به گزارش مسیر اقتصاد با تنگ تر شدن حلقه تحریم های آمریکا علیه ایران رفته رفته مبادلات مالی بین المللی کشور از کانال های متعارف بانکی خارج شده است و از طریق صرافی ها انجام می شود. در این شرایط هرگونه اقدامی که منجر به شناسایی کانال های نقل و انتقالات ارزی صرافی های کشور شود، می تواند موجب محدودیت در فعالیت آن ها شود.
نظرسنجی بانک جهانی در مورد اثر FATF بر فعالیت صرافی ها
در همین زمینه بانک جهانی در یک نظرسنجی از بانک های کشورهای گروه ۲۰ به بررسی عملیات ریسک زدایی در فعالیت بانک ها به خصوص در ارتباط با مؤسسات غیربانکی انتقال وجه (صرافی ها) پرداخته است.
طبق تعریف گروه ویژه اقدام مالی یا FATF اصطلاح ریسک زدایی اشاره به وضعیتی دارد که در آن مؤسسات مالی ارتباطات خود با مشتریان خود را محدود یا مقید می کند تا به رویکرد «ریسک پایه» FATF عمل نموده باشند.
هدف نظرسنجی بانک جهانی این بوده است که وضعیت ریسک زدایی را در کشورهای گروه ۲۰ بررسی کند و محرک های اصلی و آثار آن بر فعالیت مؤسسات غیربانکی انتقال وجه (صرافی ها) را بسنجد. در این نظر سنجی ۱۳ کشور، ۲۵ بانک و ۸۲ مؤسسه غیربانکی انتقال وجه شرکت داشته اند که پوشش مالی گسترده ای برای جهان دارند.
رویکرد ریسک زدایی FATF انتقال وجه توسط صرافی ها را مختل می کند
به طور کلی انتظار بر این است که ارتباط بحث ریسک زدایی با کاهش فعالیت صرافی ها و تعداد حساب های بسته شده مثبت باشد. در این نظرسنجی هم بانک ها و هم مؤسسات غیربانکی انتقال وجه، روند فزاینده بسته شده یا محدود شدن تعدادی از حساب های بانکی بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ را گزارش داده اند. ۴۶ درصد از پاسخ دهندگان گزارش داده اند که از طرف بانک ها پیام بسته شدن حساب هایشان را دریافت کرده اند.
پاسخ بانک ها و صرافی ها بر محرک های اصلی بسته شدن حساب ها به طور کلی شامل فشار بانک های کارگزارشان، ترس از بررسی دقیق نظارتی، عدم اعتماد به روش های انتقال وجه از طریق صرافی ها و ترس از نقض قوانین مبارزه با پولشویی و CFT بوده است.
بسیاری از صرافی ها اعلام کرده اند که دیگر نمی توانند به خدمات بانکی دسترسی پیدا کنند و از روش های جایگزین برای انتقال وجه در عرصه بین المللی استفاده می کنند. روش هایی از قبیل استفاده از سایر صرافی های دیگر، انتقال نقدی وجه و استفاده از حساب بانکی شخصی به عنوان روش های جایگزین گزارش شده اند.
کاهش معاملات تجاری صرافی ها در صورت عمل به قواعد FATF
در شیوه ریسک زدایی FATF مدل کسب و کار صرافی ها اغلب به عنوان پرریسک دسته بندی می شود که این ریسک از جمله مصادیق پولشویی و تأمین مالی تروریسم است. با این حال نظر سنجی انجام شده توسط بانک جهانی تعداد کمی از تخلفات قانونی مربوط به این مصادیق را نشان می دهد. لذا این یافته بیشتر بر سازگاری میان احساس ریسک و اثربخشی نظارت بر فعالیت صرافی ها تأکید دارد.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که برخلاف تصور عده ای که معتقدند عمل به دستورات FATF از طریق شناخت ذینفعان باعث افزایش مبادلات تجاری کشور می شود، باید گفت: از آنجایی که اکنون بار عمده نقل و انتقالات مالی کشور بر دوش کانال صرافی ها نهاده شده است و از طرفی رویکرد FATF مبتنی بر ریسک زدایی در مواجه با کانال های غیربانکی ای از قبیل صرافی ها است، لذا در عمل انتظار می رود که مبادلات تجاری با مشکل مواجه شود و کاهش یابد.
منابع:
بانک جهانی yon.ir/OKVjr
گروه ویژه اقدام مالی yon.ir/58Mj3
انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل