملیاتی، مهمترین عامل در جلوگیری از مصرف بیشتر این حامل انرژی است.
اصلاحات بازار گاز میتواند عامل محرکی در کاهش احتمالی قیمت گاز طبیعی باشد که باعث ایجاد فرصتی عظیم برای مصرف گاز در صنعت چدن و فولاد میشود.
با این حال هنوز هم قیمت گاز از آن سطحی که صنایع پتروشیمیایی میتوانند رشد خود را شروع کنند فاصله بسیاری دارد که در این شرایط افزایش رقابت و نقدینگی در زنجیرهی ارزش گاز برزیل میتواند فشاری مضاعف بر حاشیه سود تولیدکنندگان وارد آورد.
از عوامل موثر بر کم شدن قیمت گاز مصرفکننده در آینده میتوان به تعرفههای کمتر انتقال و توزیع، نظارت بر مصرفکنندگان آزاد و همچنین اصلاح نظام مالیاتی اشاره نمود.
منبع: موسسه تحلیلی آماری آی اچ اس مارکیت
انتهای پیام/ انرژی