به گزارش مسیر اقتصاد جلسه «اصلاح نظام قیمت گذاری برق با تاکید بر مشترکین پرمصرف» روز دوشنبه ۱ مردادماه با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مسئولین وزارت نیرو، سازمان برنامه و بودجه، اعضای هیئتمدیره سندیکای برق، نمایندگان مپنا و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس و شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی در کمیته اقتصاد مقاومتی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
ارزان فروشی برق باید متوقف شود
دکتر مجید فرمد معاون برنامه ریزی شرکت توانیر در این جلسه گفت: قیمت تمام شده برق به طور میانگین بیش از ۱۰۰ تومان است، فرضا ۱۱۰ تومان، اما آنچه که از مصرفکننده دریافت میشود، فرضا ۷۰ تومان است. لذا به ازای فروش هر کیلووات ساعت برق، وزارت نیرو ۴۰ تومان متضرر میشود. در نتیجه اگر وزارت نیرو ۲۵۰ میلیارد کیلووات ساعت سالیانه برق بفروشد، ۱۰ هزار میلیارد تومان در سال بدهکار میشود؛. از سوی دیگر منابع عمومی کشور توسط دولت و مجلس اولویت بندی میشوند.
وی افزود: تامین بدهی وزارت نیرو از دید دولت در اولویت قرار نگرفته است، یعنی منابع عمومی به سمت برق اختصاص نمییابد لذا این بدهکاری سالیانه ۱۰ هزار میلیارد تومان باید از طریق دیگری تامین شود و تنها راه تامین آن اصلاح تعرفه برق است.
معاون برنامهریزی توانیر گفت: اگر مجلس افزایش تعرفه ۷۰ تومان به ۱۱۰ تومان را تصویب کند و دولت موظف به اجرا شود و به وزارت نیرو اجازه داده شود که با توجه به تخصصش این افزایش درآمد را بین بخشهای مختلف توزیع کند، عمده مسائل و مشکلات صنعت برق حل میشود.
ساختار جریمه و تخفیف برق باید اصلاح شود
فرمد گفت: در کنتورهای سه تعرفهای در ساعات اوج مصرف، مقداری اضافه پرداخت اعمال میشود و در ساعات کمباری نیز تخفیف اعمال میشود. متاسفانه این میزان جریمه و تخفیف در طول سال یکنواخت است و تغییری نمیکند. اگر این میزان جریمه در تابستان در ساعات اوج مصرف افزایش یابد، میتواند باعث اصلاح الگوی مصرف شود.
وی افزود: یکی از اصلاحاتی که از لحاظ ساختاری میتوان انجام داد همین است.
افزایش تعرفه برق پرمصرفها نیازمند عزم جدی است
دکتر مجید فرمد خاطرنشان کرد: مشترکین پرمصرف صدایشان از بقیه مردم بلندتر است و حرفشان را به راحتی میتوانند به همه جا منتقل کنند؛ لذا میتوانند اصلاحات تعرفه پرمصرفها را به راحتی خنثی کنند. نمونه ای از خنثی شدن تصمیمات گرفته شده در سال ۹۵ بود که وزیر نیرو تعرفه پرمصرفها افزایش داد، اما بعد از یک ماه قبضها توسط دولت باطل و شرایط به حالت قبل بازگشت.
معاون برنامهریزی توانیر در انتها گفت: باید به طور متوسط ۴۰ تومان به ازای هر کیلو وات ساعت، افزایش قیمت برای کلیه مشترکین اعمال شود تا قیمت تمام شده برق و قیمت مصرفی یکسان شود و اجازه اصلاح ساختار نیز به وزارت نیرو داده شود تا خیلی از مسائل صنعت برق کشور حل شود.