به گزارش مسیر اقتصاد صربستان یکی از کشورهای اروپایی است که با جمعیت حدود ۱۰ میلیون نفری در جنوب این قاره قرار دارد که اقتصاد مبتنی بر صنعت و کشاورزی دارد.
صربستان از جمله کشورهایی است که هنوز به عضویت اتحادیه اروپا در نیامده است اما تلاش سیاستمداران این کشور برای عضویت در این اتحادیه ادامه دارد و پیش بینی می شود صربستان سرانجام در سال ۲۰۲۵ به عضویت رسمی اتحادیه اروپا درآید.
حدود ۲۰ درصد از صادرات کل صربستان به محصولات کشاورزی اختصاص یافته است و تراز تجاری این کشور مثبت ۱.۴ میلیارد دلار است.
محصولات صادراتی صربستان شامل مواد تولیدی، غذا و حیوانات زنده و ماشینآلات و تجهیزات حمل و نقل است. این کشور بسیاری از محصولات تولیدی خود را به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر می کند به نحوی که این کشورها مقصد ۵۵ درصد از کل صادرات صربستان هستند.
جایگاه پراهمیت کشاورزی در اقتصاد صربستان
کشاورزی در صربستان مانند سایر همسایگان این کشور نظیر بلغارستان، مجارستان، رومانی و… جایگاه ویژه ای در اقتصاد این کشور دارد؛ به نحوی که ۲۱ درصد از نیروی کار صربستان در بخش کشاورزی اشتغال دارند و این بخش ۱۲ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود اختصاص داده است.
۹۰ درصد از اراضی کشاورزی در صربستان در اختیار بخش خصوصی قرار دارد و مابقی زمین های زراعی متعلق به دولت این کشور است و حمایت های مختلفی برای جذب سرمایه گذاری های بیشتر از سوی دولت انجام گرفته است.
محصولات تولیدی مهم کشاورزی در صربستان
حدود ۶۰ درصد از اراضی کشور صربستان به تولید محصولاتی نظیر گندم، ذرت و آفتابگردان اختصاص یافته است و تولید محصولات دیگری نظیر گوشت و شیر نیز در این کشور جایگاه ویژه ای دارد.
میزان تولید محصولاتی نظیر ذرت و گندم در صربستان حدود ۷.۵ و ۳ میلیون تن در سال است و محصولاتی دیگر نظیر سویا و آفتابگردان به ترتیب ۶۵۰ و ۵۷۰ هزار تن در این کشور تولید می شوند.
میزان تولیدات دامی در صربستان نیز وضعیت مناسبی طی سال های اخیر پیدا کرده است به نحوی که حدود ۳۴ درصد از کل تولیدات کشاورزی این کشور متعلق به محصولات دامی نظیر گوشت قرمز و لبنیات است.
حمایت از کشاورزی برنامه ویژه دولت صربستان
وزارت زراعت و حفاظت از محیط زیست maep مسئول تولید و تجارت محصولات کشاورزی در صربستان است و این دستگاه دولتی برنامه های متعددی برای توسعه کشت محصولات کشاورزی طی سال های اخیر پیاده کرده است.
به عنوان مثال دولت این کشور از سال ۲۰۱۵ برنامه های تشویقی متعددی را برای توسعه صادرات محصولات کشاورزی اجرایی کرده است که نتیجه آن افزایش تولید این محصولات خواهد بود.
از سویی دیگر دولت صربستان طی سال های اخیر با رصد دقیق مزارع کشاورزی در این کشور میزان یارانه های حمایتی دولت از کشاورزان را معطوف به کشاورزان دارای زمین های کمتر از ۲۰ هکتار کرده است.
حمایت مالی ویژه دولت صربستان از تولیدات کشاورزی در این کشور
بررسی ها نشان می دهد میزان بودجه صربستان برای بخش کشاورزی در سال ۲۰۱۷ حدود ۳۷۴ میلیون دلار بود که حدود ۲۸ میلیون دلار بیشتر از سال ۲۰۱۶ بود.
دولت در سال ۲۰۱۷ مبالغ بیشتری را در قانون بودجه سالانه خود برای حمایت از کشاورزان جوان و خرید ماشین آلات کشاورزی، تجهیزات آبیاری و فراگیری پوشش بیمه ای اختصاص داده بود.
در قانون بودجه صربستان حدود ۶ میلیون دلار یارانه مستقیم به کشاورزان پرداخت شده و ۲.۳ میلیون دلار صرف مشوق های خاص کشاورزی شده است.
تقویت سیاست های حمایت از کشاورزی در صربستان
سیاست یارانه ای جدید در صربستان طی سال جاری در ماه فوریه بازنویسی شده به نحوی که تولید محصولات کشاورزی در این کشور برای هر هکتار حدود ۳۶ دلار یارانه دریافت خواهند کرد. از سویی دیگر دولت صربستان حدود ۴۰ درصد از هزینه های ذخیره سازی غلات را به کشاورزان می پردازد.
صربستان استراتژی جدیدی را برای پیشرفت بخش کشاورزی خود تا سال ۲۰۲۴ را تدوین کرده است که در این سیاست ها قرار است بخش کشاروزی این کشور مهیای پیوستن به اتحادیه اروپا شود.
به همین منظور اتحادیه اروپا نیز جهت تامین امنیت غذایی و برای ایجاد زیر ساخت های مناسب در صربستان جهت پیوستن به این اتحادیه، حدود ۲۰۰ میلیون دلار اختصاص داد تا سرمایه گذاری در بخش کشاورزی این کشور توسعه پیدا کند.
منابع:
وزارت بازرگانی آمریکا yon.ir/7aJ1W
اروپا امرجینگ yon.ir/3AL7k
بورگن پروجکت yon.ir/1Mw2Z
انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل