۱۵ فروردین ۱۴۰۴

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۹۲۲۰۱ ۰۱ تیر ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۶ دسته: اسقاط خودرو، تولید کارشناس: امیرحسین عسکریان
۰

نمایندگان مجلس در نشستی علنی با ماده ۹ طرح ساماندهی بازار خودرو موافقت نمودند. بر این اساس خودروسازان موظفند به ازای تولید هر ۴ دستگاه خودرو، گواهی اسقاط خودرو معادل را از مرکز اسقاط دریافت کنند. با توجه به تیراژ تولید فعلی خودروسازان، این مصوبه هوشمندانه مجلس منجر به افزایش ۷۰ درصدی اسقاط خودروهای فرسوده خواهد شد. با این حال با توجه به تعداد بالای خودروهای فرسوده موجود در کشور، ضروری است اقدامات دیگری نیز برای توسعه اسقاط صورت گیرد.

به گزارش مسیر اقتصاد نمایندگان مجلس در نشست علنی سه شنبه ۲۸ خرداد ماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در خصوص طرح یک فوریتی ساماندهی بازار خودرو، با ماده (۹) مکرر این طرح با ۱۶۱ رأی موافق، ۱۵ رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۲۱۶ نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.[۱]

ممنوعیت تردد خودروهای فرسوده در کلانشهرها

بر اساس ماده (۹) مکرر طرح مذکور تردد، حمل بار و مسافر توسط وسائط نقلیه موتوری پس از رسیدن به سن فرسودگی در کلانشهرها ممنوع می باشد.

در تبصره ۱ ماده ۹ طرح ساماندهی بازار خودرو آمده است: دولت موظف است از محل صرفه‌جویی حاصل از بهبود و مدیریت مصرف سوخت ناشی از اجرای این قانون، ساز و کار و تسهیلات لازم را جهت جایگزینی خودروهای فرسوده حمل و نقل عمومی با خودروهای نو، فراهم کند.

الزام خودروسازان به اسقاط وسائل نقلیه فرسوده

همچنین در تبصره ۲ ذکر شده تولیدکنندگان خودرو در داخل کشور موظفند به ازای تولید هر ۴ دستگاه خودرو، گواهی اسقاط خودروی معادل را از مرکز اسقاط دریافت کنند.

شماره گذاری خودروها منوط به ارائه گواهی اسقاط توسط خودروسازان معادل ۲۵ درصد تولید ماهانه است. مراکز اسقاط نیز مکلف به ارائه گواهی اسقاط مورد تقاضای تولیدکنندگان خودرو هستند.

واردکنندگان خودرو نیز ملزم به اسقاط می شوند

واردکنندگان خودرو نیز موظفند به ازای واردات هر خودرو به تناسب مصرف سوخت، علاوه بر پرداخت عوارض گمرکی، گواهی اسقاط دریافت کنند. تعداد گواهی اسقاط به تناسب مصرف سوخت و قیمت خودروی وارداتی توسط سازمان ملی استاندارد ایران تعیین می شود.

لازم به ذکر است در تبصره های مذکور، به الزام تولیدکنندگان و واردکنندگان موتورسیکلت به اسقاط خودروی فرسوده نیز اشاره شده است.

افزایش ۷۰ درصدی اسقاط خودروهای فرسوده با مصوبه جدید مجلس

کارنامه تولید خودروسازان کشور در سال ۹۷، حاکی از این است که سه خودروساز بزرگ کشور در مجموع ۷۹۸ هزار  و ۹۲۸ دستگاه انواع محصول سواری را به تولید رسانده اند. با اجرایی شدن مصوبه جدید مجلس (الزام خودروسازان به ارائه گواهی اسقاط توسط خودروسازان معادل ۲۵ درصد تولید ماهانه) و با توجه به آمار فعلی تولید، تقاضا برای گواهی اسقاط حدود ۷۰ درصد افزایش می یابد. در حال حاضر، ۳۰۰ هزار دستگاه خودروی فرسوده در سال اسقاط می شوند و با الزام خودروسازان به اسقاط، این میزان به ۵۰۰ هزار دستگاه در سال می رسد.

با توجه به قیمت فعلی گواهی اسقاط، این مصوبه منجر به افزایش قیمت خودروهای داخلی خواهد نشد. البته پیشنهاد می شود به منظور افزایش روند خروج فرسوده ها از چرخه حمل و نقل کشور، خودروسازان با ارائه گواهی اسقاط، مشمول تخفیف های مالیاتی شوند.

در خصوص بخش دیگر این مصوبه مجلس، اگر چه الزام واردکنندگان خودرو به اسقاط خودروی فرسوده اقدام هوشمندانه ای است، اما با توجه به اینکه واردات هرگونه خودروی خارجی به کشور ممنوع است، لذا اجرا شدن این مصوبه تاثیری در افزایش روند اسقاط خودروهای فرسوده نخواهد داشت.

تعداد ناوگان فرسوده کلانشهرها

در حال حاضر در مجموع ۸ کلانشهر ۲ میلیون و ۱۰۸ هزار و ۴۲۴ دستگاه خودروی سبک (شامل سواری، وانت و تاکسی) و ۱۲۱ هزار و ۸۵۳ دستگاه خودروی سنگین (شامل اتوبوس، مینی بوس، کامیون، کامیونت و کشنده) فرسوده وجود دارد.

بنابراین طبق آمار، حدود ۲.۲۳۰ میلیون دستگاه خودروی فرسوده اعم از سواری، وانت و سنگین در کشور وجود دارد و سالانه ۲۰۰ هزار خودرو به این تعداد افزوده می شود.

مطابق محاسبات انجام شده، تقاضای گواهی اسقاط باید تا سال ۱۴۰۴ به ۱.۴ میلیون برگه گواهی (تقریبا ۴ برابر حالت فعلی) برسد تا تمامی خودروهایی که سالیانه وارد سن فرسودگی شده و تمامی خودروهای فرسوده موجود، اسقاط شوند.

لذا بایستی مجموعه ای از اقدامات به هم پیوسته در کنار یکدیگر انجام شود تا تقاضا برای گواهی اسقاط به چهار برابر حالت فعلی برسد. الزام واردکنندگان قطعه و خودرو و تولیدکنندگان خودروهای پرمصرف به اسقاط و تغییر شرایط بیمه متناسب با سن خودرو، از جمله مواردی است که باید در یک بسته جامع در این زمینه مورد توجه قرار گیرد.

پینوشت:

[۱] خبرگزاری خانه ملت؛ کدخبر: ۴۲۸۳۳۷

انتهای پیام/ تولید و اشتغال



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.