رضا پدیدار رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی و نائب رئیس فدراسیون صنعت نفت ایران در گفتگو با مسیر اقتصاد ضمن اشاره به نرخ تمام شده سرمایه گذاری خارجی، مسیر تامین مالی خارجی را سخت و بعید دانست.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در واکنش به بیانیه بانک مرکزی در خصوص نرخ تمام شده ۶ تا ۷ درصدی فاینانسها گفت: نرخ فاینانس های بین المللی در همین محدوده ۶ الی ۷ درصدی است و این رقم نهایتا در کشورهای شرق آسیا به ۸ درصد میرسد.
وی خاطرنشان کرد: اما باید به این نکته توجه داشت که در ایران تعریف دقیقی برای فاینانس نداریم زیرا شاخصه های درآمد و هزینه ما همواره درحال تغییر است.
پدیدار درباره استفاده از فاینانس در سال های اخیر گفت: حتی در سال های گذشته نیز دولت طرح تثبیت اقتصادی را دنبال میکرد؛ اما در این طرح نیز دچار نوسان بودیم، زیرا گروه هایی که از فاینانس استفاده میکردند بخش خصوصی واقعی نبودند.
نرخ جذب سرمایه خارجی بیش از رقم اعلامی بانک مرکزی است
وی با بیان این موضوع که شفافیت کاملی در بخش های دولتی وجود ندارد ادامه داد: نرخ اعلام شده از سوی بانک مرکزی نرخ واقعی نبوده چرا که برای محاسبه این نرخ از طرح هایی استفاده می کنند که به نوعی مشارکت دولت وجود دارد.
عضو اتاق بازگانی ایران ادامه داد: به اینصورت که یک طرف معامله بخشی از دولت و طرف دیگر معامله بخش دیگری از دولت قرار دارد و این قراردادها عملا جابه جایی پول از یک بخش دولتی به بخش دیگر دولتی است.
پدیدار با تاکید بر اینکه زمانی می توان به نرخ دقیق فاینانس ها دست پیدا کرد که یک طرف قضیه نظام پولی، مالی بانکی و طرف دیگر بخش خصوصی باشد، گفت: در زمان فعلی بانکهای دولتی عمدتاً توان شرکت در فاینانس ها را ندارند.
وی ادامه داد: علاوه بر آن، بانک های خصوصی هم نظام فایده و اقتصاد را بررسی میکنند و نرخی که به دست میآید متفاوت تر از نرخ اعلام شده توسط بانک مرکزی است. پس این اختلاف ناشی از نقص سیستم و نبود شفافیت در آمار و ارقام خواهد بود.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با اشاره به تفاوت مدیریت اقتصاد کشور توسط بخش خصوصی و دولتی گفت: به صورت کلی تا زمانی که بخش خصوصی و بخش دولتی به صورت کامل از هم تفکیک نشوند امکان رسیدن به نرخ ثابت فاینانس وجود ندارد.
وی افزود: زیرا ترکیب سبد مدیریت اقتصادی کشور ۸۴ درصد دولتی و ۱۶ درصد خصوصی است و این چینش هیچ گاه اجازه رسیدن به نرخ واقعی را نخواهد داد.
بیمه تأمین مالی یکی از مشکلات جذب سرمایه خارجی
پدیدار در رابطه با محاسبه نرخ بیمه در خصوص تامین مالی، گفت: در هیچ جای دنیا نرخ بیمه ثابت وجود ندارد و این نرخ با توجه به شرایط طرفین و وضعیت موجود در نظر گرفته میشود. حدود مسئولیت هایی که طرفین برای خود تعریف میکنند، کشورهای طرف قرار داد و عوامل مختلف تعیین کننده این نرخ هستند.
وی ادامه داد: نرخ بیمه ثابت زمانی بدست می آید که ابعاد خروجی های پروژه ابعاد ثابتی باشد. به عنوان مثال نمونه اجرا شده این قضیه، در بیمه حمل و نقل کاملاً مشهود است و تمام فاکتورهای حمل و نقلی به صورت استاندارد سازی شده مورد بحث قرار میگیرند.
سرمایه گذاری خارجی در بهترین حالت ۵ میلیارد دلار بوده است
پدیدار در پاسخ به اینکه در وضعیت تحریمی کنونی، جذب سرمایه گذاری خارجی چگونه است، گفت: جذب سرمایه گذاری خارجی تاکنون نیز بالای ۵ میلیارد دلار نبوده است و تحقق همین رقم در آینده نیز نیاز به تثبیت اقتصادی دارد که شرایط فعلی با توجه به نبود ثبات اقتصادی کاملا منتفی است.