دکتر عبدالمجید شیخی اقتصاددان و نویسنده کتاب اقتصاد و برنامه ریزی در گفتگو با مسیر اقتصاد در رابطه با بحث کاهش وابستگی به دلار و یورو و انعقاد پیمان پولی دوجانبه گفت: در حال حاضر اقتصاد ایران به طور عام در بازار جهانی تحت سلطه ارزهای جهانروایی از قبیل دلار و یورو می باشد.
وی افزود: تحریم های ظالمانه اعمال شده علیه ایران از کانال ارزهای جهانروایی از قبیل دلار و یورو کارساز شده و آمریکا از طریق کنترل نظام ورودی و خروجی آن ها توانست ایران را تحت فشار قرار دهد.
شیخی گفت: بنابراین ضروری است ایران برای بی اثر کردن تحریم ها از سلطه این ارزهای جهانروا خلاصی یابد.
وی در ادامه گفت: اگر محدودیت های مربوط به نقل و انتقالات مالی و تبادلات بین المللی نباشد، تمامی مشکلات مربوط به معاملات بین المللی حل می شود؛ چراکه می توان تمامی مواد اولیه و مایحتاج مورد نیاز را از بازار جهانی به راحتی تهیه کرد و مازاد تولیدات را هم به سهولت به بازارهای جهانی صادرات نمود.
ضرورت صرف هزینه برای دیپلماسی اقتصادی
این اقتصاددان گفت: در صورتی که دولت کنونی به جای انجام هزینه های زیاد برای برجام، این هزینه را در راستای دیپلماسی اقتصادی و انعقاد پیمان های پولی دوجانبه با کشورهای طرف تجاری صرف می کرد، بسیاری از مسائل مربوط به تحریم های بانکی و مالی حل می شد.
وی با بیان اینکه در سال های اخیر بسیاری از کشورها به انعقاد پیمان پولی دوجانبه با ایران متمایل بوده اند، گفت: متاسفانه از این فرصت استفاده نشده است، این در حالی است که اگر به پیشنهاد این کشورها توجه می شد می توانستیم تا حدی زیادی وابستگی خود به ارزهای جهانروا را کاهش دهیم.
استفاده از ظرفیت D8 برای انعقاد پیمان پولی دوجانبه
شیخی گفت: اگر ایران پیگیر بحث کاهش وابستگی به دلار باشد، می تواند این اقدام را با استفاده از ظرفیت پیمان های پولی دوجانبه و حتی راه اندازی پول واحد در سازمان همکاری های اسلامی، گروه D8 و سایر سازمان هایی که ایران در آن ها عضو می باشد، عملی سازد.
با انعقاد پیمان پولی دوجانبه ریال قابلیت بین المللی شدن دارد
نویسنده کتاب اقتصاد و برنامه ریزی با بیان اینکه بین المللی شدن دلار از طریق کنفرانس برتون وودز فقط تثبیت شد، در حالی که دلار از طریق تلاش های آمریکا در راستای استفاده از این ارز بین المللی شده بود، گفت: در صورتی که ایران نیز چنین اقداماتی را انجام دهد می تواند ریال را رفته رفته بین الملی نموده و قدرت خرید آن را نیز افزایش دهد.
وی در پایان گفت: در گذشته سبد SDR صندوق بین المللی پول متشکل از ۱۶ ارز بوده که یکی از ارزهای این سبد ریال ایران بوده است؛ اکنون نیز در صورتی که ارزش پول ملی حفظ شود، ریال دوباره توان دست یابی به جایگاه های مشابه را خواهد داشت.