۰۳ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۰۳۴۳۵ ۲۵ آبان ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۰ دسته: انرژی کارشناس: سید حسن محفوظی
۰

هند ششمین تولیدکننده بزرگ محصولات پتروشیمیایی به شمار می‌رود؛ اما در عین حال تأمین تقاضای محصولات پتروشیمیایی این کشور وابسته به واردات است. دولت هند از سال‌ها پیش جهت کاهش وارادات احداث ۴ منطقه ویژه سرمایه‌گذاری را در برنامه خود قرار داده است. پیش‌بینی می‌شود با افزایش سرمایه‌گذاری در این مناطق، بازار محصولات صنعت پتروشیمی هند با رشد سالانه ۹.۳ درصدی به ۳۰۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۵ برسد.

به گزارش مسیر اقتصاد صنعت پتروشیمی هند در حال برنامه‌ریزی جهت توسعه چهار منطقه ویژه سرمایه‌گذاری نفت، صنایع شیمیایی و پتروشیمی (PCPIR) این کشور است تا با جذب سرمایه‌گذار بیشتر، افزایش کمی و کیفی محصولات و همچنین افزایش صادرات، این مناطق را به پارک‌های شیمیایی و پتروشیمیایی (Petrochemical Hubs) تبدیل کند.

برنامه هند برای کاهش وارادات محصولات پتروشیمی

هفته گذشته دولت هند از سند توسعه مناطق PCPIR رونمایی کرد که طبق این سند انتظار می‌رود دولت هند با در نظر گرفتن تسهیلات ویژه، ورود سرمایه‌گذاران به این مناطق را افزایش دهد.

هرچند کشور هند ششمین تولیدکننده مواد شیمیایی و پتروشیمیایی جهان است و ۳.۴ درصد در صنعت شیمیایی و پتروشیمیایی جهان سهم دارد اما با توجه به جمعیت آن کشور، سرانه مصرف محصولات شیمیایی به ازای جمعیت بسیار کم و حدود یک‌دهم میانگین جهانی است.

بازار مواد شیمیایی هند طی دهه گذشته تنها ۳ درصد رشد داشته است که این در حالی است که این کشور برای تأمین تقاضای بیشتر محصولات پتروشیمیایی وابسته به واردات است.

به گفته مقامات هندی، صنعت پتروشیمی این کشور در حال حاضر شاهد گسترشی بسیار وسیع است که با شروع بهره‌برداری از طرح‌های جدید PCPIR ظرفیت آن با افزایش چشمگیری روبرو خواهد شد.

مناطق ویژه سرمایه‌گذاری نفت و پتروشیمی هند

این چهار منطقه ویژه که قرار است به هاب‌های جدید محصولات پتروشیمی هند تبدیل شوند در شهرهای داهیج (ایالت گجرات)، ویشاخاپاتنام (ایالت آندرا پرادش)، پارادیپ (ایالت ادیشا) و کودالور (ایالت تامیل نادو) قرار دارند که به دلیل نزدیکی به بندرهای اصلی این کشور از مزیت خوبی برخوردار هستند.

هاب پتروشیمی داهیج: در حال حاضر بیش از ۱۳.۶ میلیارد دلار در منطقه PCPIR داهیج سرمایه‌گذاری شده است که ۲.۴ میلیارد دلار آن برای توسعه زیرساخت‌های این منطقه هزینه شده است. یکی از بزرگترین سرمایه‌گذاری‌های صورت‌گرفته در این منطقه، سرمایه گذاری ۴.۵ میلیارد دلاری شرکت اوپال در مگاپروژه پتروشیمی داهیج است. سرمایه‌گذاری لازم برای تکمیل پروژه‌های این منطقه بیش از ۲ میلیارد دلار پیش‌بینی شده است.

هاب پتروشیمی ویشاخاپاتنام: منطقه ویژه ویشاخاپاتنام با مساحتی بالغ بر ۶۴۰ کیلومتر مربع بزرگترین منطقه PCPIR هند به شمار می‌رود. برخی از صنایع موجود در این منطقه شامل پالایشگاه ویساخ با ظرفیت تولید سالانه ۸.۳ میلیون تن فرآورده، پتروشیمی آندرا و پتروشیمی کوروماندل است. همچنین ۷ پروژه نیروگاهی و ۲ کارخانه جدید پتروشیمی و تولید کود در این منطقه در حال احداث است که از ابتدای آوریل سال ۲۰۱۹ تا کنون بیش از ۸.۵ میلیارد دلار در این پروژه‌ها سرمایه‌گذاری شده است.

هاب پتروشیمی پارادیپ: سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته در این منطقه بیش از ۴.۳ میلیارد دلار برآورد شده است. بیشتر صنایع این منطقه را شرکت‌های بزرگ پتروشیمی تشکیل داده است.

هاب پتروشیمی کودالور: دولت هند ساخت منطقه PCPIR کودالور در ایالت تامیل نادو به مساحت ۲۵۶ کیلومتر مربع را در سال ۲۰۱۷ آغاز کرد که با گذشت حدود ۲ سال از آن، جز در موارد معدودی مانند ساخت لنگرگاه، پیشرفت خاصی نداشته است.

افزایش بازار محصولات پتروشیمی هند به ۳۰۴ میلیارد دلار

همانگونه که اشاره شد روند جذب سرمایه‌گذاری جز در منطقه داهیج در سایر مناطق با چالش و عدم رغبت سرمایه‌گذاران همراه بوده است؛ اما به گفته وزیر مواد شیمیایی هند پیش‌بینی می‌شود حجم صنعت مواد شیمایی و پتروشیمیایی این کشور با نرخ رشد سالانه ۹.۳ درصد از ۱۶۳ میلیارد دلار به ۳۰۴ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۵ رشد کند، که نه تنها نقش مهمی در رشد اقتصاد هند خواهد داشت بلکه می‌تواند این کشور را به یکی از تولیدکنندگان پیشتاز این محصولات در جهان تبدیل کند.

پتروشیمی هند در انتظار ورود سرمایه‌گذاری‌های میلیارد دلاری

سند توسعه مناطق PCPIR هند، با  تجزیه و تحلیل وضعیت فعلی چهار منطقه ویژه و پتانسیل رشد صنایع، اقداماتی را که باید برای جذب سرمایه‌گذاری در این پروژه‌ها انجام شود، توصیه کرده است. این سند بطور مشترک توسط فدراسیون اتاق بازرگانی و صنایع هند (FICCI) و موسسه مات مک‌دونالد تهیه شده است.

این سند به دولت هند پیشنهاد داده است که با تامین و توسعه زیرساخت‌ها و ارائه تسهیلات زیر به جذب بیشتر سرمایه در بخش نفت و پتروشیمی این کشور کمک کند.

  • کاهش زمان ترخیص کالاها و تجهیزات از گمرک با در نظر گرفتن کانال‌های اختصاصی برای تجهیزات ضروری پروژه‌های این مناطق
  • احداث و راه‌اندازی گمرک‌های جدید در نزدیکی مناطق PCPIR
  • اعطای یارانه به صنایع فعال و در حال احداث در این مناطق
  • افزایش مشوق‌های مالیاتی مشابه مناطق آزاد اقتصادی این کشور
  • تعیین و انتصاب یک هیئت مدیره تمام وقت، متشکل از همه مدیران عامل مناطق PCPIR جهت مدیرت یکپارچه مناطق چهارگانه PCPIR هند

منبع: بیزینس تودی plink.ir/1q69O

انتهای پیام/ نفت و انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.