۲۳ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۹۷۷۰۷ ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۴۳ دسته: دولت و حکمرانی
۰

اکنون بیش از ۶۵۰۰ میلیارد دلار اوراق خزانه دولت آمریکا از سوی کشورهای جهان خریداری شده است که پشتوانه آن تنها اعتبار اقتصادی آمریکا و رواج دلار در جهان است. با این وجود در طول سال‌های اخیر با افول قدرت اقتصادی این کشور و قدرت گرفتن دیگر قطب‌های اقتصادی در جهان و مهم تر از آن دورنمای نه چندان مثبت پیش روی دلار آمریکا، این روند درحال تغییر است و کشورها درحال کاهش سهم اوراق خزانه دولت آمریکا از دارایی‌های خارجی خود هستند.

به گزارش مسیر اقتصاد یکی از مسیرهای درآمدزایی دولت آمریکا فروش اوراق قرضه دلاری است که برپایه رواج دلار در تجارت جهانی انجام می‌گیرد. در واقع از آنجا که کشورهای جهان درحال حاضر از دلار آمریکا برای خرید و فروش محصولاتشان استفاده می‌کنند، این امکان برای دولت آمریکا فراهم شده است که اوراقی مدت دار منتشر نماید و آن را به دیگر کشورها به فروش برساند.

به بیان دقیق تر این اسناد مالی «اوراق خزانه دولت آمریکا» نام دارند که انواع مختلفی از اسناد مالی، شامل اوراق کوتاه مدت(کمتر از ۲ سال) میان‌مدت(۲ تا ۱۰ سال) و بلندمدت(۱۰ تا ۳۰ سال) را شامل می‌شود. دولت آمریکا به خریداران این اوراق خزانه متعهد می‌شود که به در زمان سررسید، اصل و سود اوراق را پرداخت نماید.

دولت آمریکا ۶ هزار میلیارد دلار به کشورهای جهان بدهکار است

روند انتشار و فروش اوراق خزانه دولت آمریکا در طول دهه‌های اخیر ادامه داشته و بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه از جمله چین، ژاپن، عربستان و بریتانیا و برزیل بخش قابل توجهی از دارایی‌های خارجی خود را در قالب اوراق خزانه داری دولت آمریکا نگهداری می‌کنند.

بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت خزانه داری آمریکا، اکنون بیش از ۶۵۰۰ میلیارد دلار اوراق خزانه دولت آمریکا از سوی کشورهای جهان خریداری شده است؛ و این بدان معنی است که دولت آمریکا بدون پشتوانه واقعی و قابل اعتنا، توانسته است بیش از ۶۵۰۰ میلیارد دلار از کشورها قرض بگیرد و از آن برای جبران کسری بودجه دولت خود استفاده نماید.

به طور خاص بودجه سال ۲۰۱۸ آمریکا با ۷۷۹ میلیارد دلار کسری بسته شده که از طریق انتشار این اوراق پوشش داده شده است و انتظار می رود کسری بودجه سال ۲۰۱۹ این کشور از هزار میلیارد دلار نیز فراتر برود. لازم به ذکر است بخشی از کسری بودجه هرساله آمریکا ناشی از پرداخت اصل و سود اوراقی است که در سال‌های قبل از آن منتشر شده و در این سال سررسید شده‌است.

درحال حاضر کشورهای ژاپن با ۱۱۲۲، چین با ۱۱۱۲، بریتانیا با ۳۴۱، برزیل با ۳۱۱، ایرلند با ۲۶۲، سوئیس با ۲۳۲، لوگزامبورگ با ۲۳۰ هنگ کنگ با ۲۱۵ و عربستان با ۱۷۹ بیشترین خریداران اوراق خزانه دولت آمریکا هستند.

چرا کشورها اوراق قرضه آمریکا را خریداری می‌کنند؟

اوراق خزانه دولت آمریکا، اوراقی قابل فروش و سررسیددار است که یک سود ثابت و در زمان مشخص برای آن مترتب است. با این وجود هیچ تضمین قطعی‌ای از سوی دولت آمریکا برای بازپرداخت آن اعطا نمی‌شود و در عمل پشتوانه آن اعتبار دولت آمریکا و رواج دلار این کشور در سطح جهان است.

از این رو دلیل اصلی خرید اوراق خزانه دولت آمریکا از سوی کشورهای جهان، اعتماد آن‌ها به قدرت اقتصادی آمریکا و تداوم رواج دلار در سطح جهان است؛ اما با افول قدرت اقتصادی این کشور و قدرت گرفتن دیگر قطب‌های اقتصادی در جهان و مهم تر از آن دورنمای نه چندان مثبت پیش روی دلار آمریکا، این روند درحال تغییر است.

در طول سال‌های اخیر اعتماد بسیاری از کشورها به آمریکا کاهش یافته و به مرور از سطح خرید اوراق خزانه دولت آمریکا نیز کاسته شده است. به طور مثال کشور چین در سال‌های اخیر، برخلاف روند اواخر دهه ۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، روند خرید اوراق خزانه دولت آمریکا را متوقف نموده و به سمت راهکارهای جایگزین برای سرمایه‌گذاری دارایی‌های خود حرکت کرده‌است. روسیه نیز مثال دیگری است که در کمتر از ۲ سال اخیر میزان اوراق خزانه دولت آمریکا را از ۱۰۰ میلیارد دلار به حدود ۱۰ میلیارد دلاری رسانده است؛ گفتنی است این کشور در سال ۲۰۱۰ بیش از ۱۷۰ میلیارد دلار از دارایی‌های خارجی خود را در قالب اوراق خزانه دولت آمریکا نگهداری می‌کرد.

منابع:

پایگاه وزارت خزانه داری آمریکا yon.ir/99VdI

اسپوتنیک yon.ir/0IXpP

انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.