به گزارش مسیر اقتصاد دولت چین در عرصه جهانی به حضور گسترده دولت در عرصه اقتصاد معروف است. در این میان شرکت های بزرگ دولتی، در عمل ابزارهای اصلی دولت چین به منظور اثرگذاری در اقتصاد و جهت دهی به فعالیت های این عرصه هستند.
حضور گسترده در اقتصاد برنامه مهم دولت چین
در اواخر دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، دولت چین به رهبری جیانگ زِمین، سیاست خصوصی سازی و کاهش حضور دولت در اقتصاد را در پیش گرفته بود؛ به طوریکه حتی این کشور در زمان عضویت در سازمان تجارت جهانی در سال ۲۰۰۱ میلادی، اجرای برنامه ها و اصلاحات اقتصادی گسترده ای را در دستور کار داشت.
اما در سال ۲۰۰۳ میلادی و با شروع به کار هو جیانتو به عنوان رئیس جمهور این کشور، سیاست های کلان دولت چین تغییر کرد و بار دیگر سیاست حضور گسترده دولت در اقتصاد در دستور کار این کشور قرار گرفت.
چین چگونه ۱۰۲ شرکت بزرگ دولتی را مدیریت میکند؟
در همین سال دولت چین به منظور مدیریت بهتر شرکت های بزرگ دولتی، ضمن ادغام تعدادی از وزارتخانه های صنعتی، نهادی با نام «کمیسیون سرپرستی و مدیریت دارایی های دولتی» موسوم به «ساساک»[۱] را راه اندازی نمود.
ساساک از آن زمان تا به حال مسئولیت رسیدگی به کلیه امور شرکت های بزرگ دولتی چین، از جمله تعیین اعضای هیأت مدیره و اعطای مجوزهای ادغام، افزایش دارایی و فروش سهام را به عهده داشته است. این نهاد همچنین تهیه پیشنویس قوانین مربوط به شرکت های دولتی را نیز به عهده دارد.
با بزرگترین نهاد اقتصادی جهان آشنا شوید
ساساک تا سال ۲۰۱۷ میلادی ۱۰۲ شرکت بزرگ دولتی چین را سرپرستی می کند؛ که در مجموع سرمایه ای بالغ بر ۲۶ هزار میلیارد دلار، سود سالانه ای بالغ بر ۳۶۰۰ میلیارد دلار و سهامی بالغ بر ۷۶۰۰ میلیارد دلار دارند. بر این اساس می توان گفت ساساک بزرگترین نهاد اقتصادی جهان است.
اکنون بیش از ۴۰ میلیون نفر در شرکت های زیرمجموعه ساساک در چین مشغول به کار هستند و بیش از ۶۰ درصد سرمایه گذاری های خارجی چین از سوی این نهاد مدیریت می شود.
شرکت های بزرگ دولتی چین را بهتر بشناسیم
شرکت های تحت مدیریت ساساک در طول ۱۶ سال اخیر به دلیل اجرای سیاست ادغام از سوی دولت چین، کاهش یافته است. در حال حاضر این نهاد دولتی بیش از ۱۰۲ شرکت بزرگ دولتی چین را تحت سرپرستی دارد که در عمل تمامی بخش های اقتصاد این کشور را شامل می شود.
«شرکت ملی انرژی هسته ای»، «شرکت ملی هوافضا»، «شرکت ملی هوانوردی»، «شرکت ملی کشتی سازی»، «شرکت ملی صنایع الکترونیک»، «شرکت ملی پتروشیمی»، «شرکت ملی نفت»، «شرکت ملی تأسیسات برق»، «شرکت ملی سرمایه گذاری انرژی»، «شرکت ملی ارتباطات»، «شرکت ملی وسایل نقلیه سنگین»، «شرکت ملی فولاد»، «شرکت ملی آلومینیوم»، «شرکت ملی محصولات شیمیایی»، «شرکت ملی راه آهن»، «شرکت ملی توسعه کشاورزی» و شرکت های نظامی بزرگ از جمله شرکت هایی هستند که از سوی این نهاد سرپرستی می شوند.
خصوصی سازی یک اشتباه بزرگ است
ژیائو یاکینگ، مدیر اجرایی ساساک، معتقد است این نهاد بهترین و قابل اعتماد ترین ابزار مدیریت اقتصاد کشور از سوی دولت است. به گفته وی ایده «خصوصی سازی دارایی های دولت» یک مسیر غلط است که نباید از سوی دولت این کشور در دستور کار قرار بگیرد.
یاکینگ همچنین گفته است: شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، از سال ۲۰۱۳ مسیر احیای حضور دولت در اقتصاد را با قدرت بیشتری دنبال نموده است و در این راستا نهاد ساساک نقشی ویژه به عهده دارد.
پینوشت:
[۱] State-owned Assets Supervision and Administration Commission of the State Council (SASAC)
منبع: نشریه سوف چاینا مونیتورینگ yon.ir/lODCQ
انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل