۰۶ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۹۴۴۹۵ ۲۶ تیر ۱۳۹۸ - ۰۸:۲۴ دسته: دیگر رسانه‌ها
۰

امروزه کاهش سرمایه اجتماعی در کنار مشکلات اقتصادی، گریبان گیر جامعه شده است. شفافیت، جوانگرایی و گفتگوی بی واسطه با مردم، سه‌گانه‌ای است که اهتمام به آن‌ها موجب افزایش سرمایه اجتماعی دولت می‌شود. شفافیت در مواردی در کشور اجرایی شده که اگر بتوان آن‌ها را برای سایر دستگاه‌ها و سازمان‌ها الگو قرار داد، موجب ایجاد اعتماد میان مردم و مسئولین خواهد شد.

به گزارش مسیر اقتصاد به نقل از جامعه خبری تحلیلی الف، کاهش سرمایه اجتماعی یکی از مهمترین مشکلاتی است که در کنار وضعیت بد اقتصادی این روزها گیربانگیر جامعه شده است. به واسطه وضعیت بد اقتصادی و اجتماعی، سرمایه اجتماعی دولت که بخش اعظم حکومت است این روزها کاهش زیادی پیدا کرده و ترمیم آن ضروری است.

جیمز کلمن اندیشمند اجتماعی، سرمایه اجتماعی را وسیله ­ای برای تبیین نحوه همکاری و تعاون افراد با یکدیگر می ­داند که متضمن شبکه­ های مبتنی بر اعتماد و ارزش­های موثر می­باشد. با این تعریف “سرمایه اجتماعی” صرفاً به معنای محبوبیت نیست و “اعتماد” یکی از مهمترین مولفه ­های اصلی آن است.

افزایش سرمایه اجتماعی با سه راهکار

شفاف سازی” ، “جوانگرایی” و “ارتباط مستقیم با مردم و قشر هدف” سه گانه­ ای برای افزایش سرمایه اجتماعی هستند که اگر به سایر ارکان حکومت و به خصوص دولت تسری پیدا کند باعث ترمیم و بهبود سرمایه اجتماعی از دست رفته می شود.

همانطور که رهبر انقلاب فرموده اند مسئولان جز در موارد نظامی، امنیتی و اموری که با دشمن مقابله داریم، باید شفاف باشند و هیچ رازی را از مردم پنهان نکنند. پس مردم نباید نامحرم باشند و هنگامی که مردم خود را ناظر امور بدانند قطعاً میزان اعتمادشان به مسئولان بیشتر می­شود.

الگوهای شفافیت در کشور

به طور مثال اخیراً وزارت کار رویکرد مناسبی مبتنی بر شفافیت و شفاف سازی در پیش گرفته که باعث افزایش نظارت عمومی بر فرایندها می شود، انتشار حقوق مدیران هلدینگ­ های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی، انتشار اسامی دریافت کنندگان وام ۴ درصدی اشتغال، حذف پاداش هیئت مدیره ها و حذف سهمیه بندی اعمال شده در خصوص بیش از ۴ هزار نفر از مستمری بازماندگان بیمه شدگان فوتی صندوق بیمه و عشایر که منجر به افزایش ۵۸ درصدی مستمری های افراد این سهمیه بندی شده از این دست اقدامات شفاف است.

افزایش سرمایه اجتماعی نتیجه اعتماد به جوانان

سالهاست که پست های مدیریتی در کشور بین تعدادی افراد پا به سن گذاشته می چرخد و سازمان ها و وزارتخانه ها تبدیل به مجمع پیرمردها شده ­اند، انتخاب و اعتماد به جوانان و انتصاب آنها به عنوان معاونین وزیر، مدیران میانی و اعضای هیئت مدیره شرکت ها می تواند باعث “اعتماد به نفس” و انگیزه جوانان و متعاقب آن افزایش سرمایه اجتماعی می شود.

اینکه زمام امور در اختیار افراد چسبیده به صندلی باشد و جوانان همواره پشت این سد باشند و فرصتی حتی برای ارائه ایده ­هایشان نداشته باشند باعث سرخوردگی آنها می شود.

بدون اسکورت و محافظ بین مردم بروید تا بفهمید درد آن ها چیست !

ارتباط بی واسطه، مستقیم و مستمر با مردم و اقشار هدف مانند بازنشستگان، کارگران و … توسط مسئولین دولتی و حکومتی می تواند در افزایش سرمایه اجتماعی به شدت موثر باشد، مردم وقتی ببینند که راحت می توانند به مسئولان دسترسی داشته باشند و مانند اوایل انقلاب در اتاق مدیران به روی مردم و بخصوص قشر مستضعف باز باشد در بهبود سرمایه اجتماعی موثر است.

“شفافیت” ، “جوانگرایی ” و ” گفتگوی بی واسطه با مردم” سه گانه ­ای است که اگر دولتمردان بر انجامش اهتمام جدی داشته باشند قطعاً شاهد افزایش سرمایه اجتماعی خواهیم بود.

کلیه وزرا و مسئولین نیز باید همین راهکارهای شفافیت، جوانگرایی و گفتگوی بی واسطه با مردم را دنبال کنند که منجر به افزایش سرمایه اجتماعی می­شود. توئیت بازی و استخدام نمایندگان ادوار و دادن آپارتمان و غیره دردی از دردهای مردم را دوا نمی کند. باید بین مردم آن هم بدون اسکورت و محافظ رفت تا فهمید درد مردم چیست.

انتهای پیام/ فرهنگ و گفتمان



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.