به گزارش مسیر اقتصاد به نقل از خبرگزاری دانشجو، عزیزالله تاجیک اسماعیلی عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه خوارزمی که سالها در جشنواره فیلم رشد به عنوان داور تربیتی حضور داشته است، در خصوص نقش کلیدی فیلم و سریال ها در یادگیری مشاهده ای و ایجاد الگودهی در خانواده ها توضیحاتی را ارائه نمود.
نقش فیلم و سریال در الگودهی زندگی خانوادگی مخاطبان
وی با توجه به مشکلاتی که باعث فرو پاشی خانوادهها میشود نقش هنر و به طور مشخص فیلم و سریال را در آموزش طریقه صحیح زندگی کردن به اعضای یک جامعه پررنگ دانست و گفت: اهمیت و نقش این مقوله قابل انکار نیست، به خصوص این که هنر آموزش غیر مستقیم است، در خانواده هم مشکلاتی که وجود دارد معمولا از طریق یادگیری الگوها و مهارتها قابل حل است؛ یعنی اگر شما مشکلی در خانوادهها میبینید این به خاطر نگرشها و رفتارهای آموخته شده است که افراد در طول زندگی از طریق آن آموزشهای غیررسمی و آموزشهای ذهنی در ساختار فرهنگی و اجتماعی یاد گرفته اند؛ مثلا زن و شوهری که وارد زندگی میشوند و نمیدانند چطور باید با هم رفتار کنند به این دلیل است که نیاموخته اند و نظام ارزش هایشان نظامهای درستی نیست. در زندگی خانوادگی صمیمیت، علاقه و تعهد ویژگیهایی است که در شخصیت طرفین باید وجود داشته باشد تا بتوانند یک زندگی خوب را بسازند، این سریالها حسن شان این است که زمینههای یادگیری مشاهدهای و الگو دهی را ایجاد میکنند، این نقش بالقوه شان است.
پیام اساسی سریال های خانوادگی چه باید باشد؟
تاجیک اسماعیلی در پاسخ به این سوال که به نظر شما و با توجه به شرایط موجود کلیدیترین موضوعی که یک سریال خانوادگی باید روی آن دست بگذارد چیست، ادامه داد: ترسیم ابعاد روابطی که جوهر و ماهیت زندگی خانوادگی و زناشویی را تشکیل میدهد، می تواند کلیدی ترین موضوع سریال باشد، ما باید روابط خانوادگی را اصول و ماهیتش را از روابط رسمی اجتماعی مجزا کنیم، در روابط خانوادگی در بین زوجین و در بین اعضای خانواده پنج یا شش عنصر کلیدی باید وجود داشته باشد. صمیمیت، راز داری، تعهد، وفا داری، همدلی و همبستگی اینها ویژگیهایی است که باید وجود داشته باشد، در فرهنگ دینی ما توصیه میشود صلح و مدارا بین زن و شوهر، عفو و گذشت، فضل و بخشندگی چیزهایی است که جوهر روابط خانوادگی و روابط صمیمانه را تشکیل میدهد که ما به اینها روابط نزدیک یا روابط نخستین میگوییم.
کارنامه الگوسازی در سریال های سیما مثبت بوده است
وی در ادامه افزود: اینها با آن ویژگیهای اساسی روحیه ما سر و کار دارند، مثلا وقتی میگوییم عشق و محبت، این عشق و محبت عنصر تعهد وصمیمت در آن وجود دارد. حالا ببینید در سریالها چقدر این روابط را با عنوان الگو ارائه میدهیم و این کارنامه در دهههای گذشته خیلی مثبتتر بوده است.
شبکه آی فیلم در گزینش سریال ها هدفمند عمل کند
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که شبکه آی فیلم که بر پخش فیلم و سریالهای گذشته تاکنون بنا شده است، چگونه میتواند نقش خود را در تحکیم پایههای زندگی ایفا کند، تصریح کرد: خود تکرار این فیلمها میتواند موثر باشد، اگر فقط باز پخش باشد علی الاصول باید دست روی سریالهایی بگذارد که ویژگیهای الگودهی را داشته باشند و در این زمینه هدفمند عمل کنند، باید با توجه به آسیبهایی که در زندگی اجتماعی و فردی و خانوادگی وجود دارد، بروند به سمت سریالهایی که اثر گذار باشد.
انتهای پیام/ فرهنگ و گفتمان