۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۵۷۹۹۰ ۰۲ تیر ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۰ دسته: تجارت و دیپلماسی کارشناس: میرهادی رهگشای
۰

بر اساس قانون اقدام متقابل علیه تحریم کنندگان روسیه، این کشور قصد دارد به هرنوع همکاری اقتصادی و راهبردی با دولت و شرکت های آمریکایی پایان دهد. برای این منظور تدابیری همچون ممنوعیت استفاده شرکت های روسی از خدمات مشاوره‌ای شرکت های آمریکایی، قطع همکاری با آمریکا در دانش های جدید و همچنین جلوگیری از مشارکت آمریکا در روند خصوصی سازی روسیه در نظر گرفته شده است.

به گزارش مسیر اقتصاد در ماه جاری میلادی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه قانون اقدام متقابل علیه تحریم کنندگان روسیه را تصویب نمود.

بر اساس این قانون، که در پاسخ به تحریم های آمریکا و کشورهای اروپایی به تصویب رسیده است، واردات برخی کالاهای دارای مشابه داخلی از این کشورها ممنوع شده است.

ممنوعیت واردات محصولات مشابه تولید داخلی بخش مهمی از این قانون است که در گزارش قبلی به آن اشاره شد. بر اساس این قانون واردات محصولات غذایی و کشاورزی به طور گسترده و همچنین واردات دارو و محصولات دارویی، دخانیات، انواع نوشیدنی و همچنین تجهیزات فناورانه و نرم افزارها از آمریکا ممنوع اعلام شده است.

کالاهای غذایی و دارویی تمرکز اصلی روسیه در ممنوعیت واردات از آمریکا

اما قانون جدید دولت روسیه تنها به مسئله ممنوعیت واردات نپرداخته و جنبه های گسترده تری را نیز شامل می شود که در ادامه به آن ها اشاره می شود.

خدمات مشاوره ای

در این زمینه دولت روسیه شرکت ها و نهادهای دولتی را از دریافت هرگونه خدمات مشاوره ای و یا دیگر خدمات قانونی از شرکت های آمریکایی و همچنین شرکت های غیر آمریکایی که دست کم ۲۵ درصد سهام آن ها به مالکان آمریکایی اختصاص دارد، منع کرده است.

ممنوعیت صادرات فلزات کمیاب به آمریکا

در کنار ممنوعیت واردات محصولات فوق، دولت روسیه در زمینه صادرات فلزات کمیاب داخل این کشور و یا محصولات ساخته شده از آن ها به آمریکا را نیز با ممنوعیت مواجه نموده است. کارشناسان معتقدند در این زمینه هدف اصلی دولت روسیه، جلوگیری از صادرات تیتانیوم به شرکت هواپیمایی بوئینگ آمریکا بوده است.

تعلیق همکاری با آمریکا در دانش های پیشرفته

یکی دیگر از اقدامات دولت روسیه به تعلیق درآوردن همکاری در زمینه های انرژی هسته ای، تولید موتور فضاپیما و صنعت هواپیماسازی است. در حال حاضر برخی شرکت های روسی در زمینه های فوق با شرکت های آمریکایی همکاری دارند، اما دولت روسیه قصد دارد در این زمینه از وابستگی به شرکت های آمریکایی جلوگیری نماید.

به طور خاص شرکت آمریکایی Pratt & Whitney در تولید موتور هواپیما با شرکت های روسی همکاری دارد که به نظر می رسد با اعمال قانون جدید این همکاری با مشکلاتی مواجه شود.

علاوه بر این درحال حاضر برخی شرکت های روسی در زمینه صادرات اورانیوم غنی شده به آمریکا با این کشور همکاری دارند. اکنون ۲۰ درصد از اورانیوم مورد نیاز آمریکا از طریق واردات از روسیه تأمین می شود؛ در این زمینه نیز انتظار می رود دولت روسیه روند همکاری های دوجانبه را تعلیق نماید.

علاوه بر موارد فوق در زمینه تولید توربین های با فناوری بالا در بخش انرژی نیز شرکت روس اتم روسیه با شرکت جنرال موتورز آمریکا همکاری دارد. همکاری جنرال موتورز آمریکا با شرکت روسی در این زمینه به طور مستقیم نیست و از طریق متحد اروپایی این شرکت یعنی شرکت آلستوم فرانسه انجام می شود؛ اما با اینحال انتظار می رود این همکاری نیز در آینده نزدیک مشمول تحریم های دولت روسیه شود.

دیگر مورد در این زمینه نیز تعلیق اجرای توافق نامه دوجانبه دولت روسیه و آمریکا، درخصوص جلوگیری از اشاعه سلاح هسته ای و مبارزه با تروریسم هسته ای خواهد بود.

جلوگیری از مشارکت شرکت های آمریکایی در روند خصوصی سازی روسیه

در این خصوص نیز دولت روسیه اعلام کرده است کلیه شرکت های آمریکایی و همچنین شرکت های غیر آمریکایی که دست کم ۲۵ درصد سهام آن ها به مالکان آمریکایی اختصاص دارد، اجازه ورود به فرآیند خصوصی سازی شرکت های دولتی روسیه را ندارند و همچنین نمی توانند در مزایده اموال عمومی دولت روسیه شرکت نمایند.

علاوه بر این در قانون تصریح شده است که این شرکت ها حتی اجازه مشارکت در تسهیل قراردادهای خصوصی سازی شرکت های دولتی را نیز ندارند. شرکت های سرمایه گذاری آمریکایی همچون جی پی مورگان، سیتی گروپ و مورگان استنلی از جمله اهداف اصلی دولت روسیه در این زمینه عنوان شده اند.

خدمت بیشتر به شرکت هایی که از هواپیمای روسی استفاده کنند

در یکی دیگر از بخش های این قانون، پیشنهاد شده است که خدمات ارائه شده به شرکت های هواپیمایی که به استفاده از هواپیماهای آمریکایی را کنار بگذارند و به جای آن از هواپیماهای روسی استفاده کنند، بیشتر شود. این بند به منظور تشویق شرکت های هواپیمایی به کنار گذاشتن هواپیماهای آمریکایی همچون بوئینگ و تشویق به استفاده از هواپیماهای بومی در نظر گرفته شده است.

منبع: رویترز



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.