به گزارش مسیر اقتصاد چین در یک دادگاه بحث برانگیز در سازمان تجارت جهانی اتحادیه اروپا را به ایجاد خطر بازگشت به قانون جنگل متهم کرد و نسبت به نادیده گرفتن قوانین این سازمان از سوی اتحادیه اروپا ابراز شگفتی نمود.
چین تلاش میکند از طریق WTO، آمریکا و اتحادیه اروپا را به رفتار با این کشور بر اساس الگوی اقتصاد بازار وادار کند. پکن همچنین اتهام ارائه یارانه دولتی به شکل غیرمنصفانه به صادرکنندگان این کشور را رد میکند.
بنا بر اظهارات نماینده چین در WTO، دلایلی که اروپا و آمریکا برای متهم کردن چین به ایجاد مانع برای دسترسی به بازارهای داخلی ارائه میکنند، دربارهی سیاست مشترک ۲۸ کشور اروپایی در بخش کشاورزی و یا سیاست آمریکا دربارهی قیمت ذرت نیز صادق است.
سه ضربه کاری آمریکا به جایگاه بین المللی WTO
ژانگ نماینده ی چین در WTO گفت: آمریکا سه ضربهی کاری بر پیکر WTO وارد کرد که ممکن است قابلیت این سازمان در ساماندهی تجارت بینالملل را از بین ببرد. آمریکا از انتصاب افراد جدید در دادگاه استیناف سازمان تجارت جهانی جلوگیری میکند، طی اقداماتی تحت فصل ۲۳۲ قانون داخلی خود، محدودیت هایی برای تجارت وضع کرده و چین را به اعمال تعرفه بر ۵۰ میلیارد دلار از کالاهای وارد شده از این کشور تهدید نموده است. تاثیر اقدامات آمریکا بر عملکرد سازمان تجارت جهانی ویرانگر خواهد بود.
هیات استیناف دادگاه سازمان تجارت جهانی جایگاهی است که حرف آخر را در تایید، اصلاح، یا برگرداندن احکام صادره، میزند. تعداد افراد پیش بینی شده برای عضویت در این هیئت ۷ نفر است اما با حضور حداقل ۳ نفر نیز میتواند فعالیت کند. هم اکنون ۴ نفر در این هیئت حضور دارند و مدتی است که آمریکا از اضافه شدن افراد جدید به آن جلوگیری می کند.
به گفتهی نماینده ی چین در WTO از نظر بسیاری از اعضا، وضعیت کنونی WTO بحرانی است و این مسئله اهمیت وجود یک نظام تجاری چندجانبه را بیش از پیش روشن ساخته است.
آمریکا تنها در صورت تحقق خواسته هایش در WTO می ماند
ترامپ از ابتدای مبارزات انتخاباتی خود وعدهی خروج آمریکا از WTO را میداد اما تیم اجرایی او تا کنون هدف خود را تنها بهبود ساختار WTO عنوان کردهاند. واضح است که درصورت تحقق خواستههای آمریکا از طریق WTO، این کشور ماندن در این نهاد بینالمللی را به خروج از آن ترجیح میدهد.
به عنوان مثال یکی از خواستههای آمریکا این است که چین ۲۰۰ میلیارد دلار کسری تجاری این کشور را جبران کند.
ژانگ در واکنش به درخواست های آمریکا گفت: اختلافات کنونی ما با آمریکا قابل مقایسه با اختلافات این کشور با ژاپن در سه دهه قبل نیست که طی آن دولت ریگان توانست ژاپن را مجبور به تعدیل نرخ ارز کند. نه الان سال ۱۹۸۰ است و نه چین همانند ژاپن خواهد بود.
شکایت از چین منحصر به آمریکا نیست
تاکنون کشورهای متعددی چین را به قیمت شکنی و زیر پا گذاشتن حقوق مالکیت معنوی متهم کرده و علیه این کشور در سازمان تجارت جهانی اقامهی دعوی نموده اند. آمریکا با ۲۲ شکایت، اتحادیه اروپا با ۸ شکایت و مکزیک با ۴ شکایت بیشترین شکایات را علیه چین به WTO بردهاند. در نقشهی زیر تعداد شکایات چین از کشورهای جهان با رنگ سیاه و تعداد شکایات دیگر کشورها از چین با رنگ قرمز مشخص شده است.
اظهارات چین نشان میدهد که این کشور علاقهمند به ادامهی حیات WTO است. طبیعی است که چین چنین رویکردی نسبت به WTO داشته باشد زیرا این سازمان مسیر را برای تبدیل شدن این کشور به بزرگترین تاجر دنیا هموار کرده است.
قدرت روز افزون چین در تولید محصولات ارزان قیمت، آمریکا و اروپا را نسبت به اندیشه ی تجارت آزاد مردد ساخته است. هرچند آن دو دست برتر را در سازمان تجارت جهانی دارند اما در مجموع پایبندی به قوانین این نهاد را به زیان خویش میبینند. از طرف دیگر چین نسبت به سلطه ی غرب بر سازمان تجارت جهانی معترض است اما در مجموع وجود چنین نهادی با هدف تجارت آزاد را به نفع خود میداند.