احمد توکلی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی و رئیس دیده بان شفافیت و عدالت، در گفتگو با مسیر اقتصاد در خصوص ماده ۵۳ لایحه برنامه ششم توسعه که مرتبط با قیمت خوراک واحدهای صنعتی، پالایشی و پتروشیمی است، توضیحاتی ارائه کرد.
توکلی درباره قیمت گذاری خوراک پتروشیمی ها توضیح داد: منافع گروه های خاصی در این مساله تاثیر گذاشته است و قیمت خوراک را برگردانده اند به قیمت قبل از سال ۱۳۹۳ که تقریبا هر متر مکعب گازی که تحویل این شرکت ها می دادند، ۳ سنت بود.
وی افزود: کمترین میزان سود شرکت های پتروشیمی از سال ۸۰ به بعد، مربوط به سال ۱۳۸۸ بود که در یک سال، سه برابر کل سرمایه آورده شان سود برده بودند. به عبارتی منافع ملی را تاراج می کردند.
رئیس مرکز دیده بان شفافیت و عدالت در خصوص درآمدهای این شرکت ها گفت: حدود ۱۱ سال در پرداخت مالیات به جای ۲۵ درصد، تنها ۴ درصد درآمد خالصشان مالیات می دادند. از این طریق شرکت های پتروشیمی ۱۱ هزار میلیارد تومان در طول یک سال سود بردند.
وی درباره تصویب قانون جدید قیمت خوراک در مجلس قبل گفت: در سال ۱۳۹۳ در مجلس نهم، پافشاری کردیم و به همت همکاران اقتصادی مجلس مثل آقایان نادران، بحرینی، پورابراهیمی و نمایندگان دیگر، توانستیم قیمت خوراک را به ۱۳ سنت به ازای هر متر مکعب برسانیم.
رئیس سابق مرکز پژوهش های مجلس گفت: به موجب فرمول جدیدی که در لایحه برنامه ششم آمده است، ۶ میلیارد دلار در طول دوره ۵ ساله به ضرر دولت خواهد شد. در شرایطی که دولت با کمبود منابع مواجه است، قانونی در مجلس در حال بررسی است که ۶ میلیارد دلار درآمد دولت را کم خواهد کرد و وزارت نفت را که گرفتار است، گرفتارتر خواهد کرد.
وی تاکید کرد: تصویب این قانون را خیانت به کشور می دانم به دلیل اینکه یک رانت بی جهت به عده ای داده می شود. قرار گرفتن این بند با توجه به این که وزارت نفت نیز مخالف آن است، از طرف افرادی است که با لابی گری، از بی اطلاعی برخی نمایندگان و نظرات نادرست برخی نمایندگان دیگر سو استفاده می کنند و می خواهند منافع خود را پیش ببرند.
احمد توکلی با اشاره به لزوم برخورد با این اتفاق، گفت: باید جلوی این کار را گرفت و جلوی این افراد ایستاد چرا که کارشان به ضرر اشتغال است. پتروشیمی به ازای هر یک میلیارد دلار، ۵۰۰ نفر اشتغال ایجاد می کند اما وقتی سودآوری شان کم بشود، مجبور می شوند که حلقه های بعدی را ایجاد کنند که باعث می شود به ازای هر یک میلیارد دلار، ۲۲۰۰ شغل ایجاد شود. اگر به حلقه های نهایی برسیم با یک میلیارد دلار، ۲۰۰ هزار شغل ایجاد خواهد شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: پایین بودن قیمت خوراک موجب بی عدالتی خواهد شد و لذا ظرفیت های بالقوه کشور، بالفعل نخواهد شد. سرمایه ها به هدر می رود، آلودگی تشدید خواهد شد و در واقع این کار ترویج خام فروشی است که باید جلوی آن گرفته شود.