به گزارش مسیر اقتصاد سازمان تجارت جهانی اکنون شرایط نامطلوبی را پشت سر میگذارد و انتقادات زیادی از سوی بسیاری از کشورها به عملکرد این سازمان وارد شده است. در این میان آمریکا بزرگترین منتقد عملکرد این سازمان است و شروط متعددی را برای ادامه همکاری با آن مطرح نموده است.
تهدید مجدد آمریکا به خروج از WTO
در همین راستا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، هفته گذشته در یک نشست انتخاباتی و در برابر کارگران یک واحد پتروشیمی در شهر پنسیلوانیا، بار دیگر به طور صریح سازمان تجارت جهانی را تهدید کرد که اگر رویههای این سازمان متناسب با شروط این کشور اصلاح نشود، آمریکا از WTO خارج خواهد شد.
ترامپ در این خصوص گفته است: اگر مجبور باشیم از WTO خارج میشویم. ما کاملا آگاهیم که سازمان تجارت جهانی در طول سالهای اخیر بر ضد اقتصاد آمریکا عمل کرده است و ما نمیگذاریم این روند تداوم داشته باشد. نظام فعلی سازمان تجارت جهانی به نحوی ناعادلانه و ناکارآمد عمل میکند که بسیاری از کشورها بتوانند با تحمیل هزینههای خود بر اقتصاد آمریکا، از شرایط نابرابر تجاری منتفع گردند.
رئیس جمهور آمریکا به طور خاص چین و هند را هدف قرار داده و آن ها را سوء استفاده از امتیازات «کشورهای درحال توسعه» در سازمان تجارت جهانی متهم نموده است.
خروج کشورهای بزرگ از WTO به منزله پایان کار این سازمان است
تهدید مجدد آمریکا به خروج از سازمان تجارت جهانی واکنشهای متعددی از سوی کشورهای جهان را درپی داشته است.
به طور خاص دیمیتری پسکوف، سخنگوی رئیس جمهور روسیه در واکنش به این تهدید از سوی آمریکا گفت: اگر کشورهای بزرگ جهان، همچون آمریکا تصمیم به خروج از سازمان تجارت جهانی بگیرند، عملا پایان کار این سازمان فراخواهد رسید.
با این وجود وی تأکید کرده است درحال حاضر روسیه تصمیمی برای خروج از سازمان تجارت جهانی ندارد و انتظار دارد اصلاح ساختاری WTO به بهبود عملکرد این سازمان منجر شود.
آمریکا به دنبال تحمیل خواستههای خود در اصلاح ساختاری WTO
با اینحال ماکسیم اورشکین، وزیر توسعه اقتصادی روسیه، تهدید آمریکا به خروج از سازمان تجارت جهانی را ابزار این کشور برای تحمیل خواستههای خود درخصوص تغییر ساختاری WTO، به دیگر کشورهای جهان میداند.
به عقیده وی آمریکا ابزاری به عنوان جایگزین WTO پیش روی خود ندارد و به همین دلیل کنار گذاشتن آن از سوی آمریکا بسیار بعید به نظر میرسد.
WTO به ضرر آمریکا و یا به سود این کشور؟
سئوالی که در این خصوص مطرح است آن است که به طور کلی وجود سازمان تجارت جهانی و رهبری عرصه تجارت بینالملل از سوی این سازمان در قالب نظام چندجانبهگرایی، به سود آمریکاست و یا به ضرر این کشور عمل میکند.
در این خصوص برخی از کارشناسان معتقدند آمریکا یکی از کشورهایی است که بیشترین سود را از نظام فعلی تجارت جهانی برده است؛ به طوریکه در اغلب شکایتهای تجاری رأی WTO به سود این کشور صادر شده است. با این وجود آمریکا قصد دارد از بهرهمندی کشورهایی همچون چین و دیگر کشورهای درحال توسعه، جلوگیری نماید و امتیازاتی که سازمان تجارت جهانی برای این کشورها در نظر گرفته را برضد منافع خود قلمداد میکند.
از این منظر انتقادات گسترده آمریکا از سازمان تجارت جهانی و تهدید به خروج از این سازمان، قابل درک است و تلاش این کشور برای تحمیل خواستههای خود در اصلاح ساختاری این سازمان را نشان میدهد. در واقع آمریکا قصد دارد در ساختار سازمان تجارت جهانی تغییراتی ایجاد نماید که ضمن افزایش قدرت دولت آمریکا در اعمال قواعد ضد تجارت آزاد، دیگر کشورها همچون چین نیز نتوانند به راحتی و با استفاده از امتیازات ویژه این سازمان، به توسعه تجاری و اقتصادی بپردازند.
منبع: راشاتودی yon.ir/p428K
انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل