۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۶۰۰۸۲ ۲۴ تیر ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۸ دسته: تجارت و دیپلماسی کارشناس: روح الله مهدوی
۰

اعتماد بیش از حد اروپا به آمریکا سبب شد که امروز دست برتر در حوزه‌های تجاری و نظامی با این کشور باشد. اکنون اتحادیه اروپا که برای فروش مازاد تولیدات خود به آمریکا دچار مشکل شده است، قصد دارد با یافتن شرکای تجاری جدید همچون ژاپن، بازار محصولات خود را گسترده کند. طبعا چنین هدفی با توافقات تجارت دوجانبه می‌تواند محقق شود.

به گزارش مسیر اقتصاد اتحادیه اروپا به منظور دستیابی به یک توافقنامه تجارت دوجانبه با ژاپن، مذاکراتی را با این کشور آغاز کرده است. مقامات طرفین امیدوارند که این مذاکرات به زودی به سرانجام برسد.

اروپا ناچار از انعقاد توافقات تجارت دوجانبه

پس از بی‌ ثمر ماندن تلاش‌های اتحادیه اروپا برای در امان ماندن از آتش جنگ تعرفه‌ای آمریکا، مقامات این واحد سیاسی-اقتصادی چاره‌ای نداشتند جز آنکه برای خود شرکای راهبردی جدید در امر تجارت بیابند.

اتحادیه اروپا به همین منظور مذاکرات تجاری فشرده ای را با کشورهای کانادا، استرالیا و ژاپن آغاز کرد. اروپایی‌ها امیدوارند که این مذاکرات به انعقاد چند توافقنامه تجارت دوجانبه منجر شود تا از این طریق بتوانند مازاد تولید خود را به بازارهای جدید صادر کنند.

توافق اتحادیه اروپا با کانادا و استرالیا بعید به نظر می‌رسد زیرا ایتالیا که از اعضای مهم و موثر اتحادیه اروپا است نسبت به آسیب دیدن کشاورزی خود نگران بوده و به شدت با توافقنامه‌های مذکور مخالفت می‌کند.

ژاپن مهم ترین هدف اروپا به منظور انعقاد توافق تجاری

با این حساب بیشترین امید اروپا برای گسترش بازار محصولات خود، منعطف به ژاپن است.

دیوید مک الیستر رئیس کمیته روابط خارجی مجلس اتحادیه اروپا طی مقاله‌ای در یک مجله اقتصادی به بیان اهمیت انعقاد یک توافقنامه تجاری میان اتحادیه اروپا و ژاپن می‌پردازد و می‌گوید: این توافقنامه در صورتی که تصویب و اجرایی شود، بزرگترین منطقه تجارت آزاد بر روی کره زمین را پدید خواهد آورد.

وی در ادامه می‌گوید: جای شگفتی است که این توافقنامه علی رغم آنکه جامع‌ترین چارچوب همکاری تجاری را برای اروپا به ارمغان می‌آورد، چندان مورد استقبال مردم قرار نگرفته است.

حذف تعرفه ۹۹ درصد صادرات اتحادیه اروپا به ژاپن

با انعقاد این توافقنامه، جمعیتی بالغ بر ۶۰۰ میلیون نفر که یک سوم تولید ناخالص جهانی مربوط به آنان است به بازار یکدیگر دسترسی پیدا می‌کنند. قرار است بر مبنای این توافقنامه تعرفه ۹۹ درصد از صادرات اتحادیه اروپا به ژاپن حذف شود و موانع غیر تعرفه‌ای نیز در مقیاس بزرگی مرتفع شود.

به عقیده‌ی الیستر تعمیق همکاری‌های اتحادیه اروپا و ژاپن با انگیزه‌های سیاسی نیز بسیار مرتبط است. در زمانی که سیاست های حمایت از تولید ملی (حمایتگرایی) در سطح جهان رو به افزایش بوده و آمریکا نیز از توافقات تجاری چندجانبه بیرون می‌آید، ما می‌توانیم به وسیله توافق با ژاپن، علم لیبرالیسم را در جهان بالا ببریم و نقش رهبری را در تنظیم چارچوب و قوانین‌ تجارت جهانی بر عهده بگیریم.

همبستگی سیاسی زمینه ای برای ایجاد همبستگی تجاری

ژاپن و اتحادیه اروپا هم‌اکنون مذاکراتی را نیز در حوزه‌ی همکاری های راهبردی آغاز کرده‌اند و بنا دارند مشارکت سیاسی خود را از این طریق افزایش دهند. در جهانی که بی اعتمادی رو به گسترش است، همبستگی سیاسی فرصت های زیادی را به طرفین خواهد داد.

ژاپن و اتحادیه اروپا منافع و ارزش های‌ مشترک زیادی دارند و با چالش‌های مشترکی از قبیل تغییرات آب و هوا و تهدیدات امنیتی خارجی، دست و پنجه نرم می‌کنند. طرفین به خوبی آگاهند که باید نسبت به تغییرات ژئوپلتیک در جهان مسئولیت بیشتری را به عهده بگیرند.

سیاست تجاری ژاپن برای مدت های مدید بر آسیا و آمریکا متمرکز بود و توجه چندانی به اروپا نداشت. اروپا نیز چندین دهه بر تجارت با کشورهای اطراف اقیانوس اطلس تاکید داشت. اما اکنون که آمریکا از توافقات تجاری چندجانبه بیرون آمده است، ملاحظات تجاری این دو مهمترین متحد آمریکا نیز تغییر خواهد کرد.

منبع: handelsblatt و رویترز



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.