به گزارش مسیر اقتصاد آمارهای وزارت نیرو نشان میدهد بیش از ۵۱ درصد مصرف برق در زمان اوج بار در بخش «خانگی» است. همچنین بیش از ۲۰ هزارمگاوات بار وسایل سرمایشی در تابستان به مصرف برق اضافه میشود که عمدتاً ناشی از رشد مصرف بخشهای خانگی، تجاری و عمومی است.
اما در کمال ناباوری، این صنایع هستند که قربانی خاموشیهای متعدد در تابستان میشوند. نمونههایی از آسیبهای وارده به برخی صنایع غذایی در سال جاری به طور گسترده رسانهای شد.
خاموشی صنعت در تابستان در حالی رخ میدهد که طبق رویکرد اقتصاد مقاومتی، باید «حمایت از تولید» سرلوحۀ تمام فعالیتها باشد. اما در کشور ما برای جلوگیری از خاموشی در سایر بخشها –که مولد اقتصادی هم نیستند- صنایع را مجبور به همکاری با شبکۀ برق میکنند. این اقدام بر خلاف ماده ۲۵ قانون «بهبود مستمر فضای کسب و کار» است که در آن به صورت واضح تصریح شده است که بخشهای تولیدی صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع برق باشند.
در این ماده آمده است:
«در زمان کمبود برق، گاز یا خدمات مخابرات، واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات قرار داشته باشند و شرکت های عرضه کننده برق، گاز و خدمات مخابرات موظفند هنگام عقد قرارداد با واحدهای تولیدی اعم از صنعتی، کشاورزی و خدماتی، وجه التزام قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات را در متن قرارداد پیش بینی کنند. هرگاه دولت به دلیل کمبودهای مقطعی به شرکت های عرضه کننده برق یا گاز یا مخابرات دستور دهد موقتاً جریان برق یا گاز یا خدمات مخابراتی واحدهای تولیدی متعلق به شرکت های خصوصی و تعاونی را قطع کنند، موظف است نحوه جبران خسارت های وارده به این شرکت ها ناشی از تصمیم فوق را نیز تعیین و اعلام کند».
اصلاح تعرفه برق مشترکین پرمصرف با هدف بهبود فضای کسب و کار
اما راهکار مشکل بحران برق چیست؟ با توجه به اینکه مشترکین پرمصرف خانگی (۲۰ درصد از کل مشترکین) در زمان اوج بار ۴۲ درصد از کل توان مصرفی بخش خانگی را مصرف میکنند، ضروری است این افراد رفتار مصرفی خود را اصلاح کنند.
لذا اصلیترین اقدام برای کاهش خاموشیها و بهبود دائمی مشکلات ناشی از آن، «اصلاح تعرفۀ برق مشترکین پرمصرف در اوج بار» است. علیرغم پلکانی بودن تعرفهها، اولاً همچنان تعرفۀ برق برای پرمصرفها بازدارنده نیست؛ همچنین گرچه پایۀ تعرفهها پلکانی است اما جریمۀ مصرف در زمان اوج بار، پلکانی نیست که سبب میشود برای مشترکین پرمصرف، سهم جریمۀ مصرف در زمان اوج بار از کل بهای برق، رقم قابل توجهی نباشد.
این پیشنهاد هماکنون در کمیسیون زیربنایی دولت در حال بررسی است و سپس در هیئت وزیران مطرح خواهد شد. لذا ضروری است در راستای بهبود مستمر فضای کسبوکار، حمایت از تولید ملی و جلوگیری از خاموشی بخشهای مولد، تعرفههای برق مشترکین پرمصرف خانگی بهنحوی اصلاح شود که در زمان اوج بار بازدارندگی کافی داشته باشد.
تاکید مجلس بر اصلاح تعرفه مشترکین پرمصرف برق
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی تحت عنوان «ارزیابی ابعاد بحران تامین برق تابستان و راهکارهای مقابله با آن» به صورت مفصل به نقائص تعرفههای فعلی و شیوۀ اصلاح آن پرداخته است.
همچنین کمیتۀ اقتصاد مقاومتی مجلس نیز پیرو تشکیل جلسهای با همین موضوع، مقابله با مشترکین پرمصرف را سرلوحۀ اقدامات فوری برای مقابله با بحران برق در سال ۹۸ معرفی کرده و آن را در گزارش سیاستی خود منتشر کرده است.
امید میرود با حمایت بخش صنعت کشور از طرح فوق در هیئت وزیران، زمینۀ حمایت از تولید فراهم و با مصرفگرایی در بخشهای غیرمولد مقابله شود.
انتهای پیام/ تعرفه گذاری انرژی
مردم آخه چی برقی مصرف میکنن. الکی تقصیر رو گردن مردم نندازین و برق رو گرون نکنین. فوق فوقش یه کولر روشن کنن بعلاوه یه لامپ و یخچال و تلوزیون ک همش ضروریه برای آسایش. اما برای جلوگیری از قطع برق باید نیروگاههای تولید برق و برق هسته ای و سایر روشهای تولید برق ارزان پیگیری بشه و بعلاوه تکنولوژی های کم مصرف عرضه بشه نه اینکه مردم رو...
بیش از نصف برق خانگی(۵۰.۸%) در فصل تابستان(که ما کمبود برق داریم) توسط مردم مصرف میشود. اما مشکل این است که مردم یکنواخت مصرف نمیکنند بلکه ۲۰% از مردم ۴۲% از برق خانگی مناطق عادی را مصرف میکنند. اگه فرض کنیم تو کل کشور اینطوریه پس این ۲۰% حدود ۲۱%(و بیش از آن) از برق کل را مصرف میکنند. حال شما فکر میکنید کل صنعت کشور، تاکید میکنم کل صنعت کشور چقدر برق مصرف میکند؟ ۳۰، ۴۰ یا ۵۰؟
نخیر. کل صنعت کشور ۱۸.۵% از برق کل کشور را مصرف میکنند. یعنی ۲۱% بزرگتر از ۱۵۸.۵% به این معنیه که دو دهک بالای جامعه بیش از کل صنعت کشور. تاکید میکنم، کل صنعت کشور. حال شما میفرمایید، که مردم مصرف ندارند؟ بلی اکثریت مردم، متعارف هستند اما این ۲۰% خیر. و مصرفشان وحشتناک است
۱-مدیریت مصرف
2-مدیریت تولید
3-تنبیه مشترکین پرمصرف(نه مردم) مشترکین پرمصرف نهایتا ۲۰ درصد از کل مشترکین هستند که غالبا زندگی های لوکس دارند و با توجه به فوق العاده ارزان بودن برق بی مهابا برق مصرف می کنند و باعث برهم خوردن شدید توازن توزیع بار در ایام سال میشن که همین خودش باعث گران شدن تولید برق میشه(چون برخی نیروگاه ها فقط در ایام پیک میان تو مدار و بقیه سال بیکارن و همین باعث بالا رفتن هزینه تولیدشون میشه)
4-نباید نیازهای اساسی عموم مردم با جولان پرمصرف ها اشتباه گرفته بشه
5-اولویت بخش صنعت و تولید برای دریافت یارانه انرژی نسبت به بخش خانگی و مصرفی
6- افزایش صادرات و تبادلات برقی به منظور هم ارزی آوری و هم تسطیح نمودار بار کشور به منظور هرچه اقتصادی تر کردن تولید برق
همه اینها باید در کنار هم باشه
ضمن اینکه این متن به مردم(به جز مشترکین پرمصرف) اصلا اشاره ای نداره به نظرم