به گزارش مسیر اقتصاد دیپلمات های اروپایی به رویترز گفته اند که سازوکار مالی ویژه تسهیل پرداخت ها برای صادرات ایران به طور قانونی از چهارم نوامبر و همزمان با اجرایی شدن تحریم های جدید از سوی آمریکا، آغاز خواهد شد، اما تا اوایل سال آینده میلادی عملیاتی نخواهد شد.
۴ نوامبر زمان راه اندازی نمادین سازوکار مالی اروپا
رویترز این خبر را تحت عنوان «دیپلمات ها: سازوکار اروپا برای تجارت ایران به طور نمادین ۴ نوامبر آماده خواهد شد» منتشر کرده است. از آنجا که آمریکا می تواند هر بانکی که با ایران معاملات نفتی انجام دهد را تحریم کند، این سازوکار مالی که تحت عنوان وسیله نقلیه مخصوص نامگذاری شده است برای دور زدن این تحریم ها طراحی شده است.
سازوکار مالی اروپا شامل یک سیستم معامله تهاتری است که قصد دارد با واسطه اتحادیه اروپا برای مدیریت تجارت با ایران استفاده از سیستم مالی آمریکا را کنار بگذارد. برای مثال خرید نفت ایران توسط اروپا با فروش کالا تهاتر خواهد شد.
سازوکار مالی اروپایی پیش از ۱۳ آبان عملیاتی نمیشود
یک دیپلمات اروپایی در این زمینه به رویترز گفته است: «ما تلاش میکنیم این سازوکار را پیش از ۴ نوامبر(۱۳ آبان) راه اندازی کنیم و کاملا مطمئن هستیم که میتوانیم این کار را بکنیم، اما این سازوکار فوراً عملیاتی نخواهد شد و این مسئله زمان میبرد که این زمان چندین ماه خواهد بود.»
این دیپلمات گفته است که تعیین محل ساختمان و دفتر مرکزی و برخی مسائل دیگر هنوز نهایی نشده اند.
دیپلمات دوم گفته است که همه چیز برای داشتن یک آغاز نمادین تدارک دیده شده است تا به تهران نشان بدهیم که اتحادیه اروپا به قولش پایبند است.
سومین دیپلمات اروپایی در این باره گفته است: «ما نیاز داریم به ایرانی ها نشان بدهیم که برای حمایت از توافق هسته ای در مقابل تحریم های آمریکا تلاش می کنیم تا ایران به آن پایبند بماند، اما در عین حال می خواهیم این را هم بگوییم که ما تا این اندازه و با این سرعت می توانیم حرکت کنیم.»
تعویق اجرائی نمودن سازوکار مالی برخلاف قول قطعی اروپا
دیلپمات های اروپایی می گویند این سازوکار نمی تواند برای حفظ تمام صادرات ایران کافی باشد. هدف این است که ایران متقاعد شود به تعهداتش در توافق هسته ای پایبند باشد.
این اظهارات دیپلمات های اروپایی درباره راه اندازی نمادین سازوکار مالی در ۴ نوامبر مصادف با ۱۳ آبان و تعویق چندین ماهه عملیاتی شدن آن تا اوایل سال میلادی آتی در حالی انجام شده است که در روزهای اخیر فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با قطعیت از اجرائی شدن سازوکار همزمان با آغاز دور دوم تحریم های آمریکا علیه ایران خبر داده بود.
اروپا در فکر گرفتن امتیازات بیشتر از ایران است
در روزهای اخیر FATF در اجلاس خود اقدامات ایران برای اجرای خواسته های خود را ناکافی دانسته و مهلت ۴ ماهه ای را برای تکمیل خواسته داده است.
سابقاً بانک های مرکزی اروپایی یک پیش شرط برای توسعه همکاری های مالی و بانکی با ایران گذاشته اند و آن این است که ایران باید برنامه های FATF را به طور کامل عملیاتی کند.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که اقدام اخیر اروپا مبنی بر بهانه جویی برای تعویق در عملیاتی نمودن سازوکار مالی دلیلی جز فشار بر ایران جهت پذیرش و اجرای کامل خواسته های FATF ندارد و اروپا با این اقدام خود می خواهد این پیام را به ایران اعلام کند که بهره مندی ایران از سازوکار مالی اروپایی منوط به اجرای FATF است.
این درحالیست که کارشناسان فنی معتقدند راه اندازی سازوکار مالی لازم برای تجارت نفت ایران با محصولات کشورهای اروپایی، هیچ نیازی به تأیید FATF ندارد؛ چراکه در سطح بانک های مرکزی که بالاترین سطح همکاری مالی کشورهاست انجام می شود و شائبه ای از تأمین مالی تروریسم و یا پولشویی در آن وجود ندارد.
با این وجود، در صورت طراحی سازوکار مالی توسط اتحادیه اروپا برای ایران نیز، این امکان وجود دارد که این سازوکار در آینده همانند سوئیفت به ابزار تهدیدی بر علیه ایران تبدیل شود. بنابراین برای طراحی کانالهای پرداختی میان ایران و اروپا، یک فرآیند معقولانه و قابل اطمینان می تواند راه اندازی سازوکار مالی غیرمتمرکز و ایرانی باشد؛ به گونه ای که ایران در این سازوکار حق حاکمیت و نظارت داشته باشد. اروپا نیز اگر جهت همکاری با ایران حسن نیت دارد و به ادامه برجام متعهد است، باید در این سازوکار فعالیت نماید.
منبع: رویترز yon.ir/PnUPu
انتهای پیام/ اقتصاد بین الملل