۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۶۵۶۹۸ ۰۱ مهر ۱۳۹۷ - ۱۷:۴۲ دسته: انرژی، تعرفه گذاری انرژی کارشناس: علی بختیاری
۰

در توکیو پایتخت ژاپن و هشت ایالت دیگر این کشور، تعرفه برق مشترکین پرمصرف بیش از ۲ برابر قیمت تولید است. این نحوه تعرفه‌گذاری مانعی برای مصرف بی رویه برق محسوب می شود و به توسعه و اقتصاد صنعت برق کمک می نماید.

به گزارش مسیر اقتصاد ­طبق آخرین تعرفه‌های منتشر شده توسط شرکت تامین برق توکیو ژاپن (TEPCO)، تعرفه برق مشترکین پرمصرف خانگی این ایالت بیش از ۱۴ برابر ایران است.

کشور ژاپن به ۴۷ ایالت تقسیم شده است که هر ایالت فرماندار و قوانین مستقل خود را دارد. البته با گذشت زمان برخی از ایالت‌ها از جهت قوانین با یکدیگر هماهنگ و یکسان شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند و نواحی را تشکیل داده‌اند.

شرکت تامین برق توکیو ژاپن (TEPCO)، شرکتی خصوص است و تولید، انتقال و توزیع برق را در توکیو پایتخت ژاپن و هشت ایالت دیگر را بر عهده دارد[۱].

تعرفه برق ­توکیوی ژاپن

طبق آخرین تعرفه‌گذاری منتشر شده توسط شرکت تامین برق توکیو ژاپن (TEPCO)، تعرفه برق از سه قسمت تشکیل شده است که مجموع آن ها ملبغ نهایی برق را تشکیل می دهد:

  • تعرفه ثابت برق(آبونمان) متناسب با جریان مصرفی کنتور
  • تعرفه پلکانی برق و مالیات و هزینه سوخت به ازای هر کیلووات ساعت مصرف برق
  • هزینه انرژی‌های تجدیدپذیر به ازای هر کیلووات ساعت مصرف برق.

تعرفه ثابت یا همان آبونمان متناسب با نوع کنتور و جریان برق مصرفی مشترکین مشخص می‌شود و برای مشترکین خانگی به طور متوسط حدودا ۲۳۱ ین ژاپن معادل ۲ دلار امریکا می‌باشد[۲].

بخش دوم هزینه نیز شامل هزینه سوخت می‌باشد که برابر است با اختلاف بهای استاندارد سوخت و بهای متوسط سوخت که اختلاف این دو قیمت به صورت یک عدد مثبت یا منفی در مصرف ماهانه ضرب شده و در هزینه نهایی برق مشترکین لحاظ می‌شود[۳]. تعرفه پلکانی مشترکین نیز  مطابق با جدول زیر محاسبه می‌شود:

همان‌طور که در جدول فوق مشاهده می‌شود، تعرفه متوسط برق ایالت توکیو حدودا ۲۰ ین ژاپن، معادل ۰.۱۸ دلار یا همان ۱۸ سنت است. بنابراین می توان گفت با نرخ ارز آزاد، هر کیلووات ساعت برق مصرفی در ژاپن معادل۱۸۰۰ تومان است.

این درحالیست که در ایران بهای متوسط برق دریافتی طبق گفته مسئولین وزارت نیرو حدودا ۷۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت است؛ بنابراین می توان گفت متوسط قیمت برق در ژاپن بیش از ۲۵ برابر ایران است.

بر اساس آمار صندوق بین‌المللی پول، درآمد سرانه اسمی مردم ژاپن حدودا ۷ برابر مردم ایران است[۴]. بنابراین می‌توان گفت حتی اگر درآمد سرانه اسمی را نیز لحاظ کنیم، بازهم تعرفه برق در ژاپن بسیار گران‌تر از ایران است.

تعرفه برق پرمصرف‌های توکیوی ژاپن ۲ برابر ایران

همان‌طور که در جدول فوق مشاهده می‌شود، تعرفه برق مشترکین پرمصرف توکیو حدودا ۳۰ ین ژاپن، معادل ۰.۲۷ دلار یا همان ۲۷ سنت امریکا برای هر کیلووات ساعت برق می‌باشد. بنابراین می توان گفت با نرخ ارز آزاد، هر کیلووات ساعت برق مصرفی در توکیوی ژاپن معادل ۲۷۰۰ تومان است.

اما در ایران، پرمصرف‌ها به طور متوسط ۱۹۰ تومان برای هر کیلووات ساعت برق می‌پردازند. بنابراین تعرفه برق پرمصرف‌ها در ایالت توکیوی ژاپن بیش از ۱۴ برابر ایران می‌باشد. بنابراین حتی اگر درآمد سرانه اسمی را نیز لحاظ کنیم، بازهم تعرفه برق مشترکین پر مصرف در ژاپن به طور نسبی بیش از ۲ برابر ایران است.

تعرفه برق مشترکین پرمصرف در ژاپن بیش از ۲ برابر قیمت تولید برق

طبق گزارش منتشر شده پیرامون هزینه تولید برق در ژاپن، بیشترین تولید برق توسط سوخت‌هایی همچون گاز مایع، زغال سنگ و هسته ای انجام می‌شود. تعرفه متوسط تولید برق با استفاده از این سوخت‌ها نیز حدودا ۱۳ ین برای هر کیلووات ساعت برق برآورد شده است[۵].

از سوی دیگر مشترکین پرمصرف برق، بهای ۳۰ ین ژاپن را برای هر کیلووات ساعت برق می‌پردازند. بنابراین تعرفه برق مشترکین پرمصرف بیش از  ۲ برابر بهای تمام شده تولید برق در این کشور است.

به عبارت دیگر نه تنها مشترکین پرمصرف، برق یارانه‌ای و ارزان قیمت دریافت نمی‌کنند بلکه بهایی بیشتر از تولید را می پردازند که عاملی برای مانع شدن از مصرف بی رویه برق و کمک به توسعه و اقتصاد صنعت برق است.

درحالیکه در ایران، نه تنها مشترکین پرمصرف، قیمت تولید برق را نمی‌پردازند بلکه از یارانه پنهان برق بهره می‌برند. تجربه کشورهای خارجی نشان می دهد دولت ها به منظور سوق دادن مردم به سمت رعایت الگوی مصرف برق، تعرفه برق مشترکین پرمصرف‌ را به میزان قابل توجهی افزایش می دهند و در مقابل با کاهش تعرفه برق مشترکین، آن ها را مشمول دریافت یارانه می نمایند.

پینوشت:

[۱] سایت شرکت تأمین برق توکیو بخش توضیحات yon.ir/scefp

[۲] سایت شرکت تأمین برق توکیو بخش قبوض yon.ir/jjDRJ

[۳] سایت شرکت تأمین برق توکیو بخش محاسبه قیمت سوخت yon.ir/cL3nd

[۴] لیست درآمد سرانه کشورها yon.ir/EtZyr

[۵] گزارش تحلیل قیمت تولید برق در ژاپن

انتهای پیاماقتصاد بین الملل



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.